Дейности в Испания по проект

Ispaniq_2015Преди броени дни приключи първата мобилност по европейския проект „Как преоткрих моя град – бъдещи разкази за днешния град”.

В продължение на 5 дни  Габриела Иванова, Биляна Димитрова, Симона Гвоздейкова, Алпай Али и Дилян Дяков от 11. б клас от СОУ „Й. Йовков” живяха, работиха и се забавляваха с ученици от още 5 европейски държави в град Талавера, Испания.

По време на своето пребиваване в семействата на свои връстници те успяха да научат много за бита и културата на испанския народ, разгледаха забележителностите на града, събраха много положителни емоции и впечатления, създадоха си нови приятелства.

Но основната дейност на тази мобилност бяха проучванията, снимките и интервютата, които те направиха из града, а след това обобщиха и представиха в клипове и видия, с помощта на Джени, която работи за неправителствената организация JAS в Германия.

И отново българската група беше сред най-добрите. Скромни и добре възпитани, усърдни в работата си и с отлична езикова подготовка, те направиха впечатление на домакините, координаторите от Германия и на самия г-н Морено- директор на училището „Сан Исидро” в гр. Талавера.

Дилян Дяков беше избран от г-жа Никол Бартел, координатор и главен ръководител на проекта, да отправи благодарствени думи на Джени, която напътства и помага на учениците да изпълнят основните дейности, предвидени в тази мобилност.

Изказвам похвала на нашите участници от името на г-жа Златарова, на цялото училищно ръководство, и на всички колеги.

Браво, момичета и момчета, гордеем се с вас!

 

Румяна Ангелова- старши учител по английски език и ръководител на проекта

Отличие за поезия

Hristiqna_2015Християна Раева, ученичка от 11б клас е наградена с втора награда в трета възрастова група. Тя е удостоена с това отличие в направление „Поезия“ в осмия Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, гр. Русе.

Екскурзия до ИАР „Сборяново“

Ekskurziq_VklasЕкскурзия до Историко-археологическия резерват „Сборяново“ проведоха петокласниците с класен ръководител Д. Христова и учениците от 11а клас с класен ръководител Н. Манчева. Придружаваха ги г-жа Вероника Атанасова и г-жа Диана Иванова. Учениците посетиха най-важния обект в резервата забележителната Тракийска царска гробница и най-свещеното място в резервата – Демир баба теке.

Гробницата при с. Свещари е от елинистическата епоха и е включена в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство и е ценна находка със своята архитектура, пластична и живописна украса. На няколко метра от приемния център в ИАР „Сборяново“ в местността Петрова нива е разположено ранносредновековно селище от VIII – X век. Западно от него минава древен римски път, който води до Демир баба теке. Покрай пътя са разположени добре запазени жертвеници, римска пътна станция от IV – VI век и селищна могила от каменно-медната епоха. Демир баба теке е построено през XVI век върху останките от древно тракийско светилище (IV – I век пр. Хр.). Демир баба (в превод „железен баща“) е историческа личност, духовен водач на монашески орден на бекташите. Най-известната легенда за мъдреца и лечителя е свързана с лековития извор Петте пръста, до който се намира гробницата-храм, където е погребан. Изворът е свещен и чудодеен както за мюсюлманите, така и за християните. Пътеката на изпитанието, която тръгва от Демир баба теке нагоре към платото Камен рид, е свързана с вярването, че който премине по нея, ще бъде пречистен от грехове и страдания. От платото се откроява великолепна гледка към целия Историко-археологичен резерват „Сборяново“  – каньона на река Крапинец, тракийския град Хелис, Източния и Западния могилен некропол.

към албума…

И пак е есенно, и свежо, и пак е пъстроцветна есен!

…Така обичам есента!esen_2015

Вървя под жълтите дървета

ръцете ми берат цветя,

ушите ми берат щурчета!…

Дора Габе

 

Една от инициативите на училището, в която се включват и родителите е есенната изложба. И тази година учениците и техните учители подредиха плодовете и зеленчуците във фоайетата на училището. Настроението, което предизвикаха подготовката и изложението на експонатите може да се изрази само в стихове…

Кристален дъх и тишина

бързат топлите дни.

Стръмен път повява хлад

умират летни мечти.

Безкрай сами, безсмислени

разцъфват чудни цветя.

