Седмица посветена на Йовковото творчество

С поднасяне на венец пред паметника на Йордан Йовков от учениците от начален етап приключи културната седмица в училище посветена на Патронния празник, който отбелязваме на 21 ноември всяка година. През изминалата седмица учениците активно се включиха в обявените конкурси и инициативи като “възпяха” Йовковото творчество.

Очаквайте скоро резултатите от конкурсната част!:)

Йовковите творби имат своя свят, своята атмосфера и са неразделна част от времето, което изразяват. Отправяме поздрав към Вас с един от емблематичните цитати от творчеството му: “Нека във всяка българска къща да има по някоя българска книга- хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една светиня.”

Към албума от снимки…

Информацията предостави Мария-Луиза Христова – педагогически съветник


Честит празник!
По повод Патронния празник на училището, учениците от СУ “ Йордан Йовков“ написаха есета на тема „Моето училище“. Училище с традиции, училище с история. Училище с буден дух, където ученици и учители продължават да търсят словото и силата на словото, което създава, променя и развива младите хора.
Тук ще прочетете и най–добрите есета: https://bit.ly/30JeQ6W

Учениците от начален етап сърдечно поздравяват ръководството, учителите, учениците и всички, които се трудят неуморно в нашето любимо училище! Бъдете здрави!

Международен ден на толерантността

Днес отбелязваме Международният ден на толерантността /16.11.2021 г./. Пред учениците от начален етап беше представено кратко филмче с послание: Хората по света се раждат различни и неповторими, за да можеш да разбираш другите, трябва да възпитаваш в себе си търпение. Толерантността е търпимост към различните качества, мисленето и начина на живот на другите хора. Тя е признаване, уважение и спазване правата и свободите на всички хора. Учениците имаха за задача да изработят  картичка под формата на детелинка с десет златни правила на толерантността.

Посланието им към всички нас е :

Със своите качества лични,

интересен е всеки човек.

Живеем заедно, макар и различни ,

в толерантния 21 век.

снимки…

Информацията предостави Мария-Луиза Христова – педагогически съветник

Открит урок по гражданско образование

На 05.11.2021 г.  г-н Н. Николов проведе открит урок по гражданско образование на тема: Социално партньорство с учениците от 12.б клас. Урокът имаше за цел да информира учениците за същността на гражданското общество и неправителствените организации. Ролята на синдикатите в тристранното сътрудничество с работодателските организации и държавните институции. Учениците подготвиха и представиха презентация по темата и взеха участие в групова дискусия. Разбраха за важността на бъдещото си членство в синдикатите. Това ще им бъде полезно при започването им на законна работа!

Информацията предостави Мария-Луиза Христова – педагогически съветник

1-ви ноември – Ден на народните будители

На този ден отдаваме своята признателност на будителите, които през годините допринасят за развитието и съхраняването на българския език, книжовността и духовните ценности на нацията ни. С уважение се прекланяме на българите, които пробуждат спомена за достойното ни минало.

В далечната 1762 год. Паисий Хилендарски написва „История Славянобългарска“. За разпространението допринася Софроний Врачански – достоен последовател на Паисиевата дейност.

Една малка част от духовниците и книжовниците, които почитаме са Свети Иван Рилски, Неофит Рилски, Петър Берон, Димитър и Константин Миладинови, Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов; борците за национално освобождение – Георги С. Раковски, Васил Левски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър.

За делата на будителите Гергана и Пламена от 10.б клас разказаха в своята презентация. Те я предоставиха на петокласниците, които на 29.10.2021 г. участваха в тематичен час по случай “Денят на народните будители”.

На обявения конкурс за най- добре изработен постер и рисунка се включиха учениците от  пети до десети клас.

Те бяха класирани от жури в състав:

  1. Г- жа А. Калдарева
  2. Г- жа С. Амза
  3. Г- жа Мария- Луиза Спирова, както следва:

Първа награда – София и Геновева от 10. б клас

Втора награда – Ивет от 8. а клас

Трета награда – Силвена и Синем от 10. б клас

Награда за най- малък участник – Айлин  от 5. б клас

Специални награди за положения труд получават: Михаела от 8. а клас, Дилара от 9. б клас, Дилара от 8. а клас, Мартин от 8. а клас, Магдалена от 7. б клас.

Наградите на класираните ученици ще бъдат тържествено раздадени на патронния празник на училището.

Благодарим за участието и старанието!

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.