IT знайковци 2016

IT_1Ученици от пети до осми клас участваха в националното състезание ITЗнайко+. В първия кръг на състезанието участниците създадоха презентационен продукт, който беше изпратен на организаторите за оценяване. Класирането е както следва:

5 клас

Група В

Вероника Валентинова Иванова – 860 т.

Юнона Радослав Николаева – 850 т.

Ванеса Димитрова Димитрова – 840 т.

Мира Стойчева Стойчева – 800 т.

Донован Евгениев Петров – 800 т.

Група С

Мартин Мариянов Вълев – 770т.

Емилиян Антониев Николов – 770 т.

Биляна Руменова Паунова – 700 т.

5 клас – екипи

Група А

Пресиян Йорданов Великов и Теодор Трифонов Неделчев – 950 т.

Дамян Драгомиров Лазаров и Радослав Ненчев Нейчев – 920 т.

Група В

Ерен Узун и Кристиян Руменов Тодоров – 810 т.

IT_56 клас

Група В

Велислава Бориславова Димова – 760 т.

Група С

Добромир Антонов Стоянов – 660 т.

Диляра Мелин Рашидова – 640 т.

Любомира Любомирова Бойчева – 470 т.

IT_3 IT_4

 

 

 

7 клас

Група А

Гюлнур Нуржан Кяшиф – 690 т.

Илиян Павлинов Иванов – 670 т.

IT_28 клас

Група А

Денислав Златков Маринов – 950 т.

Вторият кръг на състезанието протече на 19 март 2016 г. в училище, което беше определено като състезателен пункт. Учениците, които участваха в този кръг, използваха за своите разработки темите: „Защо избяга зимата?“, „Морски истории.“, „Математически истории.“, „Моята желана екскурзия.“. В този кръг участниците трябваше да се съобразят и с предоставеното време от 120 мин. за работа.

Резултатът от областния кръг е:

5 клас

Група В

Ганка Пламенова Гвоздейкова – 800 т.

Ванеса Димитрова Димитрова – 790 т.

Група С

Вероника Валентинова Иванова – 750 т.

Мира Стойчева Стойчева – 750 т.

Биляна Руменова Паунова – 740 т.

Донован Евгениев Петров – 740 т.

Юнона Радослав Николаева – 720 т.

5 клас екипи

Група В

Кристиян Руменов Тодоров и Мартин Мариянов Вълев – 880 т.

Група С

Пресиян Йорданов Великов и Теодор Трифонов Неделчев – 800 т.

Дамян Драгомиров Лазаров и Радослав Ненчев Нейчев – 760 т.

6 клас

Група С

Диляра Мелин Рашидова – 750 т.

Велислава Бориславова Димова – 740 т.

Даниела Христова Христова – 710 т.

7 клас

Група А

Гюлнур Нуржан Кяшиф – 860 т.

Илиян Павлинов Иванов – 820 т.

8 клас

Група А

Денислав Златков Маринов – 860 т.

Класираните участници ще премерят своите знания и възможности по информационни технологии в дните 15, 16 и 17 април 2016 г. в Рибарица – хотели „Св. Екатерина“ и „Арго“, за класираните в А и В група, а класираните в С група ще се състезават през месец май в Еко-хотел „Здравец“, Пловдив.

Успех, IT знайковци в националния кръг на състезанието!

Десета литературна конференция

10 literaturna konferenciqНа 11 и 12 март 2016 г. се проведе Десетата литературна конференция на тема: „Вината, наказанието и прошката в българската литература и култура” в аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Организаторите на проявата са Регионален инспекторат по образованието в Силистра, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със съдействието на Община Силистра.

Участие в нея взеха осем училища в областта: ЕГ „Пейо Яворов”, ПМГ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Н. Й. Вапцаров” и ПГСУАУ „Атанас Буров” – гр. Силистра; СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „Христо Ботев” – гр. Тутракан; СОУ „Васил Левски”- гр. Дулово и СОУ „Васил Левски”- гр. Главиница.

