Денят на народните будители – 1 ноември

        Първи ноември- денят на Народните будители е официален празник в Република България. За първи път неофициално се е провело честване в Пловдив през далечната 1909 г., а от 1922 г. до 1945 г. е общонационален празник. Като от 1945 г. празникът е отменен от комунистическата власт. След дълго прекъсване, през 1992 г. 1-ноември отново е обявен за официален празник. На този ден се почита паметта на българските дейци и революционери, просветители и книжовници.

 

 

Кои са те?

Незнайни войни,

паднали в боя, в името на свободата?

Кои са те?

Глупци? Крадци? Нима убийци?

Кои са те?

Те са тези, които освободиха България!

Те са тези, които прославиха името българско!

Те са тези, които съхраниха българския дух!

Те са тези, заради които днес с гордост се наричаме българи!

 

За това:

Поклон, Българийо велика!

Поклон, пред паметта им,

пред туй що са те създали!

Поклон, пред делото им свято,

дълбок поклон- Българийо!   

 

Паисий Хилендарски – Духовник и национален будител. През 1762 г. в Зографския манастир завършва “История  славянобългарска”.

Софроний Врачански – Будител, духовник и последовател на Паисий Хилендарски, пръв преписва Историята. Автор е на “Житие и страдание на грешнаго Софрония”.

Васил Априлов – Просветен деец и книжовник. Отваря първото българско училище в Габрово през 1835 година.

Неофит Рилски – Монах, художник и учител. Написал е “Българска граматика”. През 1836 г. създава първия български глобус.

Д-р Петър Берон – Просветител, учен, лекар. През 1824 г. издава “Буквар с различни поучения” или т.н “Рибен буквар”.

Георги Раковски – Революционер, съставя план за освобождението на България от турско робство. Създава първата българска легия, организатор на национално- освободителното движение.

Васил Левски – български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

 

       Кои са будителите днес? Може би някои се питат, други не!

       Времето, в което живеем далеч не е време на войни за защитаване на граници, чест, религия и т.н. Напротив! Времето, в което живеем сега е обхванато от друго, идеалът на днешното поколение е друг- материалните блага. Постоянно излизат все нови и нови неща. Няма лошо, а напротив това говори за едно постоянно движение към нещо по-добро. Но дали наистина е толкова добро колкото мислим? Нови компютри, телефони, таблети и всичко направено така, за удобство на потребителите. А често отговор на въпроса “ Къде са ви книгите?” е “Нямах място в чантата” или нещо друго. Добре! В “малките” си чанти нямате място, а в дома Ви, живота Ви има ли!? Та нали те пробуждат в нас чувства, взрив от емоции, желания да променим или просто да подобрим нещо в себе си, или около нас! Да, лесно е с едно кликане да откриеш нужната информация, но книгите може и да не са най- новата технология, но те винаги, Човеко трябва да бъдат част от нашия живот и живота на поколенията за напред!

Книгите са съвременните будители, както и нашите учители, родители, хората с идеи…

 

                                                                Габриела Маринова – ученичка от 12а клас


Тутракан – минало и настояще

        Ученици от шести до единадесети клас участваха в конкурс за компютърна презентация на тема „Тутракан – минало и настояще”. Конкурсът бе инициатива на „Детски отдел” на библиотеката при Народно читалище „Н. Й. Вапцаров”, гр. Тутракан. Отличените проекти бяха представени на награждаването, което се проведе на 30 ноември 2012 год. в лекционната зала на читалището.

        В първата възрастова група /5 – 8 клас/ презентацията „Фамилия Гвоздейкови” на Теодора Атанасова от 6а клас получи първа награда. Учениците Толга Кантаров от 7б клас и Рахан Рушид от 6а клас бяха определени от комисията на второ място, а третото място бе за Даяна Тодорова от 6б клас.

       Във втората възрастова група /9 – 12 клас/ презентацията „Личности на Тутракан” на Симона Цонева и Мария Терзийска от 9б клас бе класирана на първо място, а Даяна Акпунарлиева от 11а клас получи награда и грамота за третото място.

       Гости на награждаването бяха г-жа Стефка Станкова, г-жа Монева, г-жа Грънчарова. Организаторът на конкурса – г-жа Капинчева поздрави всички участници и поднесе цветя на присъстващите учители по повод 1 ноември – денят на народните будители.


Аз преписвам историята на Паисий

        В навечерието на празника – 1 ноември – Денят на народните будители се постави началото на преписа на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски от ученици в начален етап на обучението в СОУ „Й. Йовков”.

       „Идеята се роди при обсъждането на плана на МО на началните учители. Аз поех отговорността да създам необходимата организация, като неотлъчно до мен бяха г-жа М. Тодорова и г-жа А. Калдарева.” – сподели г-жа М. Манолова

        Първият краснописец на 76-я препис на „История славянобългарска” беше Пламена Христова от 3б клас.

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.