Дарителска акция „Дари топъл обяд“

martenica_27Ученици в затруднено финансово положение ще имат възможност да се хранят в училище до края на учебната година. За това допринесе инициативата на училищното ръководство и кампанията по изработване на мартеници.

В инициативата бяха привлечени кметът на Община -Тутракан д-р Д. Стефанов, заместник кметове и служители в Общината. Малките ученици, с пълна кошничка с мартеници, бяха посрещнати с усмивки и затова сърдечно благодарим за топлината, разбирането и проявената благотворителност!

Благодарност отправяме и към всички ученици, учители, възпитатели, родители, които участваха в изработването на мартениците.

Да си пожелаем здраве и още повече добрини!

снимки…

 

Ден на розовата фланелка

den na rozovata flanelka25 февруари 2015 год. е световен ден за противодействие на тормоза в училище. Учениците от 10, 11 и 12 клас се включиха в инициативата като проявиха творчески подход – образуваха с телата си сърце.

С отбелязването на този ден показваме нашата съпричастност и сплотеност на ученическата общност.

Отбелязваме 142 годишнината от гибелта на Васил Левски

Levski-21-1-2015Тържествено шествие се проведе на 19 февруари 2015 година по повод 142 годишнината от обесването на Васил Левски. Шествието започна от Обредния дом, гр. Тутракан до паметника на Левски пред Общината. В него участваха ученици и учители от СОУ „Йордан Йовков“. Целта на събитието е отдаване на почит към героизма на Апостола и възобновяване на патриотичния дух на обществеността.Levski-7_1-2015
Васил Иванов Кунчев (Левски) – революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Организирането и разработването на стратегия за освобождаване на България от турско робство довежда до прозвището му – Апостол на свободата. Той е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.
Посланията, които Левски остави на българския народ: „Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля.“
„И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“
„Ако спечеля печели цял народ, ако загубя – губя само мене си.“
Наш дълг е да помним всяка негова дума, всяка негова постъпка.
снимки…

Васил Левски – велик и безсмъртен в съзнанието на малките йовковци

Кой е Левски? – За Левски можем да говорим много. Като започнем от неговото раждане – 1837г. и преминем през славния път на израстването му като: монах и учител, въглищар, легионер – знаменосец, революционер, Апостол на свободата.

Преди всичко великан с „лъвско сърце“ и „лъвски скок“ останал във вечността на всички времена и преминал в безкрайността. И точно тук, до датата на раждане е мястото на знака за безкрайност, защото Левски не умира, той живее в сърцето на всеки докоснал се до историята на неговия живот.

Живот в който „ако загуби, губи само себе си, ако спечели, печели за цял народ“.

Мъдрост, която може да бъде изказана само от един велик българин – Левски.

Днес 19.02.2015г. най-малките ученици от llа и llб клас заедно със своите класни ръководители Румяна Младенова и Анелия Христова в училище проведоха един незабравим „Урок по родолюбие“. Децата наблюдаваха анимиран филм „Дяконът Левски“, който по достъпен и много интересен начин разкри в детайли целия живот и делото на Левски. Учениците с голямо вълнение слушаха и задаваха въпроси. Най-интересните от тях:

  • Какво означава дякон?
  • Къде е намерена косата на Левски?

Levski-46-2015
Levski-30-2015Незабравим спомен ще остане предоставената им възможност да прочетат собствените си стихотворения и разгледат своите рисунки окачени в корпуса на начален етап под надслов „По пътят на Левски – славен и безстрашен“.

Урокът завърши с великите мисли на Левски и разглеждане на снимки с паметниците, намиращи се в различни части на България.

Този ден провокира у децата идеята за екскурзия из града с докосване до всички паметници на велики българи, като продължение на емоционалната част от урока и неговото финализиране.

Не случайно излизайки от кабинета децата попитаха: „Госпожо, аз ще мога ли да скоча като Левски?“

Помислихме си, че е неизбежно надскачването на дълъг скок във физкултурния салон в чест на Левски. Така момичета и момчета се превъплътиха в образа на Левски. Като малки лъвчета се надпреварваха кой ще скочи най-далече.

С това събитие най-малките ученици изразиха своята почит и преклонение пред живота и делото на безсмъртния син на България.

Анелия Христова – старши учител – начален етап

снимки…

Стихове за Левски

 

Обичам те, Апостоле!

Благодарим за делата ти!

Ти толкова много направи за нас,

пожертва живота си, за да сме тук сега!

Този ден е тъжен…

Трябва да го подчетем

И затова децата със цветята, пред неговия паметник –

На колене!

Ивет Димитрова от IIб клас

 

В безсмъртна песен Ботев го възпя

За него Вазов разкази написа.

Загина той, но делото успя,

България от гнет освободи се.

 

Изпълни се заветната му цел,

Народът ни свободен се възправя.

И всяко честно българско сърце

Днес неговото скъпо име слави.

 

Ний горди сме, че тука се роди

Такъв безстрашен и велик бунтовник,

Че той е с нас, сред нашите борби,

В борбите с враговете ни вековни.

 

Къде ни беше той – другар и брат,

С кой ли враг в балкана бой не води?

Коя паланка, село или град

Опасната му мисъл не преброди?

 

Навред говори той за свобода,

Поглъща всеки словото му просто.

И никога, през никоя беда

Не се уплаши смелия Апостол.

Димитър Гундов от IIIа клас