архив 2011-2012

Община Тутракан и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организира на 31 май 2012 год. „Рисунка върху тениска” под мотото: Здрави деца в здрави семейства! … Мамо, тате не пушете – рисувайте с мен.

Мероприятието се проведе по повод „Световния ден без тютюнев дим”, което е под егидата на кмета на община-Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Председателят на комисията и зам. кмет Петя Василева приветства децата и родителите, и им пожела творческо вдъхновение.

Учениците от  III и IV клас с кл. ръководители Р. Младенова, А. Калдарева и В. Консулова при СОУ „Й. Йовков”, заедно със своите майки, татковци, баби, дядовци, батковци и каки бяха основните участници.

Главната цел бе да се привлече вниманието на родителите върху проблема за тютюнопушенето и да ги призове да спрат цигарите.

На художниците помагаха членовете на Местната комисия – Стефка Станкова, Тодорка Ангелова, Емилия Шербанова, Донка Петрова, Лиляна Стойкова, Игор Шербанов.

Организаторите осигуриха тениски и материали необходими за рисуване – текстилни бои, тампони и четки.

Възпитаниците на г-жа Калдарева поздравиха с песни всички присъстващи.

Особено интересно лого беше направил Илиян Иванов от IIIб клас с неговата майка.

 

Участници:

IIIа клас

Калоян Акпунарлиев, Мирослав Стефанов, Боян Иванов, Дилек Ремзи

IIIб клас

Ерай Метин, Илиян Иванов, Никола Калчев, Ясмин Али

IVа клас

Емилиян Василев, Ивелина Георгиева, Невена Грозева, Николай Киряков, Мартин Димитров, Яна Куцарова

Информацията предостави Лиляна Стойкова – педагогически съветник

Снимки: Мариета Спирова


На 14.04.2012 г. в парк „Хр. Ботев” беше проведено благотворително мероприятие по повод    Великденските празници. Целта бе събиране на средства за закупуване на униформи на членовете на духовия оркестър в града. Участие взеха ученици от СОУ „Й. Йовков” – Магдалена Ангелова, Зорница Кръстева, Диана Петрова от Хб клас и Калина Василева от І клас. Тяхната дейност бе демонстрация на рисуване и щамповане на тениски с великденски мотиви, част от които бяха продадени.

Участие взеха и ученици от СОУ „Хр. Ботев”, НЧ – с. Н. Черна, НЧ – с. Шуменци, НЧ –с. Варненци, Исторически музей – гр. Тутракан и други.

Минаващите деца и родители с любопитство наблюдаваха изложените боядисани яйца, козунаци, великденски картички.

За доброто настроение свириха момчетата от духовия оркестър.

Информациятя предостави Магдалена Ангелова


Учениците от Vдо XII клас се включиха в инициативата „Чист Тутракан – можем да го направим”. Почистени бяха парковете на кв. „Четала” и кв. „ Текето”, Крайдунавския парк, районите около: парк-паметник „Таньо войвода”, парк-паметник „Васил Левски”, парк-паметник „Суворов”.


В дните /2.04. – 4.04.2012 г./ посветени на детската книга се проведоха следните дейности:

  • Литературно четене на творби от Ангел Каралийчев пред ученици от V и VI клас осъществено от десетокласници.
  • Подреждане на витрина от нови детски книги под наслов „Спътници на детството”
  • Подреждане на изложба с детски илюстрации на популярни приказки и литературни герои и сюжети.
  • Представяне на новите книги в училищната библиотека чрез презентация подготвена от Даяна Акпунарлиева от Xа клас.


 

2 април е ден посветен на информираността за аутизма. В час на класа учениците от деветите класове изгледаха филм, показващ проблемите на хора с деца – аутеисти. За техния нелек начин на живот споделиха мнения Р. Ангелова и Д. Нейчева –ресурсни учители.

Поставете синя лента, облечете синя дреха, запалете синя лампа, за да покажете, че сте съпричастни към хората в неравностойно положение. Така призова г-жа Д. Христова присъстващите след края на часа.

