Великденски благотворителен базар

      На 27 април 2013 год. в парк „Христо Ботев” СОУ „Йордан Йовков” участва във Великденския благотворителен базар, организиран от Община Тутракан. Изделията за разпродажбата бяха изработени от учениците от полуинтернатните групи в часовете за Дейности по интереси. Идеята присърце взеха и майките и бабите на децата, които приготвиха домашни козунаци и лакомства. В края на базара старшите възпитатели Елена Желева и Маргарита Иванова от името на  СОУ „Йордан Йовков” предадоха на общинските служители 126 лв., които ще бъдат преведени на сметката на Богомила Пламенова.

       Продажбата с благотворителна цел започна още в петъчния ден във фоайето на училището, където бяха изложени и продадени  част от експонатите.  За няколко дни кутията за дарения обиколи всички класни стаи. Ученици, учители, възпитатели и непедагогически персонал събраха за малката Богомила около 600 лв.

       Ръководството на СОУ ”Йордан Йовков” отправя огромната си благодарност към всички свои възпитаници и семейства им за тяхната щедрост и съпричастност към съдбата на Богомила.

Пожелаваме ви светли и спокойни празници! 

                                   Информацията предостави: Мариета Спирова

Човекът и Космосът – непрекъсната борба

kosmos_2013Отлично се представиха участниците в регионалния конкурс за мултимедийна презентация „Човекът и Космосът – непрекъсната борба”.

Георги Николаев Горанов от 7б клас – първо място

Петя Димитрова Димитрова от 8б клас – трето място

Ръководители: Н. Манчева и В. Костадинова – старши учители по Информатика и информационни технологии.

Конкурсът се проведе на 27.04.2013 год. за шести пореден път с домакин ПГМГ „Вл. Комаров” – гр. Силистра. Участниците се състезаваха в две възрастови групи: група А – V–VI клас и група В – VII–VIII клас.

Защита при бедствия, пожари и аварийни ситуации

bezopasnost_2На 26.04.2013 год. в гр. Силистра се проведе Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и аварийни ситуации” – съвместна инициатива на МОМН, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – МВР и БЧК”.

Отборът на СОУ „Й. Йовков”:

–          Добромир Тодоров

–          Яница Христова

–          Мелис Юсуф

–          Омина Стойкова

bezopasnost_1/всички от 8а клас/ се класира на трето място.

Учениците бяха поздравени от старши инспектор Тодор Димитров за показаните знания и умения на теста и за бързината и съобразителността при практическата проверка.

                                    Информацията предостави г-жа В. Александрова – класен ръководител на 8а клас

Да запазим децата на пътя

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОтборът на СОУ „Йордан Йовков”, гр. Тутракан е на първо място в областната викторина по БДП „Да запазим децата на пътя“. Денислав Златков Маринов – 5а клас, Теодора Николова Атанасова – 6а клас, Георги Николаев Горанов – 7б клас, Нора Венелинова Димитрова от 8б клас – капитан на отбора под ръководството на г-жа Елка Стоянова – старши учител по БЕЛ се състезаваха в четирите етапа на състезанието:

Първи етап – решаване на тестови листовки.

Втори етап – викторина от 10 въпроса.

Трети етап – решаване на тест от 10 въпроса за оказване на долекарска помощ.

Четвърти етап – сглобяване на пъзели /пътни знаци/.

Участниците се отличиха с бързина, сръчност и точност в изпълнението на задачите.

Областната викторина се проведе на 24.04.2013 год. в гр. Силистра. В нея участваха още отборите на ОУ “Хр. Ботев”- гр. Алфатар, СОУ “В. Левски”- гр. Главиница, ОУ “Хр. Смирненски”- гр. Дулово, ОУ „Черноризец Храбър”- с. Кайнарджа, ОУ “Г. С. Раковски”- с. Ситово, ОУ “От. Паисий”- гр. Силистра.

Пожелаваме успех на нашите ученици в Националната ученическа викторина по Безопасно движение по пътищата, която ще се проведе на 14-15.05.2013 год. в гр. Бургас.

Празнуваме Деня на Земята

 „За един по-красив и безопасен свят“ – под това мото протече празника посветен на Деня на Земята – 22 април. С цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда над половин милиард  души по света отбелязват този ден.

Промяната на климата рефлектира върху хората, животните и екосистемите, върху природните ресурси, от които зависим. Това е наша грижа – да запазим мястото, където сме отраснали, където сме и ще бъдем!

Сформираните екипи представиха различни дейности, свързани с усвояването на ценни умения. Екипът  „Рибари“, в състав Валери Змеев, Иван Великов, Диян Николов и Атанас Ганев, демонстрира плетене на мрежи , изработване на въдица с подръчни материали.

Лазарки представиха обичая Лазаруване. Момичетата от 8а,б клас бяха облечени в автентични носии, характерни само за староселския район. Лазарките обикалят по къщите и пеят песни, а буенеца /Йоана Йорданова – 10б клас/ играе специфичен танц. Гост на празника и част от екипа на лазарките беше Гинка Димитрова – библиотекар на читалище „Възраждане“, с. Старо село.

Водещата Ерсел Орханова предсави и следващия екип „Висша мода“, който на място изработи дрехи и аксесоари от отпадъчни материали. През това време ученици от 6, 7 и 8 клас дефилираха с вече направени модни дрехи.

Маринела Калчева и Надежда Симеонова от екип „Цветарство“ сръчно засадиха мушкато, докато Гергана Борисова и Свилена Петрова опаковаха лалета и карамфили под ръководството на Евгения Бонева – специалист по озеленяване, гост на празника.

