Математици

EKenguru_2013На проведеното на 23 март 2013 год. Международно математическо състезание „Европейско кенгуру” Денислав, Георги и Цветан показаха отлични математически възможности. Петокласникът Денислав Маринов Златков е класиран на второ място със 105 точки. Георги Николаев Горанов от 7б клас е също на второ място с постигнатите 80 точки. На трето място със 75 точки е класиран Цветан Цвятков Томов от 9б клас.

Учениците са гордост за своите преподаватели г-жа Нидалина Куманова, г-жа Нурджихан Ибрям и г-жа Димитрина Неделчева.

Списък и резултати на всички участници в състезанието:

Поздравяваме Денислав Маринов Златков от 5а клас и за отличното му представяне на областния кръг на олимпиадата по Математика.

Час по “Чистознание” в СОУ „Йордан Йовков”

 В рамките на инициативата на Би Ти Ви „Да изчистим България за един ден” в цялата страна се провежда образователната кампания “Чистознание”. Заради активността на Община Тутракан в инициативата и по покана на СОУ „Йордан Йовков” екип на националната медия избра да посети нашето училище. На 25 март стажантите към Би Ти Ви Марина, Моника, Ради, Славена, Светлана и техният координатор Даниел бяха посрещнати от училищното ръководство в лицето на директора Соня Златарова и помощник директорите Елена Николова и Диана Русева. Гостите ни проведоха час по “Чистознание” с учениците от Vа клас с ръководител Донка Михайлова. Повече по темата…

                                                Информацията предостави Мариета Спирова – младши възпитател на ПИГ – 5а клас

Първо място за Денислав Златков в Spelling Bee

 Денислав Златков Маринов се класира на първо място в училищния кръг на Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 22.03.2013г. в СОУ “Йордан Йовков“, гр.Тутракан. Денислав Златков Маринов спелува правилно думата reef и победи Захари Златославов Иванов, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в гр. Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 11 май в хотел Хилтън в София.

Повече за състезанието…

Информацията предостави: Д. Цвяткова – старши учител по Английски език

Отлични оценки на Областната литературна конференция

На 25.03.2013 и 26.03.2013 г. се проведе за поредна година Областната литературна конференция в гр. Силистра. Отлични оценки получиха Кирилка Томова и Даяна Акпунарлиева от 11а клас, Мурат Молла и Станислав Неделчев от 11б клас, Станислава Стефанова от 12а клас. С тези оценки учениците могат да кандидатстват във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Удостоверения от университета получиха и номинираните участници от миналата година.
Поздравления за техните учители г-жа Диляна Търпанова и г-жа Иванка Змеева.

Достойно представяне на Националния кръг на състезанието „Ключът на музиката“

На 22-23 март 2013 г. учениците от четвърти клас – Пламен Бисеров Калчев – 4а клас и Гюлнур Кяшиф – 4б клас участваха в Националния кръг на състезанието „Ключът на музиката“ в гр. Пловдив. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Стария град, след тържествен концерт в Античния театър, започна оспорваната надпревара на 995 четвъртокласници.

На 23 март бе проведена официалната церемония по награждаването на победителите. Присъстваха много членове на Академичния съвет на АМТИИ, представители на МОМН, възпитаници на Академията, които представиха музикални поздрави към всички участници.

Информацията предостави г-жа Р. Младенова- кл. ръководител на 4а клас

На посещение в Медицински център „Св. Иван Рилски”

На 21.03.13 се проведе среща между момичетата от 11б клас заедно с техния класен ръководител г-жа Д. Петкова и г-жа Даниела Йорданова, която е лаборант в Медицински център „Св. Иван Рилски”, гр. Тутракан.

Медицинският център е оборудван с най-новите технологии в медицината, всичко е компютъризирано за максимална прецизност и успешни резултати. Запознахме се с уредите и апаратурата служещи за анализ на кръвта. Г-жа Йорданова накратко ни запозна с нейната дейност, с терминологията в медицинската практика. Предложи ни нагледно една идея, за това какви можем да станем в бъдеще, каква реализация и кариера можем да изградим в областта на медицината.

В края на нашата среща помолихме г-жа Йорданова за няколко снимки, като към тях се присъедини и д-р Любомир Бойчев. Благодарим им за отделеното време, през което ни помогнаха  да обогатим своите знания и представи за дейността на медицинския работник.

 

Информацията предостави Магдалена Ангелова, а снимките Еслин Каранасуф– ученици от 11б клас

 

Срещата е осъществена във връзка с реализирането на проект „ Система за кариерно ориентиране в училищното образование”.

Нов успех за Пламен Калчев

Пламен Бисеров Калчев от IVа клас дублира успеха си и във втори кръг на Историческата викторина с национален статут, организирана от Частно СОУ „Делфините“- гр. Стара Загора. В кръгът „Празничната система на българите“ Пламен е едно от 3-те деца от цяла България – четвърти клас, които имат максимален брой точки и в двата кръга от общо над 1200 участници.

