Четници и преглед на строевата песен

chetnici_2015Пред Общината на град Тутракан днес, 29 май 2015 год. се проведе прегледа на строевата песен. Блоковете от ученици с бодра маршова стъпка преминаха пред гражданите и журито с почетен гост г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на РБългария. Днес започна и 30-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Походът се организира от културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ със секретар и комендант д-р Анатоли Кънев. Тази година се очаква 540 походници да преминат през 28 селища – от с. Пожарево, община Тутракан до с. Априлово, община Попово по стъпките на таньовите четници.

снимки…

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

ДНЕС  СЛЪНЦЕТО  ПО-ЯРКО  СЕ  ИЗДИГА.

СЪБУЖДАШ  СЕ  СЪС  РАДОСТ  И  КОПНЕЖ.

ДНЕС  ПРАЗНИК  Е  НА  БЪЛГАРСКАТА  КНИГА,

КОЯТО  ТЪЙ  ОБИЧАШ  ДА   ЧЕТЕШ.

 

СЪЗДАДОХА  Я  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ.

СВЕТЛИКЪТ  БЕ  НИ  ТЯ  ПРЕЗ  ВЕКОВЕ.

КЪМ  СВОБОДАТА  НЯКОГА  НИ  ВОДИ,

СЕГА  КЪМ  НОВИ  ИСТИНИ  ЗОВЕ.

abiturienti_2015Днес е Денят на славянската писменост и култура, денят на книгата, на знанието, денят на солунските първоучители Кирил и Методий. Гости на училищното тържеството бяха г-жа Петя Князова – заместник кмет на Община – Тутракан, г-жа Стефка Станкова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, г-н Младен Минчев – заместник областен управител. Вълнуваща беше срещата ни с

бивши възпитаници на СОУ „Йордан Йовков”, випуск 1955 г. Тази година е особена за тях, тъй като честват 60 години от завършването си.

Празничен поздрав направи г-жа Соня Златарова, директор на училището. Приветствия поднесоха г-жа Петя Князова, г-н Младен Минчев и г-н Вергил Русев – общински съветник. Поздравителни адреси бяха изпратени до училището от г-жа Габриела Миткова – началник на РИО – Силистра, от г-н Алтимир Адамов – депутат от Силистренския избирателен район.

И тази година беше присъдена награда „Ученик на годината”. Отличени бяха по един ученик от начален, прогимназиален и гимназиален етап за постигнати успехи в учебния процес, за активно участие в училищния живот, в проекти, конференции, състезания, олимпиади. От най- малките ученици бяха номинирани: Йоанна Димитрова от Іб клас, Денис Невзат от ІІІа клас, Дамян Лазаров от ІVа клас, Радослав Нейчев от ІVа клас, Али- Джан Съдък от ІVб клас, Калина Василева от ІVб клас, Юнона Николаева от ІVб клас. Г-жа Анелия Калдарева обяви носителя на приза „Ученик на годината” и връчи поздравителен адрес на родителите на четвъртокласника Дамян Драгомиров Лазаров.

В прогимназиален етап  номинирани бяха: Ивелина Красимирова от 5а клас, Диляра Рашидова от 5а клас, Хаят Метин от 5а клас, Добромир Стоянов от 5а клас, Пламен Калчев от 6а клас, Гюлнур Кяшиф от 6б клас, Ясмин Шенол от 6б клас, Илиян Иванов от 6б клас и Денислав Маринов от 7а клас. Госпожа Калдарева обяви носителя на приза и връчи поздравителен адрес на родителите на седмокласника Денислав Маринов, който за трета поредна година с гордост носи приза „Ученик на годината“.

Гимназиален етап – номинираните ученици бяха: Ралица Акпунарлиева от 9б клас, Александрина Морарова от 9б клас, Георги Горанов от 9б клас, Толга Кантаров от 9б клас, Християна Раева от 10б клас, Габриела Иванова от 10б клас, Мария Терзийска от 11б клас, Севил Ниази от 11б клас, Александра Тодорова от 11б клас. Десетокласничката Християна Раева получи приза „Ученик на годината“.

Днешният ден ще остане паметен за нашите дванадесетокласници. Днес те  напуснаха училището, поеха своя път в живота. Приветствие към зрелостниците от името на единадесетите класове поднесе Мария Терзийска. На поздравленията от името на дванадесетокласниците отговори Емине Раим.

Най-добрите сред завършващите ученици бяха удостоени с почетен знак.

Номинираните в категория „Български език и литература” бяха: Маринела Калчева, Йоана Йорданова, Емине Раим. Г-жа Марийка Иванова съобщи името на първия сред тях и връчи почетния знак „Най-добър” на ученичката Емине Раим.

Номинирани в категория „Чужди езици” бяха: Йоана Йорданова, Маринела Калчева. Кой е първият сред тях разбрахме от г- жа Румяна Петрова, това беше Маринела Калчева.