Само миг живеят те

с изкряща самота.

Есенни цветя разхвърлени в тревата

капчици роса сред сух пустинен вятър.

Есенни цветя звезди в тъмнината

слънчеви петна играещи с листата…

Група „Атлас“

към албума…

Стартира нов европейски проект

Erazam_1От 01.09. тази година ученици от горен етап на обучение в СОУ „Йордан Йовков” започнаха работа по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град- бъдещи разкази за днешния град”, заедно с училища от Германия, която е координатор по проекта, Дания, Франция, Италия и Испания.

Ръководител на проекта от българска страна е г-жа Румяна Ангелова, старши учител по английски език в СОУ „Йордан Йовков”.

Проектът е с продължителност 2 учебни години.

Ето какво разказа г-жа Петрова за първите стъпки в работата по този проект:

„От 21. до 23. септември 2015 г посетих град Фредериксунд, Дания, където участвах в първата работна среща между колеги от Германия, Дания, Италия, Испания и Франция, по европейски проект на тема „Как преоткрих моя град-бъдещи разкази за днешния град”, по оперативна програма Еразъм+.

На тази среща координаторката на проекта г-жа Никол Бартел ни запозна със силните и слабите страни при попълването на формулярите за кандидатстване. Освен това, тя ни представи и двугодишния план, по който страните-участнички в проекта трябва да работят.

Бяхме запознати със същността и работата на младежката асоциация JAS, чийто представител от немска страна ще помага при организирането и изпълнението на определени дейности по проекта.

Вторият работен ден от нашата среща започна с планирането на първата мобилност до гр. Талавера, Испания. Беше унифициран начинът за подбор на основното ядро от ученици, които ще вземат дейно участие в работата по проекта. Беше дискутиран и разяснен начина за регистрация на участниците в eTwinning, както и необходимостта от Декларация, подписана от родителите, че са съгласни децата им да участват в дейностите на проекта и техни снимки да бъдат помествани в социалните мрежи. Директорката на училището във Фредериксунд поздрави всички колеги и разказа за работата на учениците по проекти от предходни години.

Последният ден от нашата работа завърши с посещение на кметството в града, където ни беше разказано за строителството на новия град в общината и за участието на младите хора в него.

Предстои първата мобилност. От 8.11. до 14.11.15 г. най-отличените ученици, заели призови места в олимпиади, конкурси и състезания по английски език ще гостуват на свои връстници в гр. Талавера, Испания.”

Пътуващите до Испания ученици ще бъдат определени по следните критерии:

 

  1. Да са на възраст между 15-18 години.
  2. Да владеят много добър английски език, доказан чрез участия в състезания, олимпиади и конкурси на общинско, областно и национално ниво.
  3. Да имат отличен успех по английски език в училище.
  4. Да имат силна мотивация за работа в екип не само в училище, но и по време на мобилностите.
  5. Да притежават умение за много добра комуникация на английски език.
  6. Да проявяват интерес и познание по темата на проекта.
  7. Да притежават отлични компютърни умения.
  8. Семействата им да имат възможност за настаняване на техен връстник при гостуването на другите страни участнички в проекта в нашето училище през ноември 2016 година.
  9. Да имат желание и възможност за пътуване в чужбина.

Честит първи учебен ден!

15sept2015Първият учебен ден бе изпълнен с есенни цветя, шарени балони и звънливи детски гласове. В 9.00 часа с издигането на българския флаг и поднасянето на венец пред паметника на Йордан Йовков, започна тържеството по повод откриването на учебната 2015/2016 година.

Гости в празничния ден бяха г-н Младен Минчев – заместник областен управител, д-р Димитър Стефанов – кмет на Община-Тутракан, Тодор Попов – курсант от Висше военноморско училище „Н. Вапцаров“-гр. Варна, родители, бивши учители и служители.

„Да запазим традициите на училището и да увеличим успехите…“ – призова учениците и учителите г-жа Анелия Калдарева, помощник директор на училището. Д-р Стефанов поздрави всички присъстващи и пожела здраве и успешна учебна година. Своите пожелание към всички присъстващи отправи и г-н Минчев. Курсантът – трети курс г-н Попов направи добро впечатление със своето присъствие и поведение.

