Дарителска акция „Дари топъл обяд“

martenica_27Ученици в затруднено финансово положение ще имат възможност да се хранят в училище до края на учебната година. За това допринесе инициативата на училищното ръководство и кампанията по изработване на мартеници.

В инициативата бяха привлечени кметът на Община -Тутракан д-р Д. Стефанов, заместник кметове и служители в Общината. Малките ученици, с пълна кошничка с мартеници, бяха посрещнати с усмивки и затова сърдечно благодарим за топлината, разбирането и проявената благотворителност!

Благодарност отправяме и към всички ученици, учители, възпитатели, родители, които участваха в изработването на мартениците.

Да си пожелаем здраве и още повече добрини!

снимки…

 

Ден на розовата фланелка

den na rozovata flanelka25 февруари 2015 год. е световен ден за противодействие на тормоза в училище. Учениците от 10, 11 и 12 клас се включиха в инициативата като проявиха творчески подход – образуваха с телата си сърце.

С отбелязването на този ден показваме нашата съпричастност и сплотеност на ученическата общност.

Отбелязваме 142 годишнината от гибелта на Васил Левски

Levski-21-1-2015Тържествено шествие се проведе на 19 февруари 2015 година по повод 142 годишнината от обесването на Васил Левски. Шествието започна от Обредния дом, гр. Тутракан до паметника на Левски пред Общината. В него участваха ученици и учители от СОУ „Йордан Йовков“. Целта на събитието е отдаване на почит към героизма на Апостола и възобновяване на патриотичния дух на обществеността.Levski-7_1-2015
Васил Иванов Кунчев (Левски) – революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Организирането и разработването на стратегия за освобождаване на България от турско робство довежда до прозвището му – Апостол на свободата. Той е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.
Посланията, които Левски остави на българския народ: „Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля.“
„И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“
„Ако спечеля печели цял народ, ако загубя – губя само мене си.“
Наш дълг е да помним всяка негова дума, всяка негова постъпка.
снимки…

Васил Левски – велик и безсмъртен в съзнанието на малките йовковци

Кой е Левски? – За Левски можем да говорим много. Като започнем от неговото раждане – 1837г. и преминем през славния път на израстването му като: монах и учител, въглищар, легионер – знаменосец, революционер, Апостол на свободата.

Преди всичко великан с „лъвско сърце“ и „лъвски скок“ останал във вечността на всички времена и преминал в безкрайността. И точно тук, до датата на раждане е мястото на знака за безкрайност, защото Левски не умира, той живее в сърцето на всеки докоснал се до историята на неговия живот.

Живот в който „ако загуби, губи само себе си, ако спечели, печели за цял народ“.

Мъдрост, която може да бъде изказана само от един велик българин – Левски.

Днес 19.02.2015г. най-малките ученици от llа и llб клас заедно със своите класни ръководители Румяна Младенова и Анелия Христова в училище проведоха един незабравим „Урок по родолюбие“. Децата наблюдаваха анимиран филм „Дяконът Левски“, който по достъпен и много интересен начин разкри в детайли целия живот и делото на Левски. Учениците с голямо вълнение слушаха и задаваха въпроси. Най-интересните от тях:

  • Какво означава дякон?
  • Къде е намерена косата на Левски?

Levski-46-2015
Levski-30-2015Незабравим спомен ще остане предоставената им възможност да прочетат собствените си стихотворения и разгледат своите рисунки окачени в корпуса на начален етап под надслов „По пътят на Левски – славен и безстрашен“.

Урокът завърши с великите мисли на Левски и разглеждане на снимки с паметниците, намиращи се в различни части на България.

Този ден провокира у децата идеята за екскурзия из града с докосване до всички паметници на велики българи, като продължение на емоционалната част от урока и неговото финализиране.

Не случайно излизайки от кабинета децата попитаха: „Госпожо, аз ще мога ли да скоча като Левски?“

Помислихме си, че е неизбежно надскачването на дълъг скок във физкултурния салон в чест на Левски. Така момичета и момчета се превъплътиха в образа на Левски. Като малки лъвчета се надпреварваха кой ще скочи най-далече.

С това събитие най-малките ученици изразиха своята почит и преклонение пред живота и делото на безсмъртния син на България.

Анелия Христова – старши учител – начален етап

снимки…

Стихове за Левски

 

Обичам те, Апостоле!

Благодарим за делата ти!

Ти толкова много направи за нас,

пожертва живота си, за да сме тук сега!

Този ден е тъжен…

Трябва да го подчетем

И затова децата със цветята, пред неговия паметник –

На колене!

Ивет Димитрова от IIб клас

 

В безсмъртна песен Ботев го възпя

За него Вазов разкази написа.

Загина той, но делото успя,

България от гнет освободи се.

 

Изпълни се заветната му цел,

Народът ни свободен се възправя.

И всяко честно българско сърце

Днес неговото скъпо име слави.

 

Ний горди сме, че тука се роди

Такъв безстрашен и велик бунтовник,

Че той е с нас, сред нашите борби,

В борбите с враговете ни вековни.

 

Къде ни беше той – другар и брат,

С кой ли враг в балкана бой не води?