Номинираните в категория „Математика и информационни технологии” бяха: Светлозар Ганев, Станислав Стоянов, Иван Великов. В това направление не бе обявен носител на знака.

Номинирани в направление „Обществени науки” бяха: Надежда Симеонова, Екатерина Стефанова, Свилена Пламенова, Лорета Димитрова, Анифе Мустафа, Петър Георгиев, Мирослав Нейчев. В това направление не бе отличен носител на знака.

„Природни науки и екология” – номинирани в тази предметна област бяха: Валери Змеев, Радина Петрова, Надежда Захариева. Госпожа Кирякова връчи почетния знак на Валери Змеев. Поздравителен адрес до родителите на най-изявения връчи г-жа Соня Златарова.

В категория „Физическа култура и спорт” за най-добър бе обявен Камен Чимидялков, а номинираните ученици бяха: Волен Василев, Камен Чимидялков, Мариян Георгиев, Мерджан Касим, Преслав Савов, Светослав Кулев, Станислав Стоянов и Тодор Мораров.

Преди да напуснат училището, нашите абитуриенти минаха под дванайсетте венеца, всеки един от които бе символ на една учебна година. На добър път, приятели !

 

Училище, със тебе се разделяме…

С усмивка нежна свети пролетта.

Дойдохме преди време неуверени,

но вече сме пораснали деца…

 

Без нас навярно тъжни ще са стаите.

Растяхме – сред уроци и игри.

Лудеехме, споделяхме си тайните

и станахме приятели добри…

 

Сега сме тук – облечени тържествено.

с мечти, цветя, със радост и с тъга.

Пред нас блещука лятото божествено

и ние ще блестим като слънца…

 

Дано да бъде светло пред очите ни!

И нека по вода да ни върви!

Довиждане – училище, учители!

Довиждане, приятели добри!

За доброто настроение на празника се погрижиха учениците от 6б клас с класен ръководител г-жа Венета Александрова, Мелих и Мелиса от 1а клас с класен ръководител г-жа Елена Николова и Йоана от 1б клас с класен ръководител г-жа Маргарита Манолова. Те поздравиха с песни гостите на тържеството, учителите, учениците и техните родители. Водещи на празника бяха Теодора Маринова от 9б клас и Мариета Иванова от 9а клас под ръководството на г-жа Диляна Търпанова.

към албума…

Учител на годината

Todorova i Kaldareva1Г-жа Елена Тодорова е Учител на годината в категория „Средно образование“. Наградата и бе връчена от д-р Димитър Стефанов – кмет на Община – Тутракан. Специална награда получи г-жа Анелия Калдарева, оценена за големия и принос в културния живот на Община Тутракан. Поздравителните адреси и наградите бяха връчени на коктейла за просветните и културни дейци в общината на 22 май 2015 год., в Обредния дом.

Важна информация за седмокласниците!

Изпитите за учениците, завършили VII клас, ще се проведат на 20 май 2015 г.  по български език и литература и на 22 май 2015 г. – по математика.

Началото и на двата изпита е в 10:00 часа.

Продължителността на модул НВО е 60 (шестдесет) минути, а на втория модул – 90 (деветдесет) минути.

Експертите от Министерството на образованието и науката припомнят:

1. Преди започване на изпита учениците трябва:

• да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния приемен изпит;

• да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа;

• да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника;

• да носят и да ползват за изпита: син цвят химикалка; по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума;

• под контрола на квесторите да отделят идентификационната бланка от листа за отговори, да я попълнят и да я поставят в малкото пликче, без да го залепват.

2. По време на изпита учениците:

• пишат със син цвят химикалка, чертаят с черен молив;

• не ползват коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника;

• не шумят и не извършват действия, които нарушават нормалното протичане на изпита;

• не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа;

• не може да напускат изпитната зала;

– по-рано от 30 (тридесет) минути след началния час на всеки от модулите;

– след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул;

• получават изпитните материали и листове за чернова, като започват работа след обявяване на началния час от квестора;

• имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете;

• прочитат внимателно първата страница на тестовете, която е инструкция за работа с теста;

• внимават при попълването на отговорите в листа за отговори – на правилното място и с правилното означение (Х);

• може да се откажат от вече означен верен отговор, като запълнят съответната буква и зачертаят със знака Х друг отговор;

• след изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, поставят листа за отговори в средния по големина хартиен плик и го запечатват, след което го поставят в големия хартиен плик, без да го запечатват;

• изслушват един път текста за преразказ по БЕЛ;

• получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връщат на квесторите; тези 15 минути се включват в общото време – 90 минути, за работа по втория модул;

• по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.

