Един по-различен урок в СУ „Йордан Йовков“

Изпитваме ли суеверен страх пред числото 13 или чакаме датата с нетърпение, за да ни донесе късмет?

На този въпрос отговориха учениците от 5а клас, след проведения бинарен урок по математика и български език и литература на 13.01.2023 г, петък. Темата на урока, подготвен от г-жа Нидалина Куманова и г-жа Елка Стоянова, бе „Част от число и изменяеми части на речта“. Работата на учениците бе наблюдавана от директора на училището, г-жа Анка Атанасова и учителят по БЕЛ, г-жа Жоржета Йорданова.

Изходният текст, върху който работиха учениците, бе свързан с отношението към числото 13 – откриване на изменяеми части на речта и намиране на каква част от целия текст са те. Петокласниците работиха с желание, отговорно и задълбочено, като най-голям ентусиазъм предизвикаха последните две задачи – „Асоциации“ и „Домино“.

В края на часа учениците споделиха, че са удовлетворени от този нестандартен начин на работа и с нетърпение очакват следващия петък, 13-ти.

Този тип уроци дават възможност за разчупване на традиционното преподаване и изменението на образователната среда, които са основни фактори за постигане на по-добри резултати в учебния процес.

снимки…

Награждаване на участниците в четвъртото издание на Национален конкурс „Съвременна интерпретация на Вапцаров стих“

Благодарим ви, деца, за предоставената ни радост!

На 18.01.2023 година в залата на Общински съвет-Тутракан се проведе церемонията по награждаване на участниците в четвъртото издание на Национален конкурс за видеоклип „Съвременна интерпретация на Вапцаров стих“, организиран от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1873“. С топли думи на благодарност към децата, техните учители и ръководители се обърнаха д-р Димитър Стефанов- кмет на Община Тутракан; г-н Нехат Кантаров- председател на Общински съвет Тутракан; г-н Милен Филипов- председател на Читалищното настоятелство и г- н Петьо Стойчев- член на журито.

Грамоти и подаръци за заети призови места получиха:

Втора възрастова група

Категория: Рецитал- индивидуално участие

3 място: Християн Христов, 3.а клас

Поощрителна награда: Радимир Ранчев, 3.а клас

Ръководител на Християн и Радимир – г-жа Ст. Станкова

Трета възрастова група

Категория: Рецитал- индивидуално участие

2 място: Алпер Шедат, 7.а клас

3 място: Самуил Панчев, 7.а клас

Ръководител на Алпер и Самуил – г- жа Мариета Спирова.

Категория: Рецитал- групово участие

3 място: 5.б клас с учител по български език и литература г- жа Жоржета Йорданова

Четвърта възрастова група

Категория: Свободен стил

3 място: Ученици с екип за подкрепа за личностното развитие с учители г- жа Д. Христова и Д. Нейчева

снимки…

11 януари – Световен ден на думата „Благодаря!“

Днес отбелязваме деня на думата „Благодаря“, защото благодарността е нещо безмерно, повече от любезност и приятни обноски.

Учениците от 8.а клас съвместно с младшите посланици на Европейския съюз представиха презентация относно благодарността и окачиха „дървото на доброто“ с листа, на които написаха за какво са благодарни.

Всеки от нас е морално предпоставен да изпитва благодарност, а признателността е висша човешка ценност.

Организатори на събитието: г- жа Г. Йорданова- учител по английски език и старши посланик на Европейския съюз по програма „Училища посланици на Европейския съюз“, г- жа Мартина Георгиева- социален работник, г- жа Мария- Луиза Христова – педагогически съветник.

снимки…

Световен ден на думата „Благодаря“

Интересно! Интересно! Учениците от двата пети класа, които са част от Клуб по добри обноски с ръководител Мария- Луиза Христова, казаха „Благодаря„ на 30 различни езика. Те изработиха табло с информация относно 11 януари – деня, в който отбелязваме Световния ден на думата „Благодаря“. Този ден е създаден, за да бъдем по- добри към околните и да не забравяме да благодарим на всеки за доброто му отношение към нас. За да направим този ден още по- специален и да се научим да бъдем мили към още повече хора по света, създадохме списък с 30 езика и как да кажем „Благодаря“ на всеки от тях.

С помощта на г- жа Елка Стоянова- учител по български език и литература учениците създадоха акростих с думата Благодаря. Благодарим за съдействието от страна на г- жа Невянка Иванова -учител ГЦОУД и г- жа Мартина Георгиева- социален работник.

снимки…

Информацията предостави Мария-Луиза Христова – педагогически съветник.

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.