Коя паланка, село или град

Опасната му мисъл не преброди?

 

Навред говори той за свобода,

Поглъща всеки словото му просто.

И никога, през никоя беда

Не се уплаши смелия Апостол.

Димитър Гундов от IIIа клас

Открит урок

otkritUrok_2014Учениците от 10а клас с класен ръководител г-жа Нели Манчева участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. На открития урок състоял се на 22 декември 2014 г. те представиха реализираните дейности до този момент обединени в една обща тема „Превенция на тютюнопушене“. На събитието присъстваха г-жа Тодорка Ангелова – секретар на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община-Тутракан, помощник директорите г-жа Калдарева и г-жа Русева, главните учители г-жа Манолова, г-жа Кирякова и г-жа Неделчева, г-жа Стойкова –педагогически съветник, учениците от 10б клас и г-жа Емилия Николова. Партньори на десетокласниците в проекта са учениците от осми клас с класен ръководител г-жа Исмаилова, с. Цар Самуил.
снимки: Ралица Акпунарлиева

Коледно математическо състезание

DMarinov_2014Седмокласникът Денислав Златков Маринов е на първо място, с най-голям брой точки и златен медал в Коледното математическо състезание тази година. Една точка не достигна на Валери Венциславов Танчев от 10б клас за първото място. Той дели второто място с учениците от математическата гимназия в град Силистра. gramota_VT

Дейности на Училищния ученически съвет при СОУ „ Й. Йовков“

SPIN_2014_20На 1.12.2014 г., в голямото междучасие, във фоайето на училището бе представена презентацията на тема „Свят без СПИН“. Представители на УУС при СОУ „Й. Йовков“ и на Младежкия червен кръст раздадоха червени ленти – символа за борба със СПИН. Желаещите ученици се включиха в анкетата „СПИН – болест на рисковото поведение“. Организатор на мероприятието: Бюрото на Училищния ученически съвет с председател Нора Димитрова от 10б клас и г-жа Лиляна Стойкова – педагогически съветник.
Микрофона е ваш
dslavei_30Коледните и Новогодишни празници бяха повод за организираното мероприятие „Микрофона е ваш“. Учениците от 1б клас с класен ръководител г-жа Маргарита Манолова благодариха и поздравиха всички учители, ученици и служители с предстоящите празници – пяха песни и цитираха стихотворения. Димет Али от 5а клас благодари и поздрави екипа от преподаватели на своя клас и ръководството на училището с песента „Пусто лудо и младо“. „Добруджански славей“ – с ръководител Исмаил Исмаилов от 8б клас танцуваха за всички. Те пожелаха здраве, повече усмивки, ползотворен труд и много положителни оценки през новата 2015 година.

Международно сътрудничество

NBesarabНа 5 декември 2014 г., представители на СОУ „Йордан Йовков“ – Анелия Калдарева – помощник директор, Диана Цвяткова – учител по английски език и класен ръководител на 5 „а“ клас, госпожа Елена Николова – класен ръководител на 1 „б“ клас и госпожа Стефка Капинчева – библиотекар в детски отдел при читалище „Н. Й. Вапцаров“ по покана на директора на теоретична гимназия „Наегое Бесараб” посетиха гр. Олтеница, Румъния. По време на посещението им бе сключен договор за сътрудничество между двете училища и в частност, между 5 „а” клас при СОУ „Йордан Йовков” и 5 клас при теоретична гимназия „Наегое Бесараб”. Учителите присъстваха на концерт на ученици от училището и останаха много благодарни за топлото посрещане и отделеното внимание от учители, ученици, родители и общественост. Нека да си пожелаем успешно сътрудничество!

Информация:Диана Цвяткова

Снимки: Стефка Капинчева

Цветна олимпиада

СОУ „Йордан Йовков“ е на трето място в инициативата „Цветна олимпиада“ на сдружение „България си ти!“ в област Силистра.

Браво на победителите в съответните области!

Български език и литература:

  • 12 клас – Емине Сабахатин Раим
  • 10 клас – Християна Данаилова Раева

Математика:

  • 9 клас – Петя Илиянова Петрова
  • 9 клас– Симона Станиславова Йорданова

Информационни технологии:

  • 9 клас – Георги Николаев Горанов
  • 8 клас – Даяна Златкова Тодорова

http://bulgariasiti.com/

Конкурс за компютърна презентация

konkurs_9_2014Организаторите от НЧ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Тутракан днес /9 декември 2014 г./ наградиха участниците в конкурса за компютърна презентация и видеоклип на тема „Разкажи за културата на Тутракан“. Учениците представиха своите проекти като разказаха за историята на културно-исторически забележителности от тутраканския регион, личности, народни традиции и обичаи.

Наградените в първа възрастова група са петокласниците:

– Васил Радославов и Добромир Стоянов – 1 място

– Диляра Рашид – 2 място

– Велислава Димова – 2 място

– Дарина Димитрова и Андрея Лазарова – 3 място

От втора възрастова група грамоти и награди получиха:

– Ралица Акпунарлиева, 9б клас – 2 място

– Дилян Дяков, 10б клас – 3 място

– Станислав Стоянов, 12а клас – 3 място