Стартира нов европейски проект

Erazam_1От 01.09. тази година ученици от горен етап на обучение в СОУ „Йордан Йовков” започнаха работа по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град- бъдещи разкази за днешния град”, заедно с училища от Германия, която е координатор по проекта, Дания, Франция, Италия и Испания.

Ръководител на проекта от българска страна е г-жа Румяна Ангелова, старши учител по английски език в СОУ „Йордан Йовков”.

Проектът е с продължителност 2 учебни години.

Ето какво разказа г-жа Петрова за първите стъпки в работата по този проект:

„От 21. до 23. септември 2015 г посетих град Фредериксунд, Дания, където участвах в първата работна среща между колеги от Германия, Дания, Италия, Испания и Франция, по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град-бъдещи разкази за днешния град”, по оперативна програма Еразъм+.

На тази среща координаторката на проекта г-жа Никол Бартел ни запозна със силните и слабите страни при попълването на формулярите за кандидатстване. Освен това, тя ни представи и двугодишния план, по който страните-участнички в проекта трябва да работят.

Бяхме запознати със същността и работата на младежката асоциация JAS, чийто представител от немска страна ще помага при организирането и изпълнението на определени дейности по проекта.

Вторият работен ден от нашата среща започна с планирането на първата мобилност до гр. Талавера, Испания. Беше унифициран начинът за подбор на основното ядро от ученици, които ще вземат дейно участие в работата по проекта. Беше дискутиран и разяснен начина за регистрация на участниците в eTwinning, както и необходимостта от Декларация, подписана от родителите, че са съгласни децата им да участват в дейностите на проекта и техни снимки да бъдат помествани в социалните мрежи. Директорката на училището във Фредериксунд поздрави всички колеги и разказа за работата на учениците по проекти от предходни години.

Последният ден от нашата работа завърши с посещение на кметството в града, където ни беше разказано за строителството на новия град в общината и за участието на младите хора в него.

Предстои първата мобилност. От 8.11. до 14.11.15 г. най-отличените ученици, заели призови места в олимпиади, конкурси и състезания по английски език ще гостуват на свои връстници в гр. Талавера, Испания.”

Пътуващите до Испания ученици ще бъдат определени по следните критерии:

 

  1. Да са на възраст между 15-18 години.
  2. Да владеят много добър английски език, доказан чрез участия в състезания, олимпиади и конкурси на общинско, областно и национално ниво.
  3. Да имат отличен успех по английски език в училище.
  4. Да имат силна мотивация за работа в екип не само в училище, но и по време на мобилностите.
  5. Да притежават умение за много добра комуникация на английски език.
  6. Да проявяват интерес и познание по темата на проекта.
  7. Да притежават отлични компютърни умения.
  8. Семействата им да имат възможност за настаняване на техен връстник при гостуването на другите страни участнички в проекта в нашето училище през ноември 2016 година.
  9. Да имат желание и възможност за пътуване в чужбина.

Честит първи учебен ден!

15sept2015Първият учебен ден бе изпълнен с есенни цветя, шарени балони и звънливи детски гласове. В 9.00 часа с издигането на българския флаг и поднасянето на венец пред паметника на Йордан Йовков, започна тържеството по повод откриването на учебната 2015/2016 година.

Гости в празничния ден бяха г-н Младен Минчев – заместник областен управител, д-р Димитър Стефанов – кмет на Община-Тутракан, Тодор Попов – курсант от Висше военноморско училище „Н. Вапцаров“-гр. Варна, родители, бивши учители и служители.

„Да запазим традициите на училището и да увеличим успехите…“ – призова учениците и учителите г-жа Анелия Калдарева, помощник директор на училището. Д-р Стефанов поздрави всички присъстващи и пожела здраве и успешна учебна година. Своите пожелание към всички присъстващи отправи и г-н Минчев. Курсантът – трети курс г-н Попов направи добро впечатление със своето присъствие и поведение.

Йоанна Димитрова от втори клас, Пламена Пламенова от първи клас, Ивет Стойчева от трети клас, второкласниците – Нерлин и Юсеин, момичетата от 6б клас огласиха училищния двор със своите музикални поздрави. За първи път в училището прозвучаха стихчетата на най-малките ученици – първокласниците.

