Отличия в Осмата литературна конференция

Lkonf_2014На 25 март 2014 год се проведе Осмата литературна конференция в Общинския съвет на гр. Силистра. Темата тази година беше „Страх и смелост в Българската литература и култура“. Йоана Йорданова от 11б клас представи своята литературна творба „Защо познанието за доброто и злото е свързано със страха“. За нея Йоана получи оценка отличен /5,75/. Достойно се представиха и останалите участници в конференцията – учениците от 11б клас: Елисавета Петрова – отличен /5.50/, Емине Раим, Свилена Петрова; учениците от 12б клас: Николета Димитрова – отличен /5.50/ и Милена Пеева – отличен /5.50/. Отличните оценки могат да им послужат при кандидатстване във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.  Удостоверение за отлична оценка получиха участниците в миналогодишната конференция – Даяна Акпунарлиева и Кирилка Томова от 12а клас, Мурат Молла и Станислав Неделчев от 12б клас.

Всички участници получиха грамоти и екземпляр от книгата на Стоян Райковски „Братята в българската история“.

Поздравяваме ръководителите на учениците г-жа Мария Иванова и г-ца Диляна Търпанова.

Класирани за националния кръг на ITЗнайко+

ITZnayko_2014_1 ITZnayko_2014_2 ITZnayko_2014_3

 

 

 

 

 

 

 

 

За поредна година училището ни е един от домакините за провеждане на областния кръг на Националното състезание IT Знайко+. Участниците бяха от пети и седми клас. За два часа трябваше да се справят с поставените задачи от организаторите на състезанието. Петокласниците Илиян Павлинов и Гюлнур Нуржан ,  седмокласниците Даяна Златкова и Теодора Николова са класирани за националния кръг. Той ще се проведе през месец май в гр. Велико Търново. Ръководители на учениците са г-жа Нели Манчева и г-жа Елена Тодорова.

Конкурс за изпълнители на патриотична песен „Родна земя“

PPesen4_1Голямата награда – Гран При заслужено получиха момичетата от пети клас в конкурса за изпълнители на патриотична песен „Родна земя“.

PPesen2_1Отлично беше изпълнението на момчетата – петокласници. Тяхната награда е трето място в конкурса.

Певческата надпревара, която се проведе за втора поредна година е организирана от Община Тутракан и Общински център за извънучилищни дейности под патронажа на заместник кмета Петя Василева. Конкурсът е включен в календара на Министерството на културата на РБългария за 2014 год.

Награди – специални медали, грамоти и статуетки получиха и индивидуалните изпълнители: Виктория Андреева от 5б клас за първото място, Сияна Недева от 5б клас за второто място и Моника Ковачева от 7а клас за третото място. Ръководителят подготвил учениците е г-жа Венета Александрова.

повече снимки

Национален конкурс „По стъпките на шейх Бедреддин“

Po st1pkite na BedreddinУчастието ми в Националния конкурс – викторина „По стъпките на Бедреддин“ беше спонтанно. Исках да направя нещо различно, нещо, което ще се забележи и най-важното да си докажа, че мога! Съдейки по резултата, смятам, че съм успяла да го постигна, за което съм изключително щастлива – убедих се, че първо място на Национален конкурс не е толкова трудно достижима цел, колкото изглежда първоначално, стига да вярваш в себе си, възможностите си, и че имаш реален шанс!
Симона Цонева – 10б клас
Много добро впечатление е направила и представената презентация на Севил Ниази и Цветелин Маринчев, ученици от 10б клас, за което получават поощрителна награда.
Поздравяваме учениците и техния преподавател г-жа Д. Христова – старши учител по история и цивилизация!

Екологично възпитание

eko25По програмата за Екологично възпитание , на 6.03.2014 г. се проведоха Еко игри под надслов ,, Разделно събиране на отпадъци“. Участваха деца от ПИГ 2б, 5а,б, 6а,б класове. Божидар от 9б клас представи  пътят на разделно събраните отпадъци , до изготвяне на нови продукти. Необходимостта от  рециклиране  на събраните отпадъци разкриха ученици от 5а,б клас. След тях малките ученици от 2б клас показаха какво са научили за разделното събиране на  отпадъци, чрез  практическата задача : ,,Изработване на информационна табела“. В следващата игра ,, Стани Еко герой“ се включиха  учениците – Денислав от 6а клас, Владислав – 6б клас, Боян – 5а клас, Сияна от 5б клас. Еко герой стана Денислав от 6а клас, който пръв се справи с разделното събиране на предоставените отпадъци. Присъстваха членовете на МО  – природни науки, г-жа Елка Стоянова, класен ръководител на 5б клас,  децата от ПИГ 2б, 5а,б, 6а,б класове и техните възпитатели г-жа М. Иванова, г-жа К. Михайлова, г-жа Ив. Ганева. Информационната табела изработи г-н А. Стоянов – старши учител по изобр. изкуство. Снимки направи Еслин Каранасуф – 12б клас. Игрите бяха подготвени от г-жа М. Иванова и г-жа Д. Петкова. Водещ – Нора Димитрова от 9б клас.

повече снимки

СОУ „Йордан Йовков” участва в състезанието Spelling Bee

005Денислав Златков Маринов се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 11.03.2014 в СОУ „Йордан Йовков”, гр. Тутракан, обл. Силистра. Денислав спелува правилно думата label и победи Емилиян Славов Василев, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април в гр. Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

007 Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Мартин Бошкилов от СОУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

КОРПлюС  – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дъгогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към  разнообразяване и подобряване на обучението по английски език,  обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване  развитието на лидерски умения сред младежтa.

Фондация „Америка за България”– Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Информация и снимки: Д. Цвяткова – старши учител по английски език

Честит празник, мамо!

По повод най–сърдечния празник за децата и техните майки – 8-ми март, учениците от 3б клас – ПИГ  написаха стихче за мама, изработиха подарък за мама и оформиха кът за осми март. Подредиха колаж със снимки –„ Щастливи мигове с мама”, намериха „Притча за майката и детето” и разказ „Един ден без майка ми”.

mama1

Всяка майка заслужава своя празник всеки ден! Защото като майки даваме всичко  от себе си всеки ден. Трябва да създаваш, раждаш и даваш, за да живееш истински, смислено. Всеки ден! Майчинството е благодат и голяма отговорност.

Хубав празник, мили мами, мила мамо! И честита баба Марта – да носи здраве, слънце и усмивки на всички!

Госпожа С. Кодак – старши възпитател

Честит Национален празник – 3 март!

Навършват се 136 години от освобождението на България от османско иго.

 

3 mart 2014Тържествена заря – проверка се проведе на 3 март 2014 г., от 19.00 ч., в парк „Хр. Ботев“.

 

 

 

 

снимка: Калина Грънчарова (в-к „Тутракански глас“)