Твоят час

Публични изяви по проект «Твоят час»

 

Клуб «Информационни технологии»

Участниците в Клуб «Информационни технологии» участваха в първата си публична изява, а именно във втория кръг на Националното състезание «ИТ Знайко+», където показаха наученото до тук в часовете на извънкласната дейност. В рамките на два часа в определеното училище гнездо те успяха да създадат свои проекти по регламентирани от организаторите теми, които веднага след това бяха публикувани на указаното за състезанието място. Резултати са вече ясни и изключително успешни. От всички 18 участници за национален кръг не са класирани само трима. Предстои още работа в клуба за подготовката за финала.

Шарканици

Участието в Коледния базар на „Шарканици“ бе проведена в парк ,,Христо Ботев“ на 17.12.2016 г. от 10.00 до 12.30 часа. Целта бе участие на учениците в благотворителен базар, иницииран от община Тутракан и популяризиране дейността на групата. Участваха 58% от учениците т.к. голяма част от тях живеят извън гр. Тутракан. Всички изработени предмети бяха разпродадени. Събраните средства бяха предадени на организатора на събитието и послужиха за благородна кауза. Събитието бе отразено в местния печат в. ,,Напредък“ и в. ,,Тутракански глас“.

Коледен базар бе проведен в Крайдунавски парк – Тутракан  на 01.04.2017 г. от 10.00 до 12.30 часа. Целта бе участие на учениците в благотворителен базар, иницииран от община Тутракан и популяризиране дейността на групата. Участваха 66% от учениците т.к. голяма част от тях живеят извън гр. Тутракан. Всички изработени сувенири бяха разпродадени. Събраните средства бяха предадени на организатора на събитието и послужиха за благородна кауза. Събитието бе отразено в местния печат в. ,,Напредък“ и в. ,,Тутракански глас“.

Творческо ателие за деца и ученици със СОП

Учениците със специални образователни потребности към СУ «Йордан Йовков», които участват в «Творческо ателие за деца и ученици със СОП» по проект «Твоят час» работят и творят с желание и ентусиазъм.  За коледните празници  и по случай първи март те изработиха коледни сувенири, сурвакници, мартеници и картички. Освен развитието на въображение и сръчност, учениците научиха много за обичаите и традициите, съпътстващи коледните празници и за първия ден от месец март. Беше организирана коледна изложба в  сградата на Община Тутракан и изложба на мартеници в детския отдел на градската библиотека.

Целта на тези изяви е да се допринесе за затвърждаване на принципите за равни възможности, приемане на различията, себеопознаването на учениците със специални образователни потребности като уникални личности. Постигане на удоволетворение от собствените възможности и постижения, повече   увереност, сигурност и чувство за принадлежност към обществото.

Арлекино

Коледният концерт се проведе в салона на читалището. Поканени бяха всички родители. Гост при откриването  беше бивш възпитаник на училището Искрен Милков Иванов, за музикален фон на въвеждащата част, сестричката на който е в групата. Гости на събитието бяха представители на Община Тутракан, почетния гражданин на гр. Силистра г-н Дечев, ръководител на певческа група. Децата от групата на студио „Арлекино“ се представиха с танцова музикална сюита.

Публична изява – рецитал  по повод годишнина от обесването на В. Левски. В рецитала се включиха ученици от цялата група на студио «Арлекино». Събитието се проведе пред паметника на Апостола в крайдунавския парк. Присъстваха Общинското ръководство, служители от различни институции, родители  и граждани.

По повод Националния празник на Република България, бе подготвен рецитал – Поклонение «На връх свети Никола» по произведения на Иван Вазов. Събитието се проведе в залата за тържествени ритуали в сградата на Обреден дом, гр. Тутракан. Като зрители на събитието присъстваха граждани, общественици и родители.

клуб „IT Friends

В продължение на 4 учебни часа учениците от клуб „IT Friends“ изработваха проекти – презентации на тема „Йовков през моите очи“. Целта беше учениците да представят живота и творчеството на патрона на нашето училище  – Йордан Йовков и да представят своето отношение към творчеството на писателя. Готовите презентации бяха представени в деня обявен за патронен празник на училището, предварително разгледани и  оценени на 18.11.2016 година.

от Клуб „Зелени“

На 12.12.2016 година беше проведен открит урок на тема „Интерактивно обучение по екология“ със старши учител Диана Цвяткова. В него взеха участие учениците от Клуб „Зелени“ и 4 „а“ клас с класен ръководител Румяна Младенова.

В продължение на 40 минути учениците от 7 „а“ клас показаха на четвъртокласниците, че опазването на околната среда не е досадно задължение, а вълнуващо приключение като готвиха заедно, провеждаха лабораторни опити, твориха, градинарстваха и сложиха началото на сандъче с домашен компост. Самият урок беше под формата на игра, в която блестящо се справиха и двата отбора – добре обучените еколози от Клуб „Зелени“ и малките четвъртокласници. Урокът бе конструиран съгласно принципите на устойчиво развитие. Според тях всеки човек има право на здравословна среда и ползотворен живот с хармонията с природата. Друг принцип гласи, че държавите си сътрудничат в опазването на околната среда. По тази причина, гости на урока бяха учители по биология и математика от румънския град Олтеница, Теоретична гимназия „Наегое Бесараб“, които останаха впечатлени от учениците и интерактивните дейности в урока. Гости на урока бяха и Госпожа Пенева, експерт по природни науки в РУО, Силистра и 24 учители по природни науки от област Силистра. Г-жа Пенева връчи поздравителен адрес от името на началник РУО, Г-жа Габриела Миткова на г-жа Цвяткова, за нейния всеотдаен труд в системата на образованието.

Участие на родители – Заедно с родителите всяко дете подготви храна, като така демонстрираха познаване на принципите на здравословно хранене.

Отразяване от медиите – беше публикувана информация в сайта на училището.

Изложба целеше популяризирането на клуб «Зелени». На нея бяха представени дейностите на клуб «Зелени» до момента. Самата изложба включваше няколко раздела – «Вкусно», «Лаборатория», «Рециклирам», «Градинарство», «Творя» като представяше работата на учениците и родители по заложените в клуб «Зелени» дейности.

На родителска среща родителите бяха запознати с дейностите до момента и участието на техните деца в снимки.

Литературен свят и театър

Учениците от група за извънкласни дейности „Литературен свят и театър“ от 4 клас  взеха участие в дейностите по повод патронния празник на училището. На сцената на народно читалище „ Н. Й. Вапцаров“ учениците представиха рецитал на тема „ Бяла лястовица …..има ли я“ . Четвъртокласниците завладяха публиката с най-силните цитати от произведението „ По жицата“ на Йордан Йовков и получиха предложение за участие в национален конкурс по Йовкови произведения в гр. Жеравна през месец юли. На концерта присъстваха специално поканени за събитието гости  – родители, учители, г-жа Стефка Станкова- отдел хуманитарни дейности при Община Тутракан и др.

Вокална група „Дунавска усмивка“

Вокална група „Дунавска усмивка“ представи своята дейност на коледния концерт – запалване на коледната елха в града пред голяма публика, събрала се да отчете събитието – родители, учители, граждани. Събитието се случи на 1 декември 2016 г. и зарадва присъстващите с изпълненията на талантливите участници на групата.

 

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.