Среща с Мадлен Алгафари


Мадлен Алгафари – психотерапевт беше гост на нашето училище. Срещата се проведе на 25 октомври 2012 год. в заседателната зала. Тя бе поканена от г-жа Росица Иванова –старши учител по френски език във връзка с реализиране на дейност по плана за квалификации на учителските специалисти. Г-жа Алгафари говори по темата за духовното здраве и разкри своя опит в житейската и професионална практика.
Основният въпрос, който вълнуваше присъстващите беше как да се справим с вътрешното си АЗ, за да се противопоставим на външните негативни въздействия и да преодоляваме трудностите. За емоционалната, рационалната и духовната интилигентност…
…90% от болестите са чисто психогенни…Лекарят маха видимото, а не маха невидимото, душевното, причината за самата физическа болест…
…Много е важно човек още от ранна възраст да има трудности, за да се развива и да изгради имунитет, тогава неуспехът не плаши, а развива.
Как да мотивираме учениците за учене – това беше друг важен за учителите проблем. Според Мадлен Алгафари – поощрението е ключовия момент. А липсата на смелост и бедният речник правят децата нерешителни да се изказват, да вземат решения и да дават своето мнение – съществува ирационална бариера. Всеки повод за «браво» да не се пренебрегва. Децата и учениците не бива да се подценяват.
Агресията, видовете агресия, как да се избегне – това беше интересно да се разбере от опита на г-жа Алгафари.
Накрая на срещата нашата гостенка представи своите книги: Мира нямам!; Вяра имам!; Всички можем да летим!; Приказки за пораснали деца; Глад за истински неща; Как да се разболяваме качественно.

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.