Празник на химията

Химията е могъща и сериозна наука, това не пречи обаче да ни весели, да ни забавлява. Тя е вечна спътница на човека, наричаме я наука на чудесата. През изтеклата една седмица /5.12. – 15.12.2011г./ учениците бяха в този свят, света на химията и на нея посветиха своите стихотворения и есета, разработиха презентации, създадоха постери. Най- добрите проекти бяха показани на заключителния етап от десетдневката – празника на химията.

На 14.12.2011 год. заседателната зала на училището бе изпълнена с гости, родители, ученици и учители. Официален гост беше Старши експерт по природни науки и екология С.Пенева от РИО – Силистра.

Едно пътуване с химията през вековете ни представи Еслин Каранасуф от 10б клас, чрез своята презентация „Химията от първобитния човек до днес”. За интересните и забавните моменти от химически открития ни запозна Радостина Стефанова-11б клас. Пред химията са поставени редица необятни перспективи. В това ни убедиха със своята презентация Гергана Росенова, Маринела Калчева и Павлина Иванова от 9б клас. Вълшебствата на химията представиха с поредица от опити учениците от 10в и 9б класове. Те показаха сръчност и впечатлиха публиката. В следната последователност бяха представени опитите: Получаване на цветен букет – изпълнител: Моника от 10в клас; Запалване без кибрит – изпълнител: Виктория от 10в клас; Взаимодействие на натрий и вода – изпълнител: Васил от 10в клас; Горене на метал с ослепителна бяла светлина – изпълнител: Диян от 9б клас; Вулкан при взаимодействие на йод и алуминий – изпълнител: Емил от 10в клас; Бяла светкавица – изпълнител: Борислав от 10в клас; Дим без огън – изпълнител: Калоян от 10в клас; Вулкан от калиев перманганат и глицерин – изпълнител: Камен от 9б клас; Слонова паста от перхидрол , перилен препарат и калиев перманганат – изпълнител: Валери от 9б клас; Вулкан от амониев бихромат – изпълнител : Тихомир от 10в клас. Авторски стихотворения заели първо място в обявения конкурс представиха Християна Раева от 7б клас и Кирилка Томова от 10а клас. Седмокласниците за първа година изучават науката химия като самостоятелен предмет, но показаха досетливост, знания и пъргавина на ума чрез отборното състезание между 7а , 7б и 9б клас. Жури в състав Елена Желева, Мария Кирякова и Бисерка Симеонова оценяваха техните резултати и отбелязаха победителя -сборния отбор на 7б клас и Валери и Диан от 9б клас. В проведената викторина се включи и публиката, като се откроиха с верни отговори Росен от 7б клас, учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Нова Черна, Магдалена Ангелова от 10б клас, Милена Пеева от същия клас.

В екип работиха учителите:

Даниела Петкова – ръководител

Елена Желева

Бисерка Симеонова

Мария Кирякова

Марияна Йорданова

Елена Тодорова

Нели Манчева

Веселина Костадинова

Венета Александрова

Елка Стоянова

Иванка Змеева

Диляна Търпанова

Марийка Иванова

Аурел Стоянов

Дияна Цвяткова

Екипът благодари за оказаното съдействие при протичане на празника на Интеракт клуб, Йоана Проданова, Пенка Райкова, Николинка Георгиева, Калина Грънчарова.и родители съпричастни на празника.

Водещи на празника: Мария Христова, Мартина Тодорова, Радостина Стефанова и Луиза Ганева – ученици от 11б клас.

Всички участници получиха поздравителни адреси, грамоти, благодарствени адреси и предметни награди.

 

Вашият коментар

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.