На открито съдебно заседание

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ” ГР. ТУТРАКАН ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПИЛОТНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА „СЪДЕБНАТА ВЛАСТ – ИНФОРМИРАН ИЗБОР И ГРАЖДАНСКО ДОВЕРИЕ. ОТВОРЕНИ СЪДИЛИЩА И ПРОКУРАТУРИ”

На 28.03.2017г., от 13.30 часа, ученици от 12а клас на СУ “Йордан Йовков” гр.Тутракан със старши учител – класен ръководител г-жа Нели Манчева присъстваха на открито съдебно заседание по Наказателно дело № 16 / 2017 г. на Районен съд – Тутракан, образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура – Тутракан срещу обвиняемите лица Д.Д., С.А. и А.А. за извършени от тях кражби.

По време на съдебното заседание учениците имаха непосредствена възможност да придобият представа за наказателното производство в съдебната му фаза, да се запознаят със същността на извършените от обвиняемите лица престъпления, както и с предвидените в закона наказания за тези престъпления.

След приключване на съдебното заседание съдия Владимир Легарски – административен ръководител – председател на Районен съд – Тутракан запозна учениците с разделението на властите според Конституцията на Република България, с функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система.

На учениците беше представена лекция на тема „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица.” Съдия Легарски представи лекцията по изключително достъпен и максимално интригуващ начин, с много примери от практиката на съда, акцентирайки върху материята и проблеми, които имат пряко отношение към аудиторията.

Представянето на темата и участието на учениците в откритото съдебно заседание е в изпълнение на одобрената Концепция на образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие, отворени съдилища и прокуратури” и Споразумението за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Информацията предостави: Таня Цанкова – административен секретар на Районен съд, гр. Тутракан

към албума…

Резултати от областния кръг на Националната олимпиада по английски език

Областният кръг на Националната олимпиада по английски език се проведе в град Силистра, на 6.02.2017 г.. Резултатите на учениците от СУ“ Йордан Йовков“ са следните:

VIII клас

Толга Танжу Исметов – 68,5 точки

Пламен Бисеров Калчев – 66 точки

IX клас

Денислав Златков Маринов – 78 точки – II място

Айсен Вели Асан – 62 точки

XI клас

Георги Николаев Горанов – 76 точки – I място

Едже Синан Топал – 38,75 точки

Габриел Здравков Георгиев – 36 точки

Наталия Валериева Манчева – 35 точки

Тази година в Националния конкурс-викторина за ученически текстове, рисунки и мултимедия, посветен на 20-ия поход „По пътя на Бедреддин“ учениците имаха възможност да пишат по темите:

  1. Времето на Бедреддин /1359–1420 г./ и неговото въстание /1413–1418 г./
  2. Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят.
  3. Светът е за всички – тема за рисунка.

Класираните ученици от СУ „Й. Йовков“ са:

  • Любомира Бойчева от VII клас – поощрителна награда за рисунка;

В раздел „Есе и стихотворение“:

  • Селин Сезгин Ниази от VI клас – поощрителна награда, за есе;
  • Мелис Мазям Юсуф от XII клас – трета награда, за есе;
  • Християна Данаилова Раева от XII клас – поощрителна награда, за есе;
  • Християна Данаилова Раева от XII клас – втора награда, за стихотворение.

Състезание по български език

На 09.03.2017 г. в СУ „Йордан Йовков” се проведе училищен кръг  на състезанието по български език „ Българският език – лесен и интересен”. В състезанието взеха участие три отбора –ученици от Vа клас, от Vб клас и отбор на родителите. Изпълнението на задачите беше оценявано от компетентно жури – Д. Търпанова, С. Стойчева и А. Чолакова. Гости на състезанието бяха учители и  г – жа Калдарева, директор на СУ „Й. Йовков”.  В състезанието взеха участие и останалите ученици от петите класове, които отговаряха на интересни и занимателни въпроси. Учениците и родителите показаха, че българският език наистина е лесен и интересен. Отборите получиха дипломи за участие, грамоти и награди.

Учителите, които подготвиха и реализираха състезанието са г-жа В. Александрова и г-жа Е. Стоянова.

към албума…

СУ “Йордан Йовков“ участва в състезанието Spelling Bee 2017

    Дариа Григорова се класира на първо място в училищния кръг на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 2 март. Тя спелува правилно думата tulip/лале/  и победи Виктор Горанов, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 1 април 2017 г. в град Разград. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 6 май 2017 в София.

 Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 304 училища в страната  от 25 февруари  до 2 март 2017 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победители в миналогодишното състезание са  Никол Петрова от СОУ „Иван Вазов“ гр. Плевен и Владимир Живков от СОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Ловеч.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

Старши учител: Шенел Кантарова

3 март – Ден на свобода и чест

Днес, 3 март 2017 година се навършват 139 години от Освобождението на България от турско робство. По този повод се отбеляза празничния ден във фоайето на училището с кратка програма подготвена от седмокласници и г-жа Анелия Чолакова – педагогически съветник. Рецитираха стихове учениците – победители в общинския конкурс „България – моята родина“. Теодора Симеонова от 12б клас рецитира стихотворението „На прощаване“, заела първо място на конкурса. Пресиян Петров от 12б клас, заел второ място, рецитира „Опълченците на Шипка“. Учениците бяха подготвени от г-жа Светлана Стойчева. Патриотично и пламенно рецитираха  Демед Али от 7 клас и Дамян Лазаров от 6а клас, класирани в конкурса съответно на първо и второ място.

Още ученици подготвени от г-жа Венета Александрова и г-жа Елка Стоянова, които се представиха отлично на конкурса са Любомира Бойчева от 7 клас – първо място, Силвена Иванова от 5 клас – трето място, Мира Стойчева от 6 клас – поощрителна награда.

към албума…