Дни посветени на личността и творчеството на Йордан Йовков

  

golqmoto chetene_PP_2013

 Седмицата посветена на личността и творчеството на Йордан Йовков започна с „Голямото четене”, което се проведе в часовете определени за час на класа и в часовете на ПИГ. Гости-четци бяха родителите: в 8б клас – Елка Горанова, в 5а клас – Цветелина Калчева, в 5б клас – Юлия Василева. Бяха прочетени страници от "Друг свят", „Песента на колелетата”, „По жицата”, „Серафим”, „Последна радост”.

  Повече снимки

 

 matS1stezanie_PP_2013  Над 70 ученици от 5-ти до 12-ти клас участваха в математическото състезание по повод патронния празник на училището. За отлично представяне бяха връчени грамоти на учениците:

Георги Николаев Горанов от 8б клас

Валери Венциславов Танчев от 9б клас

Цветан Цвятков Томов от 10б клас

Еслин Еркин Каранасуф от 11б клас

Учениците от 5 клас:

Илиян Павлинов Иванов

Николай Николов Димитров

Ясмин Шенол Али

Учениците от 6 клас:

Нихал Недрет Салим

Денислав Златков Маринов

Йозге Ахмед Али

Учениците от 7 клас:

Моника Ковачева, Петя Слободанова, Габриела Косулиева, Теодора Атанасова, и Мине Нурсес

Учениците от 11б клас:

Валери Змеев, Атанас Ганев, Ерсел Орханова, Иван Великов

Повече снимки

 

  c1ctezanie_IT_PP_2013 Петокласници се включиха в надпревара да рисуват училището си в състезанието за изработване на компютърна рисунка. А ученици от 6-ти и 7-ми клас показаха умения по създаване на компютърна презентация на тема „Добротата в йовковите произведения”: Открои се презентацията на Даяна Тодорова от 7б клас.

Повече снимки

 

 fizichni i himichni opiti_PP_2013  В празника на природните науки взеха участие ученици от 7 – 11 клас. Мечтатели и бъдещи специалисти умело демонстрираха химични и физични опити:

–          Химически вулкан от калиев перманганат и к. сярна киселина представи Сюлюман от 10а клас;

–          Дим без огън – от амоняк и к. солна киселина представи Махмуд от 10а клас;

–          Запалване на магнезиева лента закрепена за балон беше опита  на Тугай,  също от 10а клас;

–          Огън от капка вода представиха Цветан и Станислав от 10б клас;

–          Запалване без кибрит- как ли става това демонстрира Стоян от 9б клас;

–          Вулкан от калиев перманганат и глицерин – избра да покаже Валери Змеев от 11б клас;

–          Бяла светкавица от калиев перманганат, магнезий и сяра направи Добромир от 9а клас;

–          Горене без изгаряне на кърпичка – с това се справи Ебру от 9а клас;

–          На финала вулкан от амониев бихромат демонстрира Айдън от 10а клас.

Тайната на физичните опити разкриха седмокласничките Петя Слободанова и Мине Алит и Християна Раева от 9б клас. Демонстрираха опитите „Водна роза“, „Привличане и отблъскване“ и „Книжен мост“.

В празника на природните науки чрез презентация Паруш от 10а клас разказа за различните видове минерали и тяхното значение. А Гергана от 11б клас ни запозна с екологичните проблеми на земята.

 

praznik na chujdite ezici_PP_2013Празник на чуждите езици

 „Един език те поставя в един коридор за цял живот. Два езика отварят всяка врата по пътя„                                                     Франк Смит

Живеем в епоха на глобална комуникация, а обменното средство на общуването е езикът. Учениците от СОУ“Йордан Йовков“ показаха красотата и многообразието на езиците, изучавани в нашето училище, чрез изпълненията си на руски, френски и английски език. Те изпълниха песни, драматизации и стихове на езика, който изучават, представиха презентации. В празника участваха ученици от групите по английски език: 3а, 3б, 4а, 6а,8б, 9а, 9б, 10б и 11б класове, групите по френски език от 4, 9б, 10б и11б класове, групите по руски език от 6а и 2 клас. Препълнената зала и аплодисментите на публиката доказа още веднъж, че учениците изучават чуждите езици с желание и интерес.

 „Ако говориш на човек на език, който той разбира, думите ти ще достигнат до съзнанието му. Ако му говориш на родния му език, думите ти ще достигнат до сърцето му“

                                   Нелсън Мандела, водачът за освобождение на Южна Африка

                                                                                                                              Информацията предостави : г-жа Д. Цвяткова

Повече снимки

 

  US1vet_PP_2013 На тържествения ученически съвет, който се проведе на 21.11. отличените ученици в литературния конкурс прочетоха своите есета и стихотворения на тема „Надеждата постига невъзможното”. Г-жа Соня Златарова награди учениците, постигнали отлични резултати в дейностите по повод празника. Грамотите, дипломите, а така също поканите за гостите бяха изработени от ученици в предварително обявения конкурс. Това са проектите за шаблони на Цветан Томов, Радина Петрова, Симона Цонева и Габриела Иванова.

  Повече снимки

 

 

venec_PP_2013 Венец и цветя пред паметника на Йордан Йовков поднесоха дванадесетокласниците и учениците от начален етап на обучение.

 

 

 

izlojba_PP_2013 С пъстри цветове и настроение се изпълни фоайето на училището, след като учениците на г-н Аурел Стоянов подредиха своите картини и пластики.

     Учителите от Обществени науки заедно с ученици от 11-те и 12-те класове подредиха фотоизложба отразяваща живота и творчеството на Йовков.