Фелдшера на нашето училище съдействаше на екипа „Спешна помощ“, в състав Надежда Захариева, Радина Петрова и Елисавета Петрова, за оказването на първа помощ при загуба на съзнание и обездвижване на крайник.

Красота и сръчност демонстрираха и останалите екипи чрез ръчно изработените оригами, квилинг картини и пана от природни материали. Паруш Георгиев от 9а клас впечатли девойките с ръчно изработените от него бижута, вдъхновен от романтиката на природата, музиката, пролетта.

И след всичко това, нека не забравяме седемте съвета за по чиста и зелена природа:

1.      Пазарувайте в платнена торбичка /една полиетиленова торбичка се разгражда от 100 до 400 години/.

2.      Създайте собствена градина.

3.      Пестете водата! Тя е безценна.

4.      Дайте своя принос за рециклиране на отпадъци.

5.      Използвайте енергоспестяващи крушки.

6.      Пестете хартията /за 1 тон хартия се изсичат 17 дървета/.

7.      Направете нещо специално, а то да е послание за мир, единство и хармония с природата. Учениците от 11 клас го направиха  – пуснаха гълъби под синьото небе.

Тържеството приключи  с празнично хоро и много екипни снимки.

Мероприятието беше реализирано и като заключителен етап на проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“.

С благодарности към г-жа М. Кирякова – главен учител по Биология и здравно образование и г-жа Д. Христова – старши учител по История и цивилизация.


 На 19 април 2013 година , в заседателната зала на училището се проведе конференция на тема „Земята – нашият единствен дом“. Учителите от методични обединения: Природни науки, Български език и литература, Информационни технологии и Полуинтернатните групи се обединиха в осъществяване на мероприятието.

Сред необятността на студения Космос, една планета се отличава от всички. Това е нашата планета – Земята. Сформираните отбори от 9б и 11б клас дискутираха екологичните проблеми и въздействието на хората върху заобикалящия ни свят. Отличиха три основни прелома, които оказват засилено въздействие върху малката ни планета, а това са:

– земеделската революция отпреди 10 000 години, когато хората са научили как да обработват земята/;

– индустриалната революция, започнала в началото на 18 век;

– информационната революция, която тече и в момента.

Милена Пеева от 11б клас представи своя доклад, придружен с презентация, на тема „Замърсяване на околната среда и екологични проблеми“. Като основни аспекти е посочила: глобалното затопляне, парниковия ефект, радиоактивността, киселинните дъждове, разлива на петрол, изсичането на горите.

Представеното еко-ревю от учениците в ПИГ доказа, че отпадъците могат да бъдат полезни. Те дефилираха с тоалети, изработени под ръководството на своите възпитатели, единствено от отпадъчни материали.

Публиката беше провокирана с отправената от водещите викторина с въпроси от типа на: Коя е науката за опазване на околната среда? При което всички присъстващи се убедиха, че въздействието на хората върху околната среда непрекъснато нараства и възникват въпросите – „Как ще изглежда нашата планета в бъдещето? Ще бъде ли по замърсена? Ще можем ли да я спасим?“.

За съвременните технологии в услуга на природата ни разказа Габриела Иванова от 8б клас чрез „Зелените страници“ на своя сайт.

Г-жа Соня Златарова – директор на училището поздрави и връчи сертификати на всички участници в конференцията.

С благодарности на основния организатор на събитието г-жа Д. Петкова – старши учител по Химия и опазване на околната среда.

 

Да изчистим България…

Ученици и учители се включиха в инициативата "Да изчистим България за един ден". Училището ни стана по чисто и по приветливо. Нека заедно да го запазим така за по-дълго време!

Кампанията "Да изчистим България за един ден" е подета от bTV през пролетта на 2011 г., и е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът "чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна. http://www.btv.bg/da-izchistim/partners2013

 

Млад огнеборец

 Отборът „Млад огнеборец” при СОУ „Й. Йовков” е победител в състезателните игри организирани от районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Тутракан съвместно с Община Тутракан.

На 19.04.2013 год. в спортната база на СОУ „Христо Ботев” заедно с другите два отбора на СОУ „Хр. Ботев”, гр. Тутракан и ОУ „ Н. Вапцаров”, с. Листец, общ. Главиница участниците показаха възможностите си в дисциплините: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м щафетно бягане с препятствие.

Отборът ни с ръководители г.жа Д. Иванова и г.жа В. Атанасова е с най-много събрани точки и се класира за областния кръг на състезанието „Млад огнеборец”, което ще се проведе в гр. Силистра.

Всички състезатели в районното състезание получиха медали и грамоти от г-жа Стефка Станкова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Тутракан и г-н Васил Дойнов- специалист „Спорт и туризъм” в Община Тутракан.

Класирани за Националния кръг на ITЗнайко+

Националният кръг на състезанието ITЗнайко+ за четвърта поредна година ще се проведе в комплекс „Момина крепост”, местност Ксилифор, Велико Търново, на 17 – 19.05 2013 год. Право на участие в него имат учениците от шести и седми клас: Толга Юмитов Кантаров, Наталия Валериева Манчева, Николай Добринов Акпунарлиев, Ралица Радостинова Акпунарлиева, Теодора Николова Атанасова, Рахан Решад Рушид и Даяна Златкова Тодорова. Те се справиха отлично на областния кръг на състезанието. Толга Кантаров получи 122 точки и е един от десетте най- добре представили се знайковци.

Ръководители на учениците са г-жа Е. Тодорова и г-жа Н. Манчева.

http://itznayko.bg