Йоанна Димитрова от втори клас, Пламена Пламенова от първи клас, Ивет Стойчева от трети клас, второкласниците – Нерлин и Юсеин, момичетата от 6б клас огласиха училищния двор със своите музикални поздрави. За първи път в училището прозвучаха стихчетата на най-малките ученици – първокласниците.

Водещите на тържеството Ясмин Али и Селин Моролу от 7б клас се обърнаха към дванадесетокласниците, за които този ден е последен първи учебен ден в СОУ „Йордан Йовков“. Пожелаха им през учебната година да изживеят красиви мигове, да създадат сладък спомен и уверено да продължат напред, преследвайки мечтите си.

Нетърпеливите първокласници бяха посрещнати в невероятно красивите класни стаи след връчването на Ключа на знанието и биенето на училищния звънец. Първите учебници те получиха от своите класни ръководители г-жа Даниела Кръстева и г-жа Мария Тодорова.

Нека новата учебна година да бъде успешна!

Да бъде спорна!

Да бъде ползотворна!

Да бъде щастлива!

Да бъде благодатна!

Това ни пожела екипът подготвил тържеството, с ръководител г-жа Елка Стоянова – старши учител по български език и литература.

към албума…

Здравей, училище любимо!

DSCI0056Първият учебен ден за новата учебна 2015/2016 година ще започне с тържество от 9.00 часа. Ръководството и колективът  на училището кани всички ученици, родители, бивши учители да споделят първите мигове от новата учебна година. Тържеството ще бъде подготвено от екип с ръководител г-жа Елка Стоянова – старши учител по български език и литература.

Очакваме Ви!


График за

превоз на учениците на 15 септември 2015 год.
Цар Самуил -Нова Черна –Тутракан- 7.30ч
Нова Черна – Тутракан – 7.45ч
Старо село- Тутракан – 8.20ч
Преславци – Тутракан – 8.30ч

Всички останали в 8.00ч

 

Програма за 15.09.2015 г.

9.00ч – 10.00ч – Тържествено откриване на учебната 2015/2016 год.

10.10ч – 10.30ч – Час на класа

По учебна програма

5 час: 10.40ч – 11.00ч

6 час: 11.10ч – 11.30ч

7 час: 11.40 – 12.00ч

Финалът на „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”

Sofiq_18_06_2015На 18 юни 2015 год, в Министерство на здравеопазването се състоя Награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”. Десетокласничките Айгюл Сюлюман, Мелис Юсуф, Мине Осман и техния класен ръководител г-жа Нели Манчева присъстваха на церемонията, за да получат наградите за третото място, което заеха в конкурса. Учениците от 10а клас от месец ноември 2014 год. до месец май 2015 год. проведоха редица дейности, за да реализират и доведат до край своя проект на тема „Какво печелим, ако не употребяваме тютюневи изделия?“.

Участие в церемонията по награждаване взеха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, заместник-министърът на културата г-н Боил Банов и г-н Христо Христов, съветник към Представителството на Европейската комисия в България.

Благодарим на Община-Тутракан, за предоставената възможност представителите на 10а клас да пътуват до гр. София и да участват в тържественото награждаване.

Към албума…

Най-добрите в състезанието „Българският език – лесен и интересен“

EStoqnovaНа 1 юни 2015 год. , в сградата на Общинския съвет, гр. Тутракан се проведе вторият етап на състезанието „Българският език – лесен и интересен“. Домакин бе нашето училище. Участниците бяха отборите на СОУ „Йордан Йовков“, на СОУ „Христо Ботев“ и на родителите – Иванка Морарова и Румяна Маринова.

Знанията на учениците и родителите бяха оценявани от жури в състав: председател – г-жа Стефка Станкова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, членове – г-жа Венета Александрова, преподавател по български език и литература в СОУ „Йордан Йовков“, г-жа Анка Козарева, библиотекар в СОУ „Христо Ботев“.

На първо място бяха класирани учениците от отбора на СОУ „Йордан Йовков“ със 73 точки, на второ място отборът на родителите с 60 точки, а на трето място с 59 точки бяха учениците от отбора на СОУ „Христо Ботев“.

Наградите бяха осигурени от Община-Тутракан, за което ние им благодарим.

Г-жа Елка Стоянова поздравява Хаят, Ивелина и Диляра от Vа клас за достойното представяне и им желае нови успехи в овладяването на българския език.

към албума…