Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Празник е! Тържествен и възторжен, празник на българския дух, култура и писменост. Ден, в който се прекланяме на българския учител, на културните дейци и на създателите на българската писменост.

Гости на тържеството бяха д-р Димитър Стефанов, г-жа Петя Князова, г-жа Стефка Станкова, г-н Данаил Николов, родители, бивши учители.

Първият музикален поздрав беше от най-малките с ръководители г-жа Маргарита Манолова и г-жа Елена Николова.

Номинирани за приза „Ученик на годината“ от начален етап на обучението бяха Краси Паскова Желязкова, Ана-Никол Ивелинова Златарова, Ана-Мария Николова Атанасова, Надя Драгомирова Лазарова, Албена Добромирова Стоянова, Мартин Николаев Караджов. Учениците са от четвърти клас с отличен успех, класирани на призови места в извънкласни дейности.  С приза бяха удостоени Краси Паскова Желязкова и Ана-Никол Ивелинова Златарова.

На сцената се изявиха Елица, Бояна и Шейда от вокална група „Щурчета“ с ръководител Антония Камбурова, преди г-жа Анелия Калдарева да връчи приза „Ученик на годината“ на Селма Молла от 6. клас. От прогимназиален етап на обучение бяха номинирани Йоанна Димитрова и Юсеин Поси от 5. клас, Дилара Мехмед, Йоана Стойчева от 6. клас и Гергана Бончева от 7. клас.

От гимназиален етап на обучение номинирани бяха Дамян Лазаров и Калина Василева от 8. клас, Любомира Бойчева от 9. клас и Денислав Маринов от 11. клас. Отличието „Ученик на годината“ получи Дамян Лазаров.

За всички ученици отличени на призови места в олимпиади и състезания бяха музикалните поздрави на учениците от вокалните групи „Слънчева усмивка“ и „Мелъди тийнс“ с ръководител г-жа Доротея Бальовска.

За поредна година родолюбиви ученици от нашето училище ще получат стипендия на името на д-р Румяна Раднева. Това са Краси Паскова Желязкова и Надя Драгомирова Лазарова от 4. клас, учениците от 8. клас: Дамян Драгомиров, Кристиян Руменов, Донован Евгениев, Красен Красимиров и Теодор Трифонов.

Ученици изявени в област Природни науки получиха грамоти от г-жа Габриела Миткова – Началник РУО, Силистра. Това са Дениз Невзад от 7. клас, Ганка Гвоздейкова от 8. клас и Диляра Рашидова от 9. клас.

Днес, 24 май 2019 год. нашите дванадесетокласници се сбогуваха с училището и своите учители. Приветствие към тях отправи Нихал Салим от 11. клас. Г-жа Калдарева връчи приза „Отличник на Випуск 2019“ на отличниците и активни участници в училищния живот – Ванина Димитрова, Габриела Косулиева, Даяна Тодорова, Денислав Василев, Петя Слободанова, Теодора Атанасова и Александра Гогова. За тях и за всички зрелостници беше песента „Един неразделен клас“ в изпълнение на Гергана Златкова и Виктория Андреева от 10. клас.

И всичко бързо отмина, но трепетите и вълненията ще се помнят, както и напускането на училището под дванайсетте венеца, всеки един от които е символ на една изживяна учебна година. На добър час!

към албума…

Финален кръг на Националното състезание ИТ Знайко

Второ място за Виктор Горанов, категория „Програмист“, две награди за оригинална идея на Селма Молла и Дилара Мехмед, отлично представяне на Йоана Стойчева, Елена Добринова и Берксан Джунай. Така се представиха шестокласниците на финалния кръг на Националното състезание ИТ Знайко, проведено на 10-12 май 2019 г. в Пампорово.

На 17-19 май 2019 г. със също много силно представяне бяха екипите и петокласниците. Първо място за Ивет Цветанова, две втори места за Каан Юмитов и Диляра Хюсеин от 5. клас. В много силна конкуренция при екипите, трето място за екипа на Дамян Драгомиров, Ганка Гвоздейкова, Кристиян Руменов и Пресиян Йорданов от 8. клас и специална награда за сюжет на Гергана Бончева и Пламена Вескова от 7. клас. Отлично представяне на Теодор Трифонов и Александра Асенова.

Браво ученици, представихте достойно града и училището!

Отличен в STEM направление

На 16 май 2019 год., в ПМГ „Св. Кл. Охридски“, град Силистра бяха наградени отличените ученици, които през учебната 2018/2019 година са участвали в Национални олимпиади и състезания по предмети от STEM направления. Г-жа Габриела Миткова – Началник РУО, Силистра им връчи грамоти и предметни награди.

Отличеният ученик от нашето училище Дамян Драгомиров Лазаров от 8. клас, като участник в Националното състезание „Ключови компетентности по природни науки и екология“ беше на награждаването заедно с още седемнадесет ученици от област Силистра.

Млад огнеборец

На 24.04.2019 год. се проведе общинското състезание „Млад огнеборец“. От нашето училище се състезаваха ученици от 7. и 8. клас.

Дисциплини:

  • 400 м. щафетно бягане с препятствия;
  • Бойно разгръщане на 100 метрова пътека.

Първото място зае отборът на 8-ми клас и в двете дисциплини. Отборът с ръководител г-жа Вероника Атанасова е в състав Велина Христова – капитан, Владислав Маринов, Донован Петров, Божидар Гогов, Красен Неделчев, Кристиян Тодоров, Пресиян Великов, Тодор Неделчев, Мартин Вълев и Дамян Лазаров. На второ място се класира отборът на 7-ми клас. Състезаваха се и отборите на 6. и 7. клас при СУ „Христо Ботев“, които заеха третото и четвъртото място.

На 15 май 2019 г. отборът победител ще се  състезава в регионалното състезание в град Силистра. Успех!