 

Повече снимки

 

 koncert_PP_2013  Тържествен концерт

   22 ноември 2013 г. със заповед на министъра на образованието беше обявен за неучебен ден. Празнично настроение, слънчеви усмивки, надежда и доброта имаше във физкултурния салон на училището в ранните часове на този ден. Протече концерт изпъстрен с много песни, танци и музика. Водещите Нора и Дилян от 9б клас умело следяха за всички изпълнения под ръководството на г-жа Елка Стоянова. Но нищо нямаше да е същото без професионалната намеса на г-жа Доротея Бальовска. Концерта уважиха представители на Община – гр. Тутракан, лидерите на БСП и ДПС, наши бивши учители и родители. Изявиха се учениците от вокална група „Слънчева усмивка“, вокална група „Вива Тийнс“, от 5-те и 7-те класове, групата за етнически танци. Прекрасно се представиха мажоретките с ръководител Антоанета Калдарева. Учениците от начален етап представиха част от театралната постановка „Пеперудена магия“. Поканената група „Непукист“ финализира концерта с изпълнението на любими рок парчета.

   На този ден бяха поздравени от училищното ръководство учениците изявили се на Международни, Национални и Областни състезания. Г-жа Соня Златарова връчи грамоти на:

Дамян Лазаров от 3а клас – за третото място в Международното математическо състезание „Математика без граници“;

Габриела Иванова от 9б клас  – класирана в Националното състезание по речеви и комуникативни умения по английски език;

Владислав Маринов от 3а клас – за второто място в Областния литературен конкурс „Духът на българина“, за разказ;

Радослав Нейчев от 3а клас – за второто място в Областния литературен конкурс „Духът на българина“, за стихотворение;

Мартин Георгиев от 3а клас – за второто място в Областния литературен конкурс „Духът на българина“, за стихотворение.

Удостоени с грамоти бяха и техните учители – г-жа Даниела Кръстева и г-жа Румянка Петрова.

Повече снимки

Спортна надпревара

sporten praznik_2013На 15 ноември 2013 год. във физкултурния салон на СОУ „Й. Йовков” се проведе футболен турнир, по повод на предстоящия патронен празник на училището.

В спортното мероприятие участие взеха ученици от ПИГ /5 – 8 клас/. Съдии на срещите бяха Мустафа Юсуф от 12а клас и Юсеин Юсеин от 9в клас. Своята подкрепа на младите футболисти дадоха пом. директорите г-жа Ел. Николова и г-жа Д. Русева и класните им ръководители.

Турнирът се състоя в четири футболни срещи. Класирането е следното: първо място извоюва отборът на 8 клас, втори се класира сборният тим на 6 клас, отборът на 7а и 7б клас зае трето място, четвърти се подредиха учениците от 5 клас.

Участниците бяха почерпени за своето представяне от ръководството на училището.

Информацията предостави М. Спирова

Снимки

Отличени на състезание по английски език

На 31.10.2013 в ЕГ "П. Яворов", гр. Силистра се проведе областният кръг на състезанието по речеви и комуникативни умения по английски език. От нашето училище взеха участие Габриела Иванова, Биляна Димитрова, Дилян Дяков и Божидар Симеонов от 9б / втора възрастова група 8-10 клас/.

Тази година темата беше To be lasting peace must be anchored in us, so that we become its natural embassodors. Състезанието се проведе в два кръга – подготвена презентация и свободен разговор с членовете на журито в рамките на 15 минути.

Gabriela_2013

Най-много бяха участниците от втора възрастова група, където Габриела Иванова събра 168 точки – само 2 точки след първия резултат, което я класира за националния кръг на състезанието. То ще се проведе в гр. Пловдив на 10-11.11.2013. Дилян Дяков е на 6-то място, Биляна Милкова – на 12-то място и Божидар Симеонов на 17-то място.

Прекрасно представяне на нашите ученици!

                                                      Учителят подготвил учениците е г-жа Р. Петрова.

Информацията предостави  г-жа Д. Цвяткова 

 

Празнуваме Деня на народните будители

noemvri2013_7

На 31.10.2013 год. учениците от 11а клас, с предоставената от г-жа  Кр. Нейчева литература , подредиха кът с книги от началото на XX век под наслов „Антикварните книги – венецът на всяка библиотека“ .

С презентацията представена от г-жа В. Костадинова в централното фоайе, през голямото междучасие си припомнихме за известни личности и събития, заредихме се с доза родолюбие.

noemvri2013_5

В следобедните часове учениците от ПИГ в прогимназиален етап представиха постановката „Първите будители“.  Възпитаниците се превъплътиха в образите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Анастасия Димитрова /първата учителка в България/. Пресъздадоха обстановката от една класна стая в едно българско взаимно училище. Песента, която изпяха учениците беше поздрав за всички ученици и учители присъстващи на събитието.

Снимки: Вероника Атанасова и Мариета Спирова, възпитатели на учениците от ПИГ- прогимназиален етап

 

noemvri2013_6Поздравителен адрес от Кмета на Община -Тутракан

Уважаеми учители!

Богатата ни история и култура е запазила имената на много бележити българи , които с гордост наричаме народни будители.

Убеден съм, че Вие продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух.

Пожелавам на всички Вас, чиято мисия днес е да опазите и съхраните българската духовност, да не спирате да будите съзнанието на младото поколение, за нашето наследство, което разпространяваме през вековете за едно по-добро бъдеще!

Д-р Д. Стефанов