Бинарен урок на тема „Химична символика“

„Химична символика“ бе темата на бинарен урок за обобщение и систематизиране на знанията в 7. клас, проведен на 22 ноември 2023 г. в СУ „Йордан Йовков“ – Тутракан и съчетаващ компетентностите на учениците по химия и опазване на околната среда с дигиталните им умения. В урока, пред погледа на експерта по природни науки от РУО – Силистра Снежана Пенева, училищното ръководство в лицето на директора А. Атанасова, зам.-директора Ан. Калдарева и учители по химия от областта, затвърждаваха знанията си учениците от групите по компютърно моделиране и информационни технологии в 7.а и 7.б клас, с преподавател Елена Тодорова. А техен учител по ХООС е Тиджен Мехмед. В смесени екипи учениците от двата класа не само демонстрираха какво са научили за химичните знаци, формули и уравнения, те умело използваха средствата на информационните и комуникационни технологии и успяха да намерят добър диалог при вземането на групови решения и при представянето им пред публика, за което можем искрено да ги поздравим!

снимки…

Тържествен концерт „За родителя с любов“

С творчески замисъл и отлична организация се отличи тържественият концерт „За родителя с любов“ посветен на Патронния празник на Средно училище „Йордан Йовков“ на 21. ноември 2023 г.

Училищното ръководство изказва благодарност към: НЧ „Н. Й. Вапцаров-1873“ за предоставената зала за провеждане на концерта; На ТФ „Дунавска младост“ с ръководител г-жа Ел. Атанасова“; на Танцово училище „Приста“ – Русе с ръководители г-жа Тотка Лазарова и г-н Лазар Лазаров; на Институт „Конфуций“, гр. Велико Търново; на СУ „В. Левски“, гр. Русе; на СУ „В. Левски“, гр. Главиница.

Отправени бяха Поздравителни адреси до директора, педагогическия екип, служителите, учениците и родителите от г-н д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан, от директора и колектива на СУ „Христо Ботев“, от г-н Нехат Кантаров, от г-жа Ерчин Осман, ръководител при ЦНСТ и ЦСРИ.

към албума…

В деня на Патронния празник

Тържествено започна денят 21. ноември 2023 г.. Поводът е Патронния празник на Средно училище „Йордан Йовков“. Директорът на училището – г-жа Анка Атанасова поздрави учениците и учителите, пред паметника бяха поставени цветя в знак на почит и уважение към писателя Йордан Йовков. Г-жа Даниела Радулова – уредник и г-жа Йорданка Стойкова – екскурзовод връчиха Поздравителен адрес и подариха книги от името на г-н Петър Бойчев – директор на Исторически музей, град Тутракан.

Денят продължи със спортна надпревара между отборите по волейбол. Към нашите отбори се присъединиха отборите на момичетата и момчетата на СУ „В. Левски“, град Главиница.

снимки…

Литературен конкурс на тема „Създай добро и бъди добро“.

Учениците на СУ „Йордан Йовков“ вложиха своя творчески талант в стихове, разкази и есета и участваха с творбите си в литературния конкурс по повод Патронния празник на нашето училище. Темата „Създай добро и бъди добро“ не е случайна, изборът ѝ е провокиран от идеята за добротворството, която е централна в творчеството на хуманиста и учителя по житейска мъдрост Йордан Йовков. Оценяването на конкурсните творби беше поверено на Елка Стоянова, Венета Александрова и Теменужка Савова, а отличените участници награди директорът на училището Анка Атанасова. Благодарности отправяме към Алпер Шедат и Преслава Маркова – водещи на награждаването.

Поздравления за всички ученици!

Първа възрастова група – 5. – 7. клас /есе/

  1. Дефне Аяз, 5.а клас
  2. Никол Атанасова, 7.б клас

Първа възрастова група – 5. – 7. клас /разказ/

  1. Дженел Поси, 7.а клас Грамота за участие за Александър Йорданов – 5.а клас

Втора възрастова група – 8. – 12. клас /есе/

  1. Диляра Кючук, 10.а клас
  2. Краси Желязкова, 9.б клас
  3. Гергана Андреева, 10.б клас

Втора възрастова група – 8. – 12. клас /стихотворение/

  1. Надя Лазарова, 9.б клас

снимки…

Дискусия на тема “Вирусите – за или против ваксините”