Водещите на тържеството Ясмин Али и Селин Моролу от 7б клас се обърнаха към дванадесетокласниците, за които този ден е последен първи учебен ден в СОУ „Йордан Йовков“. Пожелаха им през учебната година да изживеят красиви мигове, да създадат сладък спомен и уверено да продължат напред, преследвайки мечтите си.

Нетърпеливите първокласници бяха посрещнати в невероятно красивите класни стаи след връчването на Ключа на знанието и биенето на училищния звънец. Първите учебници те получиха от своите класни ръководители г-жа Даниела Кръстева и г-жа Мария Тодорова.

Нека новата учебна година да бъде успешна!

Да бъде спорна!

Да бъде ползотворна!

Да бъде щастлива!

Да бъде благодатна!

Това ни пожела екипът подготвил тържеството, с ръководител г-жа Елка Стоянова – старши учител по български език и литература.

към албума…

Здравей, училище любимо!

DSCI0056Първият учебен ден за новата учебна 2015/2016 година ще започне с тържество от 9.00 часа. Ръководството и колективът  на училището кани всички ученици, родители, бивши учители да споделят първите мигове от новата учебна година. Тържеството ще бъде подготвено от екип с ръководител г-жа Елка Стоянова – старши учител по български език и литература.

Очакваме Ви!


График за

превоз на учениците на 15 септември 2015 год.
Цар Самуил -Нова Черна –Тутракан- 7.30ч
Нова Черна – Тутракан – 7.45ч
Старо село- Тутракан – 8.20ч
Преславци – Тутракан – 8.30ч

Всички останали в 8.00ч

 

Програма за 15.09.2015 г.

9.00ч – 10.00ч – Тържествено откриване на учебната 2015/2016 год.

10.10ч – 10.30ч – Час на класа

По учебна програма

5 час: 10.40ч – 11.00ч

6 час: 11.10ч – 11.30ч

7 час: 11.40 – 12.00ч

Финалът на „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”

Sofiq_18_06_2015На 18 юни 2015 год, в Министерство на здравеопазването се състоя Награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”. Десетокласничките Айгюл Сюлюман, Мелис Юсуф, Мине Осман и техния класен ръководител г-жа Нели Манчева присъстваха на церемонията, за да получат наградите за третото място, което заеха в конкурса. Учениците от 10а клас от месец ноември 2014 год. до месец май 2015 год. проведоха редица дейности, за да реализират и доведат до край своя проект на тема „Какво печелим, ако не употребяваме тютюневи изделия?“.

Участие в церемонията по награждаване взеха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, заместник-министърът на културата г-н Боил Банов и г-н Христо Христов, съветник към Представителството на Европейската комисия в България.

Благодарим на Община-Тутракан, за предоставената възможност представителите на 10а клас да пътуват до гр. София и да участват в тържественото награждаване.

Към албума…

Най-добрите в състезанието „Българският език – лесен и интересен“

EStoqnovaНа 1 юни 2015 год. , в сградата на Общинския съвет, гр. Тутракан се проведе вторият етап на състезанието „Българският език – лесен и интересен“. Домакин бе нашето училище. Участниците бяха отборите на СОУ „Йордан Йовков“, на СОУ „Христо Ботев“ и на родителите – Иванка Морарова и Румяна Маринова.

Знанията на учениците и родителите бяха оценявани от жури в състав: председател – г-жа Стефка Станкова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, членове – г-жа Венета Александрова, преподавател по български език и литература в СОУ „Йордан Йовков“, г-жа Анка Козарева, библиотекар в СОУ „Христо Ботев“.

На първо място бяха класирани учениците от отбора на СОУ „Йордан Йовков“ със 73 точки, на второ място отборът на родителите с 60 точки, а на трето място с 59 точки бяха учениците от отбора на СОУ „Христо Ботев“.

Наградите бяха осигурени от Община-Тутракан, за което ние им благодарим.

Г-жа Елка Стоянова поздравява Хаят, Ивелина и Диляра от Vа клас за достойното представяне и им желае нови успехи в овладяването на българския език.

към албума…

Международни и Национални отличия за Габриела Иванова

Gabi_2015Три втори места от Международни и Национални състезания – гордост за СОУ „Йордан Йовков“ получи десетокласничката Габриела Минчева Иванова. През последните два месеца ученичката показа отлични познания в областите История и цивилизация, Биология и здравно образование, Информатика и информационни технологии. Ръководител на Габриела, вземащ основно участие в нейните успехи, е г-жа Елена Тодорова – учител по информатика и информационни технологии.

