Да живеем заедно

   ''Да живеем заедно'' или ''Vivre ensemble''-това е проект между България и Франция, имащ за цел да промени мисленето на хората, да им помогне да приемат различния, да го уважават такъв какъвто е заедно с неговата религия, традиции и начин на живот.

   Група френски ученици под ръководството на Bernar de Amicis и Gabriel Loran бяха настанени в приемни семейства на ученици от СОУ"Йордан Йовков". Ръководителите от българската страна  са госпожа Мария Кирякова и Росица Иванова. В проекта участваха Анна-Мария и Камелия от 11б клас, Тодор и Магдалена от 10б клас, Симеон от 11а, Таня от 10а и Иван от 9б клас. Всеки ден от 10 дневния им престой беше запълнен с много пътешествия из цялата страна: Етъра, Габрово, Шипка, Троян, Трявна, Мадара, Балчик, Русе, Червен, Шуменци и Орешак.

   Всички бяха очаровани от красотите на България и искаха да останат тук.  За пръв път френските деца бяха настанени в семейства, а не както други години в хотел. Всяко едно френско дете се привърза силно към своето българско семейство, а и към цялата група. Наистина  проекта ''Да живеем заедно'' заработи в пълния си смисъл. Характерно за френската култура е, че са по-затворени хора непоказващи чувствата си, но за пръв път тук в България те го направиха. Едно от френските деца Jérôme Lefebvre сподели : "В нашата страна обикновено не показваме това което чувстваме в сърцето си, но в България за пръв път можем да го направим. Доволни сме от топлото посрещане и сме очаровани от културата и страната ви."

   По време на работните ни срещи френските ученици  представиха две презентации- Вердюн по време  на Първата световна война и днес. Чернобелите снимки ни накараха да усетим ужаса от войната и урока, който младежите трябва да помнят, че мирът е ценен за човека и трябва да се пази, да се знае историята и да не се забравя. Те представиха и тяхната благотворителна дейност в Непал и тяхната помощ, която  указват на бедните деца. В тази благотворителност се включиха всички ученици, изучаващи френски език. Всеки ученик, който усети тази съпричастност към болката на едно бедно дете от Непал, подари по една играчка от своите и по 2 молива, които ще стигнат до децата на Хималаите. На тази приятелска среща между български ученици и френските ученици, преподаватели от училище, гости от общината и родители се пяха френски песни, споделиха се приятни мигове, танци и деликатеси от френската и българската кухня. Учениците от училище по дървообработване в гр. Фресине изработиха гълъби от дърво за общината, за училището и за всяко българско семейство, което прие френско дете в дома си- като символ на мира и братството между двете училища и двете страни.

   Раздялата наистина беше трудна за всички, имаше много сълзи както от тяхна, така и от наша страна. Цялото това преживяване обогати всеки от нас и съм сигурна че във всеки ще остане един топъл  хубав спомен и едно чудесно приятелство.

Информацията предостави Анна-Мария