Предстои III кръг на тема „И ний сме дали нещо на света“, но участието на Пламен на ГОЛЕМИЯ ФИНАЛ на 8 юни 2013 год. е гарантирано от сега. Право на участие във финала имат само първите 30 деца по успех от всеки клас.

Викторината по история е включена в Националния календар на извънучилищните дейности на МОНМН, утвърден със Заповед № РД 09-1609/18.10.2012 г. 

Информацията предостави г-жа Румяна Младенова – класен ръководител на  IVа клас

Вода – музика и нюанси

С музика и конкретни факти за жизненоважния продукт –водата беше изпълнена презентацията на Диана Петрова и Еслин Каранасуф от 11б клас. Презентацията бе представена по повод световния ден на водата – 22 март. За поредна година във фоайето на училището са изложени постери на тема „Водата извор на живот”.

За първи път отбелязването на този ден е през 1993 година. Водата е не само за пиене, търговски и промишлен продукт, да живееш на брега на воден източник, какъвто е река Дунав е наслада, удоволствие, ценен източник за поминъка на част от населението на нашия град. 

Учителите, които заедно със своите ученици отразиха събитието са г-жа Даниела Петкова – старши учител по Химия и опазване на околната среда, г-жа Веселина Костадинова – старши учител по Информатика и ИТ, г-жа Мария Кирякова – главен учител по Биология и здравно образование

Продължава работата по проект “Коменски“

   

Финална мобилност до Словения

     От 3.06.2013 до 07.06.2013г група учители и служители от СОУ “Йордан Йовков“ посети гр. Целе, Словения. Това е последната мобилност от двугодишния проект „Аз съм дете и безопасния свят е мое човешко право“ по програма Коменски към ЦРЧР.

     В продължение на две години ученици от клуба правиха проучвания по 9-те теми от проекта като предлагаха решения на откритите проблеми в страните участници в проекта – Великобритания, Италия, Словения, Румъния, Португалия, България, Турция, Гърция и Унгария.

     Финалният етап приключи с фотоизложба в училището на домакините, топло посрещнали участниците от проекта. През трите дни на мобилността гостите се запознаха с културата, традициите и историята на Словения.

                                              Информацията предостави г-жа Д. Цвяткова – старши учител по Английски език.


    На 15.03.2013г. се завърна групата от учители и ученици пътували до гр.Скидра, Гърция по проект „Аз съм дете и безопасния свят е мое човешко право“

            Двугодишният проект, стартирал през септември 2011, реализира успешно и петата си мобилност след посещенията си в гр.Бартън, Турция, гр.Каундън, Англия, гр. Лорето, Италия и гр. Дебрецен, Унгария. По този проект досега са извършени 15 ученически мобилности, с три повече от плануваните 12. Предстои още една финална мобилност до финализирането му през месец юни в Словения.

            Посещението в Гърция мина под мотото “Аз съм дете и избягването на вредните навици е мое човешко право“. Учениците участваха в редица дейности предложени от домакините. Ученичките Андрея Костадинова – 9б кл., Севил Ниази – 9б кл. и Габриела Иванова – 8б кл. спечелиха първо място в състезание за дизайн на буква за логото на проекта в Гърция. Те представиха училището и на областната олимпиада по английски език в тяхната възрастова група. Ученичките Маринела Калчева – 10б кл. и Йоана Йорданова – 10б кл. представиха презентации по темите от проекта – чиста околна среда, вредни навици, равни възможности за деца със специални образователни потребности и здравословна диета, както и резултатите от проведените статистически проучвания.

            Групата посети още археологическите музеи в Пела и Вергина, екологичния център и стария град в Едеса, планинския курорт Agios Atanasios, запозна се с културата и историята на нашата южна съседка.

            Тук може да разгледате резултатите от статистическите въпроси .

           Информацията предостави г-жа Д. Цвяткова – старши учител по Английски език

           Снимки: Йоана Йорданова – ученичка от 10б клас

Успехи, успехи…

I награда за Ванеса Димитрова от 2а клас, ръководител Д. Кръстева и II награда за Хаят Метин Шерафидин от 3а клас, ръководител Я. Иванова в Областния конкурс за детска книжка на тема „Исторически и природни забележителности в моя роден край”:


Ученици от 4 клас класирани на областния кръг на Националното състезание по музика „Ключът на музиката”:

Пламен Бисеров Калчев – 4а клас, ръководител Р. Младенова

Гюлнур Нурджан Кашиф – 4б клас, ръководител Ан. Калдарева

Учениците ще участват на 22-23 март в гр. Пловдив на националния кръг на състезанието.


III награда за мултимедиен проект на Еслин Еркин Каранасуф от 11б клас в Националния конкурс-викторина, посветен на 16-тия поход „По пътя на Бедреддин”: По проекта с Еслин работи г-жа Д. Христова-старши учител по История и цивилизация.


На проведения на 25.02.2013 год. в гр. Силистра областен кръг на Националната олимпиада по Биология и здравно образование, от област Силистра са класирани двама ученици, един от които е нашата ученичка Мария Емилиянова Христова. Преподавател на Мария е г-жа М. Кирякова-главен учител по Биология и здравно образование.