В Международният ученически конкурс „Заедно в XXI век“ бе отличена нейната презентация на тема „Спомени в чаша“. Безспорен успех е и второто място в Международният екологичен форум „Сребърна 2015“, където консултант е и старши учителя по биология и здравно образование и английски език, г-жа Диана Цвяткова. Образователният уеб сайт “Калимок говори“ впечатли журито на конкурса. Така ученичката вече има право на национална стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби.

Специални благодарности на еколога на Община-Тутракан, г-н В. Ташев, на

Исторически музей, гр. Тутракан и на Обединен детски център, гр. Тутракан за оказаната помощ.

Третият конкурс, в който Габриела бе отличена с второ място е Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що на гасне“, посветен на 70 годишнината от победата над хитлерофашизма.

към албума…

Четници и преглед на строевата песен

chetnici_2015Пред Общината на град Тутракан днес, 29 май 2015 год. се проведе прегледа на строевата песен. Блоковете от ученици с бодра маршова стъпка преминаха пред гражданите и журито с почетен гост г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на РБългария. Днес започна и 30-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Походът се организира от културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ със секретар и комендант д-р Анатоли Кънев. Тази година се очаква 540 походници да преминат през 28 селища – от с. Пожарево, община Тутракан до с. Априлово, община Попово по стъпките на таньовите четници.

снимки…

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

ДНЕС  СЛЪНЦЕТО  ПО-ЯРКО  СЕ  ИЗДИГА.

СЪБУЖДАШ  СЕ  СЪС  РАДОСТ  И  КОПНЕЖ.

ДНЕС  ПРАЗНИК  Е  НА  БЪЛГАРСКАТА  КНИГА,

КОЯТО  ТЪЙ  ОБИЧАШ  ДА   ЧЕТЕШ.

 

СЪЗДАДОХА  Я  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ.

СВЕТЛИКЪТ  БЕ  НИ  ТЯ  ПРЕЗ  ВЕКОВЕ.

КЪМ  СВОБОДАТА  НЯКОГА  НИ  ВОДИ,

СЕГА  КЪМ  НОВИ  ИСТИНИ  ЗОВЕ.

abiturienti_2015Днес е Денят на славянската писменост и култура, денят на книгата, на знанието, денят на солунските първоучители Кирил и Методий. Гости на училищното тържеството бяха г-жа Петя Князова – заместник кмет на Община – Тутракан, г-жа Стефка Станкова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, г-н Младен Минчев – заместник областен управител. Вълнуваща беше срещата ни с

бивши възпитаници на СОУ „Йордан Йовков”, випуск 1955 г. Тази година е особена за тях, тъй като честват 60 години от завършването си.

Празничен поздрав направи г-жа Соня Златарова, директор на училището. Приветствия поднесоха г-жа Петя Князова, г-н Младен Минчев и г-н Вергил Русев – общински съветник. Поздравителни адреси бяха изпратени до училището от г-жа Габриела Миткова – началник на РИО – Силистра, от г-н Алтимир Адамов – депутат от Силистренския избирателен район.

И тази година беше присъдена награда „Ученик на годината”. Отличени бяха по един ученик от начален, прогимназиален и гимназиален етап за постигнати успехи в учебния процес, за активно участие в училищния живот, в проекти, конференции, състезания, олимпиади. От най- малките ученици бяха номинирани: Йоанна Димитрова от Іб клас, Денис Невзат от ІІІа клас, Дамян Лазаров от ІVа клас, Радослав Нейчев от ІVа клас, Али- Джан Съдък от ІVб клас, Калина Василева от ІVб клас, Юнона Николаева от ІVб клас. Г-жа Анелия Калдарева обяви носителя на приза „Ученик на годината” и връчи поздравителен адрес на родителите на четвъртокласника Дамян Драгомиров Лазаров.

В прогимназиален етап  номинирани бяха: Ивелина Красимирова от 5а клас, Диляра Рашидова от 5а клас, Хаят Метин от 5а клас, Добромир Стоянов от 5а клас, Пламен Калчев от 6а клас, Гюлнур Кяшиф от 6б клас, Ясмин Шенол от 6б клас, Илиян Иванов от 6б клас и Денислав Маринов от 7а клас. Госпожа Калдарева обяви носителя на приза и връчи поздравителен адрес на родителите на седмокласника Денислав Маринов, който за трета поредна година с гордост носи приза „Ученик на годината“.