Филмът бе предоставен от Ресурсен център – гр. Силистра.

 


 

СОУ “Йордан Йовков“ участва в състезанието Spelling Bee


На 28 март се проведе открит урок на тема „Наследственост и изменчивост”.


   Христина Руменова Димитрова от 12б клас е включена в осем членния отбор на силистренска област. Отборът ще участва в ХІV Национално състезание по химия и опазване на околната среда, което ще се проведе на 12 – 13.04.2012 год в гр. Стара Загора. В отборът представящ силистренска област участват още петима ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски” и двама ученици от ЕГ „Пейо Яворов”, гр. Силистра.

Христина, пожелаваме ти успех в отборното представяне!

 

Информацията предостави г-жа Даниела Петкова – старши учител по химия и опазване на околната среда

 

 

 

 


   Мария Емилиянова Христова е ученичка от XIб клас, тя е класирана и ще участва в ХХХVII Национална олимпиада по биология и здравно образование.

   Олимпиадата ще се проведе от 9.04. до 11.04. в МГ „Баба Тонка”, град Русе. Учител на Мария е г-жа М. Кирякова.

   Успех, Мария!

 

 

 

 

 


На 17 март в училище се проведе областния кръг на Националното състезание ИТ Знайко+.


 

Учениците от 1 до 4 клас посрещнаха пролетта в гората!

Благодарим на училищното ръководство, което оказа съдействие за осъществяване на екскурзията.


Тази година на математическото състезание „Европейско кенгуру” Цветан Цвятков Томов от 8 клас е на второ място, Валери Каменов Змеев от 9 клас и Даниел Маринов Грънчаров от 11 клас са на трето място.

Браво на нашите математици!


На областният кръг на олимпиадата по информационни технологии в гр. Силистра достойно се представиха седмокласниците Габриела Минчева, Божидар Симеонов, Дилян Дяков, Теодора Йорданова, Диана Друмева, Анна-Мария Цакова и Биляна Милкова. Дванадесетокласникът Павел Златаров традиционно показа напредналите си знания по динамично програмиране на интернет приложения.

 


ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Навършват се 134 години от създаването на Българската държава.

По повод на празника учениците от Арт клуб „Звездици“ представиха спектакъла „Райна Княгиня“.

 


 

Шеста областна литературна конференция се проведе в гр. Силистра на първи и втори март. Боравейки добре със словото дванадесетте участника от нашето училище представиха своите есета на тема „ Памет и забрава в родовото и националното пространство”. Ръководител на конференцията беше професор Радослав Радев от Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий”.

 


На 29 февруари 2012 год. от 15.30 часа в Заседателната зала на Общински съвет – Тутракан се проведе Кръгла маса под мотото „Алкохолът и младите хора”.


Днес почитаме дейността и паметта на Васил Левски. На 19.02.2012 год се навършват 139 години от обесването на Апостола на свободата.

Възпоменателното поклонение се състоя от 11.00 часа пред паметника на Васил Левски. Учениците от IVб клас с класен ръководител г-н Неделчо Делев представиха подготвен рецитал от стихове за Апостола. В знак на признателност пред живота и делото на великия българин бе поднесен венец от педагогическата колегия и ученическата общност на СОУ „Йордан Йовков“.

Слово за героичния жизнен път на Левски произнесе кметът на община Тутракан – д-р Димитър Стефанов.

 

Моменти от живота на героя пресъздадоха самодейците от Народно читалище с. Нова Черна.

Снимки: Светлана Стойчева


От 9.01.2012 год. учениците от 1 до 8 клас се обучават целодневно…повече по темата

 


„Чудеса по Коледа” – така бе озаглавен тазгодишният конкурс организиран от вестник „Напредък” и фирма „Ди Ес Ейч” ЕООД. Отличените участници бяха наградени на 23 декември от Тамара Спасова – председател на сформираното жури и Ивайло Кискинов – представител на фирмата….


