Кариерно ориентиране в училищното образование

Petkova_11bВъв връзка с процедурата „Система за кариерното ориентиране в училищното образование” по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 на 25.04.2013 год. учениците от 11б клас и техният класен ръководител г-жа Д. Петкова посетиха бившето предприятие „Терма”, сега фирмите „Ес Ейч” АД и „Джи Ел Си” АД.  Предприятието съществува от 1965 год., въпреки че до сега е сменило името си и почти цялото производство – преди е имало газови, отоплителни печки, котлони, а сега – специализирано производство на паркинг машини, от които 98% се изнасят към Австралия, Гватемала и ред други държави.

При посещението си учениците  разгледаха производството на машини с жетони и карти за платените паркинги, изработването на различни компоненти за този вид машини, принтиране на картини и схеми върху различни по големина плоскости и платна. Интересно е, че във фирмите има и работещи жени, а не се изисква само силна мъжка ръка. Дава се шанс за работа и развитие и на млади хора, като пример е завършилата скоро университет г-ца Добромира Василева.

Предлагат се много добри условия за работа, почти всичко е модернизирано и много добре поддържано. Класът остана с много добро впечатление и се надява да не са попречили на процеса на работа. С благодарност към г-н Ивайло Кискинов – началник производство, който разведе групата посетители и на всички, които любезно обясняваха на учениците. Някои от присъстващите, дълбоко впечатлени се ориентираха към възможността един ден да работят като машинен и електроинженер, програмист или монтажник.

                                   Информацията предоставиха Магдалена Ангелова и Еслин Каранасуф

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.