Гимназиален етап – номинираните ученици бяха: Ралица Акпунарлиева от 9б клас, Александрина Морарова от 9б клас, Георги Горанов от 9б клас, Толга Кантаров от 9б клас, Християна Раева от 10б клас, Габриела Иванова от 10б клас, Мария Терзийска от 11б клас, Севил Ниази от 11б клас, Александра Тодорова от 11б клас. Десетокласничката Християна Раева получи приза „Ученик на годината“.

Днешният ден ще остане паметен за нашите дванадесетокласници. Днес те  напуснаха училището, поеха своя път в живота. Приветствие към зрелостниците от името на единадесетите класове поднесе Мария Терзийска. На поздравленията от името на дванадесетокласниците отговори Емине Раим.

Най-добрите сред завършващите ученици бяха удостоени с почетен знак.

Номинираните в категория „Български език и литература” бяха: Маринела Калчева, Йоана Йорданова, Емине Раим. Г-жа Марийка Иванова съобщи името на първия сред тях и връчи почетния знак „Най-добър” на ученичката Емине Раим.

Номинирани в категория „Чужди езици” бяха: Йоана Йорданова, Маринела Калчева. Кой е първият сред тях разбрахме от г- жа Румяна Петрова, това беше Маринела Калчева.

Номинираните в категория „Математика и информационни технологии” бяха: Светлозар Ганев, Станислав Стоянов, Иван Великов. В това направление не бе обявен носител на знака.

Номинирани в направление „Обществени науки” бяха: Надежда Симеонова, Екатерина Стефанова, Свилена Пламенова, Лорета Димитрова, Анифе Мустафа, Петър Георгиев, Мирослав Нейчев. В това направление не бе отличен носител на знака.

„Природни науки и екология” – номинирани в тази предметна област бяха: Валери Змеев, Радина Петрова, Надежда Захариева. Госпожа Кирякова връчи почетния знак на Валери Змеев. Поздравителен адрес до родителите на най-изявения връчи г-жа Соня Златарова.

В категория „Физическа култура и спорт” за най-добър бе обявен Камен Чимидялков, а номинираните ученици бяха: Волен Василев, Камен Чимидялков, Мариян Георгиев, Мерджан Касим, Преслав Савов, Светослав Кулев, Станислав Стоянов и Тодор Мораров.

Преди да напуснат училището, нашите абитуриенти минаха под дванайсетте венеца, всеки един от които бе символ на една учебна година. На добър път, приятели !

 

Училище, със тебе се разделяме…

С усмивка нежна свети пролетта.

Дойдохме преди време неуверени,

но вече сме пораснали деца…

 

Без нас навярно тъжни ще са стаите.

Растяхме – сред уроци и игри.

Лудеехме, споделяхме си тайните

и станахме приятели добри…

 

Сега сме тук – облечени тържествено.

с мечти, цветя, със радост и с тъга.

Пред нас блещука лятото божествено

и ние ще блестим като слънца…

 

Дано да бъде светло пред очите ни!

И нека по вода да ни върви!

Довиждане – училище, учители!

Довиждане, приятели добри!

За доброто настроение на празника се погрижиха учениците от 6б клас с класен ръководител г-жа Венета Александрова, Мелих и Мелиса от 1а клас с класен ръководител г-жа Елена Николова и Йоана от 1б клас с класен ръководител г-жа Маргарита Манолова. Те поздравиха с песни гостите на тържеството, учителите, учениците и техните родители. Водещи на празника бяха Теодора Маринова от 9б клас и Мариета Иванова от 9а клас под ръководството на г-жа Диляна Търпанова.

към албума…

Учител на годината

Todorova i Kaldareva1Г-жа Елена Тодорова е Учител на годината в категория „Средно образование“. Наградата и бе връчена от д-р Димитър Стефанов – кмет на Община – Тутракан. Специална награда получи г-жа Анелия Калдарева, оценена за големия и принос в културния живот на Община Тутракан. Поздравителните адреси и наградите бяха връчени на коктейла за просветните и културни дейци в общината на 22 май 2015 год., в Обредния дом.