Училищен рецитаторски конкурс „Отечество мило любя, неговият завет пазя.”

Малко повече от час и половина  патриотични стихове и песни озвучаваха централното фоайе на СУ „Йордан Йовков”. С неподправена обич към „всичко българско и родно” участниците в училищния рецитаторски конкурс, стартирал в 12.00 ч. на 01.03.2023 г., изпълниха художествени творби, посветени на Трети март – Денят на Освобождението, и  на Васил Левски, от чиято непрежалима гибел ни делят вече 150 години.

Рецитаторите /от 1. до 12. клас/, разпределени в три възрастови групи,   успяха да впечатлят и журито, и публиката. Никой не остана равнодушен. Поетическите текстове, тематично обвързани с надслова на конкурса – „Отечество мило любя, неговият завет пазя”, въодушевиха малки и големи, разбудиха  у присъстващите  съзнанието за  принадлежност към българския род и култура, възпламениха „позаспали” родолюбиви чувства.

Организаторите на конкурса – УС при СУ „Й. Йовков” и МО на учителите по български език и литература,  работиха дни наред в невероятен синхрон, за да реализират това впечатляващо със замисъл, композиция, стил и стройност събитие. За високото му  качество допринесе и всеотдайният апостолски труд на учителите от начален, прогимназиален и гимназиален етап,   подготвили  всяко едно от изпълненията. Неоценим е и приносът на Дилара /10.клас / и Теодор/ 12.клас/, които  не само бяха прекрасни водещи на изключително ниво, но се погрижиха и за озвучаването.

От обединените усилия на  ученици и  учители, от вградената  любов във всеки детайл, от вложената младежка енергия и плам се роди едно силно и запомнящо се училищно събитие. И да помним, това е пътят на успеха!

Информацията предостави: г-жа Гинка Георгиева – старши учител по български език и литература

към албума…

По повод Трети март- Денят на Освобождението, учениците на допълнителна подкрепа при СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан участваха в урок по родолюбие, проведен с помощта на Екатерина Николова и Десислава Маркова- специалисти от Исторически музей- Тутракан. Те запознаха учениците с историческите събития, места и личности свързани с тази специална за нас дата. С помощта на ресурсните учители, помощник на учителя и логопеда учениците попълниха и оцветиха малка книжка за 3-ти март.

снимки…

Информацията предостави: г-жа Димитричка Христова – старши ресурсен учител

Самуил Панчев е училищният шампион в състезанието Spelling Bee 2023

 На 01.03.2023г. в училище  се проведе училщният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион – Самуил Панчев от 7.а клас, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата spotlight и победи петокласничката Ясмин Расим , която остана на второ ясто. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, което ще се проведе на 25 март 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

 

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

 

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

снимки…

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.