 

 

 

 

 

В традиционното Коледно математическо състезание тази година Даниел Маринов Грънчаров от ХІб клас зае трето място. Деветнадесето поред състезание се проведе на 10.12.2011 г. в ОУ „Отец Паисий“, гр. Силистра. На 14 декември в Художествената галерия, гр. Силистра се проведе награждаването на класираните ученици от първи до дванадесети клас.

Пожелаваме на Даниел здраве и още отличия в областта на математиката!

 


ПРАЗНИК НА ХИМИЯТА


Незабравим час по литература с професор Радев.


Ученици от първи до единадесети клас участваха в областния конкурс „Моята приказка за доброто”. Конкурсът е организиран от Ресурсен център – Силистра по повод пет годишнината от създаването му. За доброто писаха ученици от 1 до 12 клас от цялата област. Оценяването на работите им беше от представители на РИО – Силистра на 2.12.2011 год. Класираните есета, приказки и стихотворения бяха отличени и авторите им получиха предметни награди.


1 декември – Световен ден за борба със СПИН /Синдром на придобитата имунна недостатъчност/.

Представители на Ученическия съвет организираха при влизането на всеки в училището да бъде поставен символа на кампанията – червената кръстосана лента. Компютърната презентация създадена от Тодор Войнов /Хб клас/ информира за работата на кампанията. Тази година антиспин кампанията е насочена към популяризирането на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантно отношение към хората, живеещи с болестта.

 


СЕДМИЦА ПОСВЕТЕНА НА ЙОВКОВ

*15.11. – 21.11.2011*


Г-жа Даниела Петкова – старши учител по химия и опазване на околната среда участва в ІІІ Национален семинар „Химията – мое бъдеще“.


На 1 ноември 2011 год. в гр. Силистра се проведе ХХ Национален математически турнир „ Черноризец Храбър”. Наши ученици отново се представиха отлично. Само една точка не достигна на Алпай Али от 7б клас, за да бъде на трето място. Заедно с Цветан Томов от 8б клас са класирани на четвърто място. Учител и на двамата ученици е г-жа Н. Куманова. От 11б клас – Даниел Грънчаров се класира на пето място с 98 точки. Негов учител е г-жа Д. Неделчева.

Учениците мериха сили с противниците им от ПМГ „Св. Кл. Охридски” – гр. Силистра и показаха, че са достойни математици.


 

Госпожа Анелия Калдарева – главен учител в начален етап е номинирана за ежегодната награда „Константин Величков”. Наградата се присъжда всяка година по повод Деня на народните будители.

Г-жа Калдарева е генератор на идеи – комуникативна и инициативна личност. С умението си да убеждава и мотивира тя привлича деца, колеги и родители в организирането и провеждането на разнообразна палитра от дейности с различен ранг. Работи по проекти, организира и участва в училищни, общински и областни дейности. Г-жа Калдарева е член на Управителния съвет на Общински център за извънкласни дейности – Тутракан, ръководител на театрално студио „Браво” към същия център, активен член на организационния екип на Международния конкурс „Речни ноти”, включен в Националния календар на извънучилищните дейности на МОМН. Г-жа Анелия Калдарева притежава умения за работа в екип, организационни компетенции и личностни качества за успешно партньорство и сътрудничество между училище, семейство и общественост.


Днес честваме един достоен ден – Ден на народните будители!

Първи ноември е ден на заслужилите българи от далечното ни минало. Днес всеки българин отдава почит на делото им.

В годините на робство, редом със строежа на крепости, се е градила и книжовността (книжовните школи), градил се е и българският дух – дух непримирим, бунтовнически, дух – патриот, милеещ за свободна България! В тъмните килии, между студените стени монасите с перо и лист хартия извеждали блуждаещия дух на народа ни по пътя на Българското Възраждане. В тези тежки времена на робство народът ни създава своите будители – хората на перото и четмото, и хората на революцията (революционерите), непокорните, готови да умрат в името на България. Хората събудили народа ни от люлчиния робски сън. Христо Ботев в стихотворението си „Елегия” пише: „ Кажи ми, кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее?…”. Има безброй още такива произведения разказващи историята на българина.