Конференцията се състоя от три етапа: среща с учениците под формата на семинар в гр. Силистра на 27.11.2015 г.; период на писане на есетата и рецензиране; накрая конференция, на която представиха творенията си. Научен ръководител на младите творци в Десетата литературна конференция отново беше проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Участниците в продължение на два дена представиха своите есета, интерпретативни съчинения и разкази като се опитваха да впечатлят аудиторията, да ги заредят с приятни емоции и да спечелят бурните им аплодисменти.

В края на конференцията проф. Радослав Радев обяви номинираните- връчи им грамоти и удостоверения.

От СОУ „Йордан Йовков” участваха 6 ученици. Християна Раева, Петя Димитрова и Габриела Иванова от 11б получиха оценка отличен, а Габриела Крумова от 11а клас, Славена Тодорова от 11б клас и Мелис Юсуф от 11а клас – оценка много добър.

С получените оценки  младите таланти на СОУ „Йордан Йовков” имат право да кандидатстват във Великотърновския университет без явяване на кандидатстудентски изпит по български език.

още снимки…

Открит урок по математика

OU_matematika_2016На 26.02.2016 г. в СОУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан се проведе открит урок по математика на тема: „Екипната работа в часовете по ЗИП математика – обобщителен урок на раздел Делимост“. Гости на урока бяха г-жа К. Дженкова – старши експерт по математика, информатика и ИТ, г-жа П. Василева – зам. кмет на Община Тутракан, учители от цяла силистренска област – общините Силистра, Главиница, Зафирово, Нова Черна и Тутракан, ръководството на училището, учители от МО по математика и родители. Учениците от V“а“ клас под ръководството на старши учител Веселина Дякова се представиха блестящо. Развълнувани и притеснени учениците се отнесоха отговорно към поставените задачи на екипите, всеки един даде всичко от себе си за успеха на екипа. Урока имаше състезателен характер, за по-голяма мотивация. Компетентното жури в състав: г-жа Д. Неделчева – главен учител – гимназиален етап и преподавател по математика, г-жа М. Кирякова – главен учител – прогимназиален етап и преподавател по биология и здравно образование определиха победителите. Екипите бяха наградени от г-жа С. Златарова – Директор на СОУ „Йордан Йовков“. Учениците бяха изненадани и с други подаръци от Кмета на Община Тутракан, ученическия съвет на СОУ „Йордан Йовков“ и от родителите на учениците.

Старши учител В. Дякова и петокласниците благодарят на всички, които бяха съпричастни и помогнаха този урок да се превърне в един малък празник.

Още снимки…

СОУ „Йордан Йовков“- гр.Тутракан участва в състезанието Spelling Bee 2016

 Bee_2016 Толга Исметов от 7 клас се класира на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 2 март 2016 г. в СОУ Йордан Йовков-гр.Тутракан .Толга Исметов  спелува правилно думата spade (лопата)  и  победи  Добромир Антонов Стоянов от 6 клас, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март 2016 г. в Разград. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 23 април в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 274 училища в страната  от 27 февруари  до 2 март 2016 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Теодор Енчев от ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Шенел Кантарова – старши учител по английски език

„Не” на тормоза в училище

ne na tormoza_2016_1Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с насилие между ученици в едно канадско училище. Така всяка последна сряда на м. февруари се отбелязва Деня на розовата фланелка. По желание на този ден в знак на съпричастност може да носите розова фланелка. Включват се 25 държави и броят им нараства.

ne na tormoza_2016_2Вече втора година в СОУ ”Йордан Йовков”- гр. Тутракан, изразяваме своята съпричастност „Не” на тормоза в училище. Бюрото на УУС при СОУ ”Й. Йовков”, заедно с дежурния клас, раздаваха розови сърца с надпис „НЕ на тормоза в училище“. На учениците от началния етап на обучение – розови пеперудки със същия надпис. Те се включиха в знак на съпричастност и неприемане тормоза в училище, като образуваха с телата си сърца.

Информацията предостави г-жа Лиляна Стойкова – педагогически съветник