3. След приключване на изпита учениците:

• на работното си място, след проверка от квестора за правилното попълване на идентификационната бланка, поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик;  заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), с черновата и с вече запечатания среден по големина хартиен плик с листа за отговори от модула НВО;

• след това залепват и големия плик, предават го на квестора заедно с теста, с неизползвания свитък за допълнителния модул и с неизползваните листове за чернова (ако има такива) и се подписват в протокола за дежурство преди излизане от изпитната зала.

 

Информацията е от http://www.teacher.bg/

Награди и отлични резултати на „ITЗнайко+“

itznayko_IIIС награди за трето място, за оригинална идея и за презентиране се прибраха участниците в Националното състезание „ITЗнайко+“ – трети кръг. Това са учениците от пети клас – Даниела Христова и Диляра Рашидова, шестокласниците – Гюлнур Кяшиф и Илиян Павлинов, седмокласниците – Емилиян Славов и Денислав Маринов, осмокласниците – Даяна Тодорова, Габриела Косулиева и Теодора Николова. Третото място зае Денислав,  наградата и грамотата за оригинална идея получи Илиян, а отличното презентиране направи Диляра. Подготовката и подкрепата учениците получиха от г-жа Нели Манчева и г-жа Елена Тодорова. Учениците създадоха своите проекти на място в рамките на два часа, след което ги защитиха пред комисия.

Тази година Националното състезание се проведе в Пампорово от 15 май до 17 май.

Освен, че се потрудиха, участниците се забавляваха с прекрасните аниматори, запознаха се със състезатели от други градове, стреляха с лък, работиха в екипи при създаването на макети на IT- града на бъдещето. На дискотеката в края на деня се проведе карнавал на цветовете – който може да пее и танцува, сцената беше за него. За кулминация на вечерта организаторите на състезанието направиха вълнуваща заря.

9 май – Ден на ученическото самоуправление

В Деня на ученическото самоуправление, който се проведе на 8 май 2015 год. ученици заеха местата на ръководните длъжности в училището, на хигиенистите, на фелдшера, на общия работник. Ученици преподаваха в часовете на предпочитаните от тях предмети.

samoupravlenie2015Кой, кого замести?

Нора Димитрова и Християна Раева от 10б клас заеха длъжността на директора. Помощник директори: Александра Иванова, Елена Чорбаджиева от 10б клас, Мариела Тодорова от 11б клас и Мелис Юсуф от 10а клас. Длъжността на педагогическия съветник предпочетоха учениците Мариета Иванова от 9а клас и Арзу Исмаил от 8б клас. В този ден на читателите в библиотеката предоставяха книги учениците Стела Вичева от 5а клас и Димитричка Чобанова от 11б клас. С различни по вид документи се справяха учениците Теодора Бойчева от 9б клас и Омина Стойкова от 10а клас като завеждащи административната служба. Севил Ниази от 11б клас и Айгюл Сюлюман от 10а клас предпочетоха да помогнат на пострадалите в медицинския кабинет. Общи работници: Стефан Караджов и Тунай Ибрям от 9а клас. За чистотата в училище се погрижиха Яница Христова, Ебру Кемал, Айкут Али – 10а клас; Росен Акпунарлиев – 10в клас;Севгинай Радков, Юзгян Сабри, Йозджан Ерхан Тарак, Йозджан Марем от 9а клас.

повече снимки…

 

Национален кръг на състезанието „ITЗнайко+“

Предстои участието на 9 ученици от нашето училище в националния кръг на състезанието по информационни технологии „ITЗнайко+“. Те са петокласниците Даниела Христова и Диляра Рашидова, Илиян Иванов и Гюлнур Кяшиф от шести клас, Денислав Маринов и Емилиян Василев от седми клас и осмокласниците Теодора Атанасова, Даяна Тодорова и Габриела Косулиева. Учениците ще покажат своите възможности по информационни технологии като създадат проект по предпочитана от тях тема. Темите са „Моята магическа пръчица“„Гората“, „Симетрията около нас“, „Приятели“, предоставени от организаторите на състезанието. Националният кръг ще се проведе в дните 15-17 май 2015 год. в Пампорово. Ръководители на учениците са г-жа Елена Тодорова и г-жа Нели Манчева.
Благодарим на Община-Тутракан за оказаното съдействие, относно пътуването до Пампорово.

към албума от снимки…

Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7

s g-ja GenovaГ-жа Анжела Генова от Регионалната здравна инспекция, гр. Силистра гостува на училището на 29 април 2015 г. Тя беше поканена от десетокласниците с класен ръководител г-жа Нели Манчева във връзка с реализирането на проекта, в който участват: „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. Г-жа Генова говори за добавките в тютюневите изделия и пристрастяването на учениците към тях. Чрез демонстрационен апарат показа какво количество никотин се поглъща от белите дробове при изпушването на една цигара. Учениците имаха възможност сами да тестват нивото на въглероден оксид в белите дробове при вдишване в апарат Smokerlyzer и своето кръвообращение.

към албума от снимки…