Екскурзия до ИАР „Сборяново“

Ekskurziq_VklasЕкскурзия до Историко-археологическия резерват „Сборяново“ проведоха петокласниците с класен ръководител Д. Христова и учениците от 11а клас с класен ръководител Н. Манчева. Придружаваха ги г-жа Вероника Атанасова и г-жа Диана Иванова. Учениците посетиха най-важния обект в резервата забележителната Тракийска царска гробница и най-свещеното място в резервата – Демир баба теке.

Гробницата при с. Свещари е от елинистическата епоха и е включена в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство и е ценна находка със своята архитектура, пластична и живописна украса. На няколко метра от приемния център в ИАР „Сборяново“ в местността Петрова нива е разположено ранносредновековно селище от VIII – X век. Западно от него минава древен римски път, който води до Демир баба теке. Покрай пътя са разположени добре запазени жертвеници, римска пътна станция от IV – VI век и селищна могила от каменно-медната епоха. Демир баба теке е построено през XVI век върху останките от древно тракийско светилище (IV – I век пр. Хр.). Демир баба (в превод „железен баща“) е историческа личност, духовен водач на монашески орден на бекташите. Най-известната легенда за мъдреца и лечителя е свързана с лековития извор Петте пръста, до който се намира гробницата-храм, където е погребан. Изворът е свещен и чудодеен както за мюсюлманите, така и за християните. Пътеката на изпитанието, която тръгва от Демир баба теке нагоре към платото Камен рид, е свързана с вярването, че който премине по нея, ще бъде пречистен от грехове и страдания. От платото се откроява великолепна гледка към целия Историко-археологичен резерват „Сборяново“  – каньона на река Крапинец, тракийския град Хелис, Източния и Западния могилен некропол.

към албума…

И пак е есенно, и свежо, и пак е пъстроцветна есен!

…Така обичам есента!esen_2015

Вървя под жълтите дървета

ръцете ми берат цветя,

ушите ми берат щурчета!…

Дора Габе

 

Една от инициативите на училището, в която се включват и родителите е есенната изложба. И тази година учениците и техните учители подредиха плодовете и зеленчуците във фоайетата на училището. Настроението, което предизвикаха подготовката и изложението на експонатите може да се изрази само в стихове…

Кристален дъх и тишина

бързат топлите дни.

Стръмен път повява хлад

умират летни мечти.

Безкрай сами, безсмислени

разцъфват чудни цветя.

Само миг живеят те

с изкряща самота.

Есенни цветя разхвърлени в тревата

капчици роса сред сух пустинен вятър.

Есенни цветя звезди в тъмнината

слънчеви петна играещи с листата…

Група „Атлас“

към албума…

Стартира нов европейски проект

Erazam_1От 01.09. тази година ученици от горен етап на обучение в СОУ „Йордан Йовков” започнаха работа по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град- бъдещи разкази за днешния град”, заедно с училища от Германия, която е координатор по проекта, Дания, Франция, Италия и Испания.

Ръководител на проекта от българска страна е г-жа Румяна Ангелова, старши учител по английски език в СОУ „Йордан Йовков”.

Проектът е с продължителност 2 учебни години.

Ето какво разказа г-жа Петрова за първите стъпки в работата по този проект:

„От 21. до 23. септември 2015 г посетих град Фредериксунд, Дания, където участвах в първата работна среща между колеги от Германия, Дания, Италия, Испания и Франция, по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град-бъдещи разкази за днешния град”, по оперативна програма Еразъм+.

На тази среща координаторката на проекта г-жа Никол Бартел ни запозна със силните и слабите страни при попълването на формулярите за кандидатстване. Освен това, тя ни представи и двугодишния план, по който страните-участнички в проекта трябва да работят.

Бяхме запознати със същността и работата на младежката асоциация JAS, чийто представител от немска страна ще помага при организирането и изпълнението на определени дейности по проекта.

Вторият работен ден от нашата среща започна с планирането на първата мобилност до гр. Талавера, Испания. Беше унифициран начинът за подбор на основното ядро от ученици, които ще вземат дейно участие в работата по проекта. Беше дискутиран и разяснен начина за регистрация на участниците в eTwinning, както и необходимостта от Декларация, подписана от родителите, че са съгласни децата им да участват в дейностите на проекта и техни снимки да бъдат помествани в социалните мрежи. Директорката на училището във Фредериксунд поздрави всички колеги и разказа за работата на учениците по проекти от предходни години.

Последният ден от нашата работа завърши с посещение на кметството в града, където ни беше разказано за строителството на новия град в общината и за участието на младите хора в него.

Предстои първата мобилност. От 8.11. до 14.11.15 г. най-отличените ученици, заели призови места в олимпиади, конкурси и състезания по английски език ще гостуват на свои връстници в гр. Талавера, Испания.”

Пътуващите до Испания ученици ще бъдат определени по следните критерии:

 

  1. Да са на възраст между 15-18 години.
  2. Да владеят много добър английски език, доказан чрез участия в състезания, олимпиади и конкурси на общинско, областно и национално ниво.
  3. Да имат отличен успех по английски език в училище.
  4. Да имат силна мотивация за работа в екип не само в училище, но и по време на мобилностите.
  5. Да притежават умение за много добра комуникация на английски език.
  6. Да проявяват интерес и познание по темата на проекта.
  7. Да притежават отлични компютърни умения.
  8. Семействата им да имат възможност за настаняване на техен връстник при гостуването на другите страни участнички в проекта в нашето училище през ноември 2016 година.
  9. Да имат желание и възможност за пътуване в чужбина.