На 20.11.2023 г., по повод патронния празник на СУ “Йордан Йовков” бе проведена дискусия от МО “Природни науки” на тема “Вирусите – за или против ваксините”. Включиха се ученици от 9., 10. и 11. клас. Гергана Андреева от 10.б клас ни разказа за появата и разпространението на испанския грип по времето на Йовков. Иоанна Проданова от 11.б клас представи интересни факти за антибиотиците и “природните антибиотици”. Дилара Мехмед от 11.б клас обясни защо намалява ефективността на антибиотиците и какво представлява антибиотичната резистентност. Юсеин Поси и Каан Кантаров от 10.б клас представиха презентация на тема “Вирусите”, с която ни запознаха по-подробно с видовете вируси, вирусни заболявания и ваксинацията. В дискусията “За или против ваксините” се включиха Мартин Караджов и Надя Лазарова от 9.б клас, Юсеин Поси и Гергана Андреева от 10.б клас, Селма Молла, Силвия Георгиева и Ива Русева от 11.б клас. Позиция в дискусията взе и директорът на СУ “Йордан Йовков” – Анка Атанасова. На събитието присъстваха ученици от 5., 10.б, 11.б клас и учители.

снимки…

Еднодневното културно – историческо събитие

„Ангажирани граждани на съвременна Република България“ е проект, в който взеха участие ученици от СУ „Йордан Йовков“ Тутракан. Проектът е финансиран от Министерството на младежта и спорта със съдействието на Сдружение „Български щит“. Еднодневното културно – историческо събитие включи посещение на къщата- музей „Баба Тонка“ и „Пантеона на Възрожденците“.

снимки…

Есенен общински крос

Повече от успешно се справиха учениците от СУ „Йордан Йовков“ в есенния общински крос тази година. А ето и класираните сред тях:

Шести клас

Дария Георгиева, 6.б клас – I място

Пламен Тодоров, 6.а клас – I място

Леа Караджова, 6.а клас – III място

Дейвид Димитров, 6.а клас – III място

Седми клас

Мелис Кашчилар, 7.а клас – I място

Кейт Димитрова, 7.а клас – II място

Никол Атанасова, 7.б клас – III място

Осми клас

Незир Мехмед, 8.а клас – I място

Джанер Асенов, 8.а клас – III масто

Девети клас

Весела Аврамова, 9.а клас – II място

Надя Лазарова, 9.б клас – III място

Десети клас

Джеват Силвиев, 10.б клас – III място

Единадесети клас

Селма Молла, 11.б клас – II място

Айтин Ферадов, 11.б клас – II място

Силвия Георгиева, 11.б клас – III място

Дванадесети клас

Енис Салим, 12.б клас – I място

снимки…

 

Математическа мозайка

На 16.11.2023 г, по случай патронния празник на училището, в к-т 212 учениците от 6.а и 6.б клас решаваха математическа мозайка, посредством която достигаха до произведения на Йордан Йовков и чуха много кратки откъси от тях. В началото Теодора от 9.б клас представи кратка презентация за живота и творчеството на Йовков. Гости на събитието бяха г-жа Диана Русева – зам. директор, г-жа Жоржета Йорданова – кл. р-л на 6.б клас, г-жа Невянка Иванова и г-жа Марийка Николова.

Събитието приключи със сладка почерпка за всички.

снимки…

16 НОЕМВРИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

На 16.11.2023 г. заедно се пренесохме в един свят на красивото и проследихме „Пътят на носията“, за което се погрижиха госпожа Галина Асенова и госпожа Калина Михайлова- обществени и културни дейци. Гости на събитието посветено на „Международния ден на толерантността бяха“: г- жа Ерчин Осман- директор на ЦНСТ „Мечта“ и ЦСРИ „Надежда“, г- жа Айтен Вехби- директор на ЦОП- гр. Тутракан, г- жа И. Атанасова психолог ЦОП- гр. Тутракан, г- жа И. Лекова- главен експерт образование и култура към Община Тутракан, г- жа К. Грънчарова- главен редактор на вестник „Тутракански глас“, г- жа Е. Николова- Цанева- член на Обществен съвет към СУ „Йордан Йовков“- гр. Тутракан, г- жа Н. Любенова- представител на „Клуб на приобщеният родител“ към СУ „Йордан Йовков“ – гр. Тутракан, г- жа Р. Колева-  представител на „Клуб на приобщеният родител“ към СУ „Йордан Йовков“ – гр. Тутракан, г- жа А. Александрова- член на Обществен съвет към СУ „Йордан Йовков“- гр. Тутракан.

снимки…

До нови творчески срещи!

Информацията предостави Мария-Луиза Христова – педагогически съветник.

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.