Открит урок

otkritUrok_2014Учениците от 10а клас с класен ръководител г-жа Нели Манчева участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. На открития урок състоял се на 22 декември 2014 г. те представиха реализираните дейности до този момент обединени в една обща тема „Превенция на тютюнопушене“. На събитието присъстваха г-жа Тодорка Ангелова – секретар на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община-Тутракан, помощник директорите г-жа Калдарева и г-жа Русева, главните учители г-жа Манолова, г-жа Кирякова и г-жа Неделчева, г-жа Стойкова –педагогически съветник, учениците от 10б клас и г-жа Емилия Николова. Партньори на десетокласниците в проекта са учениците от осми клас с класен ръководител г-жа Исмаилова, с. Цар Самуил.
снимки: Ралица Акпунарлиева

Коледно математическо състезание

DMarinov_2014Седмокласникът Денислав Златков Маринов е на първо място, с най-голям брой точки и златен медал в Коледното математическо състезание тази година. Една точка не достигна на Валери Венциславов Танчев от 10б клас за първото място. Той дели второто място с учениците от математическата гимназия в град Силистра. gramota_VT

Дейности на Училищния ученически съвет при СОУ „ Й. Йовков“

SPIN_2014_20На 1.12.2014 г., в голямото междучасие, във фоайето на училището бе представена презентацията на тема „Свят без СПИН“. Представители на УУС при СОУ „Й. Йовков“ и на Младежкия червен кръст раздадоха червени ленти – символа за борба със СПИН. Желаещите ученици се включиха в анкетата „СПИН – болест на рисковото поведение“. Организатор на мероприятието: Бюрото на Училищния ученически съвет с председател Нора Димитрова от 10б клас и г-жа Лиляна Стойкова – педагогически съветник.
Микрофона е ваш
dslavei_30Коледните и Новогодишни празници бяха повод за организираното мероприятие „Микрофона е ваш“. Учениците от 1б клас с класен ръководител г-жа Маргарита Манолова благодариха и поздравиха всички учители, ученици и служители с предстоящите празници – пяха песни и цитираха стихотворения. Димет Али от 5а клас благодари и поздрави екипа от преподаватели на своя клас и ръководството на училището с песента „Пусто лудо и младо“. „Добруджански славей“ – с ръководител Исмаил Исмаилов от 8б клас танцуваха за всички. Те пожелаха здраве, повече усмивки, ползотворен труд и много положителни оценки през новата 2015 година.

Международно сътрудничество

NBesarabНа 5 декември 2014 г., представители на СОУ „Йордан Йовков“ – Анелия Калдарева – помощник директор, Диана Цвяткова – учител по английски език и класен ръководител на 5 „а“ клас, госпожа Елена Николова – класен ръководител на 1 „б“ клас и госпожа Стефка Капинчева – библиотекар в детски отдел при читалище „Н. Й. Вапцаров“ по покана на директора на теоретична гимназия „Наегое Бесараб” посетиха гр. Олтеница, Румъния. По време на посещението им бе сключен договор за сътрудничество между двете училища и в частност, между 5 „а” клас при СОУ „Йордан Йовков” и 5 клас при теоретична гимназия „Наегое Бесараб”. Учителите присъстваха на концерт на ученици от училището и останаха много благодарни за топлото посрещане и отделеното внимание от учители, ученици, родители и общественост. Нека да си пожелаем успешно сътрудничество!

Информация:Диана Цвяткова

Снимки: Стефка Капинчева

Цветна олимпиада

СОУ „Йордан Йовков“ е на трето място в инициативата „Цветна олимпиада“ на сдружение „България си ти!“ в област Силистра.

Браво на победителите в съответните области!

Български език и литература:

  • 12 клас – Емине Сабахатин Раим
  • 10 клас – Християна Данаилова Раева

Математика:

  • 9 клас – Петя Илиянова Петрова
  • 9 клас– Симона Станиславова Йорданова

Информационни технологии:

  • 9 клас – Георги Николаев Горанов
  • 8 клас – Даяна Златкова Тодорова

http://bulgariasiti.com/

Конкурс за компютърна презентация

konkurs_9_2014Организаторите от НЧ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Тутракан днес /9 декември 2014 г./ наградиха участниците в конкурса за компютърна презентация и видеоклип на тема „Разкажи за културата на Тутракан“. Учениците представиха своите проекти като разказаха за историята на културно-исторически забележителности от тутраканския регион, личности, народни традиции и обичаи.

Наградените в първа възрастова група са петокласниците:

– Васил Радославов и Добромир Стоянов – 1 място

– Диляра Рашид – 2 място

– Велислава Димова – 2 място

– Дарина Димитрова и Андрея Лазарова – 3 място

От втора възрастова група грамоти и награди получиха:

– Ралица Акпунарлиева, 9б клас – 2 място

– Дилян Дяков, 10б клас – 3 място

– Станислав Стоянов, 12а клас – 3 място

Девета ученическа литературна конференция

litKonf_3_2014Започна деветата ученическа литературна конференция на тема: „Числата и хората в българската литература и култура“.

На 29.11.2014г. се състоя открит урок в ОЦИД – Тутракан. Учениците от 11б  (с учител по БЕЛ Мария Иванова при СОУ „Йордан Йовков“) имаха удоволствието два учебни часа да интерпретират Вазовата ода „Пайсий“ под ръководството на професор д-р Р. Радев, преподавател във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. На урока присъстваха – Анета Ненова, старши експерт по БЕЛ при РИО Силистра; г-жа Златарова, директор на СОУ “Йордан Йовков“; г-жа Анелия Калдарева и г-жа Дияна Русева, пом.-директори; учители по БЕЛ от СОУ “Йордан Йовков“ и СОУ “Христо Ботев“ – гр.Тутракан; учители от гр. Главиница.

Единадесетокласниците от двете тутракански училища и от гр. Главиница, желаещи да участват в конференцията, присъстваха на първия обучителен етап. С проф. д-р Радев уточниха темата и проблемите, върху които трябва да пишат. Вторият подготвителен етап за консултации и рецензиране на текстове ще се проведе до януари 2015г. Третият комуникативен етап ще се проведе до март 2015г.

Празник в училище

Nikulden_2014Днес се почита Света Варвара – покровителка на домашните птици. На този ден по български обичай девойките се пременят, обикалят домовете, пеят песни за здраве. Учениците от ПИГ – прогимназиален етап пресъздадоха този обичай –  облечени в български носии. Съпътстващият празник на Света Варвара е Свети Никола – Никулден. Учениците, техните родители и учители подготвиха никулденска трапеза. Обредната пита беше разчупена от г-жа Калина Михайлова над главите на децата, да пораснат здрави, а класовете на житата –високи. Г-жа Михайлова разказа за магическата сила на „варварската“свещ, която пази дома през цялата година. Гост на празника беше Отец Михаил. Той освети хлябовете и рибата, прочете молитва за здраве и благополучие на децата, техните учители и родители.

снимки…