Една седмица /16.11. – 20.11.2015 г./ посветена на Йовков

spomen za JovkovВ дейностите посветени на патрона на училището – писателя Йордан Йовков се включиха учители и ученици от първи до дванадесети клас. Спортните надпревари по футбол продължиха няколко дена, докато се стигна до победата на най-добрите. Спортен дух имаше и в състезателните игри по математика и при писането на текст и форматирането му между седмокласниците. Динамичната игра „Triviador“ плени със своята атрактивност десетокласниците и учениците от единадесети клас. Те се състезаваха с отбор от учители, като показаха стратегия и знания. Изложба от рисунки и постери , изложба по икебана, изложба на съдове и кукли с национални носии все още могат да се видят във фоайетата на училището. Литературен конкурс, и не само това, а и викторина организирана от учителите по чуждоезиково обучение. Тържествен ученически съвет с награждаване на победителите, поднасянето на венец пред паметника на Йовков и театрална постановка „Шибил“ на русенския драматичен театър и фолклорен танцов театър „Найден Киров“, гр. Русе представена в НЧ „Н. Вапцаров“, гр. Тутракан.
Снимки: Омина Стойкова и Айгюл Сюлюман, 11а клас


Резултати от литературния конкурс

Темата за учениците от начален етап беше: „Моят домашен любимец“.

Стихотворенията бяха оценени както следва:

Първо място – Надя Драгомирова Лазарова, Iа клас

Второ място – Людмила Накова, IIIа клас

Трето място – Теодор Димитров, Iа клас

Разказите бяха оценени както следва:

Първо място – Вяра Иванова Тодорова, IVа клас и Мелиса Сунай Махмуд, IIа клас

Второ място – Гергана Георгиева Андреева, IIа клас и Мартин Караджов, Iа клас

Трето място – Виктор Горанов, IIIа клас и Емирджан Еркян Азис, IIа клас

 

Темата за учениците от прогимназиален и гимназиален етап беше: „Моята среща с бялата лястовица“.

Комисията ги оцени както следва:

Ученици от V – VIII клас

Първо място – Али Джан Садък, Vб клас; Даниела Христова, VIб клас; Радослав Нейчев, Vа клас

Второ място – Пресиян Великов, Vа клас; Ралица Борисова, VIб клас; Владислав Маринов, Vа клас

Ученици от IX – XII клас

Първо място – Севил Ниази, XIIб клас; Християна Раева, XIб клас

Второ място – Петя Слободанова, IXб клас; Теодора Маринова, Xб клас; Александра Иванова, Xб клас

Трето място – Александра Гогова, IXб клас; Велизар Григоров, IXб клас; Даяна Тодорова, IXб клас


Резултати от математическото състезание:

Първо място за отборът на XIб клас

Второ място за отборът на Xб клас

Трето място за отборът на IXб клас

 

Дейности в Испания по проект

Ispaniq_2015Преди броени дни приключи първата мобилност по европейския проект „Как преоткрих моя град – бъдещи разкази за днешния град”.

В продължение на 5 дни  Габриела Иванова, Биляна Димитрова, Симона Гвоздейкова, Алпай Али и Дилян Дяков от 11. б клас от СОУ „Й. Йовков” живяха, работиха и се забавляваха с ученици от още 5 европейски държави в град Талавера, Испания.

По време на своето пребиваване в семействата на свои връстници те успяха да научат много за бита и културата на испанския народ, разгледаха забележителностите на града, събраха много положителни емоции и впечатления, създадоха си нови приятелства.

Но основната дейност на тази мобилност бяха проучванията, снимките и интервютата, които те направиха из града, а след това обобщиха и представиха в клипове и видия, с помощта на Джени, която работи за неправителствената организация JAS в Германия.

И отново българската група беше сред най-добрите. Скромни и добре възпитани, усърдни в работата си и с отлична езикова подготовка, те направиха впечатление на домакините, координаторите от Германия и на самия г-н Морено- директор на училището „Сан Исидро” в гр. Талавера.

Дилян Дяков беше избран от г-жа Никол Бартел, координатор и главен ръководител на проекта, да отправи благодарствени думи на Джени, която напътства и помага на учениците да изпълнят основните дейности, предвидени в тази мобилност.

Изказвам похвала на нашите участници от името на г-жа Златарова, на цялото училищно ръководство, и на всички колеги.

Браво, момичета и момчета, гордеем се с вас!

 

Румяна Ангелова- старши учител по английски език и ръководител на проекта

Отличие за поезия

Hristiqna_2015Християна Раева, ученичка от 11б клас е наградена с втора награда в трета възрастова група. Тя е удостоена с това отличие в направление „Поезия“ в осмия Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, гр. Русе.