Нека тези разкази ги погледнем през призмата на съвременния свят. Какво откриваме? – Част от тях разказват за това, което е и днес, чрез множеството използвани метафори и куп други изразни средства. Пак сме онзи беден народ, управляван от политици, уж хора, които правят всичко в наш интерес, а не в наш ущърб, уж хора, които издигат България на достойно за нея място, а не като тези, които преди години я завлачиха в калта. Пак има чорбаджии (богаташи) и селяци – бедняци живеещи ден за ден, трудещи се за едното късче хляб. Но къде са днес будителите? Кои са те? Има ли ги въобще? В ролята на такива са учителите ни и нашите родители. Но кой ли ги слуша!? Опитват се да възпитат в нас ценности, които те са получили от техните родители и прародители. Ценности, които ни учат да бъдем отговорни, единни, борещи се срещу неправдата. Но не! Днешното поколение е низ от „бунтарчета”, „революционери” водещи битка срещу тях, отстояващи позициите си на такива.

Вчера, гласът на будителите се е чувал навред! А днес? Днес, той е като глас в пустиня! Чува се като ехо далечно, едва достигащо до нас, ехо, което заглъхва с всеки изминал ден!

 

Габриела Маринова – 11а клас


 

Международен проект „Аз съм дете и безопасния свят е мое човешко право”


  На 25.10.2011г. учители по математика и английски език посетиха теоретична гимназия „Неагое Бесараб“ по покана на техните партньори от международния проект Математика и английски език на двата бряга на река Дунав…

 


 

Възобновена е изложбата „Есенно плодородие”. Във фоайетата на начален и прогимназиален етап са изложени плодовете и зеленчуците на есента – плодородието и богатството на добруджанския край.

В изложбата се включиха представители от първи до девети клас, под ръководството на техните възпитатели, класни ръководители и отговорника – г-жа Мария Кирякова.


Учебната 2011/2012 г. – година на социалните и гражданските компетентности

 

КАМПАНИЯ „УЧАСТВАМ И ПРОМЕНЯМ“

 


 

Годишен план за учебната 2011-2012 година


Петнайсти е, и пак септември.

И никак той не е обикновен.

Той весел е, макар че е навярно

И най-сериозният тоз пръв учебен ден!

 

Празничният ден започна с водосвета направен от протойерей Илия Токов за здраве и благополучие.

Г-н Георгиев – кмет на Община Тутракан приветства всички присъстващи с празника. Г-жа Златарова – директор на нашето училище поздрави отново за постигнатите успехи на Държавните зрелостни изпити за 12 клас и Националното външно оценяване за 4 клас, както и седмокласниците, явили се на изпитите по български език и литература и математика. Резултатите показват качественото обучение и възпитание на учениците.

Г-жа Венета Александрова ръководеше празничната програма, заедно с водещите Габриел Георгиев и Симона Веселинова от шести клас. С песни изпълнени от Арт клуб „Звездици” бяха поздравени учениците, учителите и гостите на тържеството. Приятелски поздрав поднесоха момичетата на г-жа Бальовска към дванадесетокласниците.

Смело и напето изпълниха своите стихчета най-малките – Габриел Генчев, Юнона Николова, Божидар Гогов и Мира Стойчева.

Най-хубавият празник, е когато преброяват годините си на пръстите на едната ръка и още две…

Класни ръководители на първокласниците са г-жа Мария Тодорова и г-жа Даниела Кръстева. С питка те посрещнаха своите ученици в приказно подредените класни стаи.

Скъпи първокласници,

Учете и помнете, че

Най-хубавия час от всички часове

Е онзи утринен и ведър час, когато те звънчето призове

Да влезеш с другарите си в час.

Успешна да бъде за всички ученици и учители учебната 2011-2012 година!

Снимки: Николета Димитрова от 10б клас

 

 


 

Вашият коментар

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.