Областен кръг „IT Знайко“

Областният кръг на състезанието IT Знайко се проведе на 10 март 2018 год. Участваха ученици от трети клас, както и ученици от пети до осми клас. По избрана от тях тема, създаваха проекти индивидуално или в екип. Тази година темите бяха: Приказка за доброто, Приятелството, Откритията на 22. Век, Интернет – за малки и големи, Приключенията на цифрите и буквите, Празници през пролетта. За да създадат своите проекти използваха програмите от MS Office, MS Paint, Tux Paint, Windows Movie Maker, Photo Story for Windows, Photo Scape, Scratch.

От трети клас участваха: Ана-Никол Ивелинова, Мартин Николаев, Надя Драгомирова, Краси Паскова.

От пети клас участваха: Виктор Николаев, Иван Диянов, Йоана Илиева, Мелиса Сенай, Селма Шенол.

От шести клас участваха: индивидуално – Даниел Димитров, Дениз Нурай, Семих Садък, в екип – Гергана Златева, Пламена Вескова.

От седми клас участваха: индивидуално – Мира Стойчева, Радослав Ненчев, в екип – Кристиян Руменов, Мартин Мариянов, Теодор Трифонов, Дамян Драгомиров, Пресиян Йорданов.

От осми клас участваха: Велислава Бориславова, Даниела Христова, Диляра Мелин.

Учениците получиха сертификати от организаторите – Сдружение „Образование и технологии“.

Пожелаваме им успех в класирането!

 

По-голяма част от учениците участваха и отлично се представиха и в първия кръг на състезанието. От този кръг резултатите са:

Класирани в група А: Йоана Стойчева /5 клас/ – 800т., Мира Стойчева /7 клас, първа във възрастовата си група/ – 770 т. , Дамян Лазаров и Пресиян Великов /7 клас екипи/– 790 т., Диляра Рашидова /8 клас/ – 765 т., Велислава Димова /8 клас/ – 760 т.
В група В: Виктор Горанов /5 клас/ – 720 т., Диян Равалиев /6 клас/ – 740 т., Семих Хюсеин /6 клас/ – 665 т., Кристиян Тодоров, Теодор Неделчев и Мартин Вълев /7 клас екипи/ – 750 т.
Отлично представяне на: петокласниците Мелиса Халил, Елена Акпунарлиева, Селма Молла, Дилара Мехмед и шестокласниците Дениз Невзат и Спартак Слободанов.
Учениците са активни участници в групите за дейности по интереси „Програмист“, „Дигитален свят“ и „ITFriends“, сформирани по проект „Твоят час“ за втора поредна година. Ръководители – Веселина Дякова, Елена Тодорова и Нели Манчева.

Национално състезание по английски език

На 08.03.2018 г. се проведе училищния кръг на Националното състезание по правопис на английски език- Bulgarian National English Spelling Bee. В състезанието участваха 11 ученици на възраст от 9 до 13 години, които показаха много добри познания по английски език. Учениците се състезаваха в 16 кръга .След оспорван двубой, на първо място се класира Дениз Невзат от VІа клас, а втора остана Йоана Стойчева от Vб клас. Регионалният кръг ще се проведе в град Разград. Всички участници получиха грамоти и награди. Добрата организация е заслуга на госпожа Шенел Кантарова – старши учител по английски език.

още снимки…

Национален конкурс „По пътя на Бедреддин“

Резултатите от Националния конкурс – викторина за есе, стихотворение, рисунка и мултимедия на тема „По пътя на Бедреддин“ са:

ІІ награда за стихотворение – Радослав Нейчев от VІІ“а“ клас
ІІІ награда за стихотворение – Дамян Лазаров от VІІ“а“ клас
Поощрителна награда за мултимедиен проект получиха:
Кристиян Тодоров и Теодор Неделчев от VІІ“а“ клас, Мартин Вълев от VІІ“б“ клас и Денислав Маринов от Х“б“ клас.
КПД „Родно Лудогорие” присъди специална награда на СУ „Йордан Йовков“ в категория есе.
Ръководители на учениците са: Вероника Атанасова, Гинка Георгиева, Елена Тодорова и Нели Манчева.

още снимки

Във втория общински ученически конкурс за постери „Свободата не предава тези, които се сражават за нея“ бяха наградени учениците:

I-ва възрастова група – Мартин Караджов, 3 клас – II място
Надя Лазарова, 3 клас – отлично представяне
II-ра възрастова група – Дамян Лазаров, 7клас – I място

Ключът на музиката

Селма Молла , ученичка от 5б клас е с най-много точки – 80 на областния кръг на състезанието „Ключът на музиката“. Тя се класира за участие в националния кръг, който ще се проведе в град Пловдив, от 23.03. до 25.03.2018 г. Учителят подготвил Селма е г-жа Росица Иванова.

Национална седмица на четенето

В седмицата от 11.12. до 15.12. 2017 година в училището се проведоха следните мероприятия. Във фоайето, всеки ден се редуваха класове, за да слушат забавните приказки прочетени от г-жа Красимира Нейчева – библиотекар на училището. Тя беше озаглавила своята рубрика „Шт… тихо, четем“ и с удоволствие препрочиташе приказката „Тате, кога ще дойде Дядо Коледа?“ от финландския писател Маркус Маялуома, автор на много детски книги и един от водещите финландски художници в областта на книжната илюстрация. Подредбата на откритата читалня бе направена от г-жа Невяна Иванова – педагогически съветник и учителите на ПИГ /V – VIII клас/.

Учителите по български език и литература организираха състезание по правопис „Най-добър…“.

В часа на класа под формата на беседа, дискусия на тема „Език мой – враг мой“ се изказаха поговорки, пословици, мисли.

Изработиха се постери, рисунки на герои от фолклорни и литературни произведения на тема „Любими герои“.

С разказа „Завръщането на Мануш“ се проведе маратон на четенето при учениците от пети до седми клас.

Седмицата завърши с награждаване на отличените ученици в литературния конкурс „Никулден“.

снимки…

Дамян Лазаров на Национално състезание по природни науки

Отборно класиране на Дамян Драгомиров Лазаров от седми клас в X Национално състезание за ключови компетентности по природни науки в град Плевен.

От 1-3 декември 2017 год. се демонстрираха ключовите компетентности по природни науки /физика, химия и биология/ на ученици от пети до десети клас, в хотел „Ростов“, гр. Плевен. Учениците бяха разделени на десет отбора, по шест ученици в отбор. Състезанието премина в два кръга, като в първи кръг се провериха теоретичните знания, а във втори кръг практическите умения на учениците. Дамян представи пред комисията решението на втора задача „Изследователи на фотосинтеза“, свързана с изследване зависимостта на скоростта на фотосинтезата от температурата. Негови съотборници бяха ученици от градовете София, Смолян, Плевен, Кюстендил и Пазарджик.

Участието на Дамян е предшествано от явяването му заедно с още ученици /от пети клас: Селма Молла и Йоана Стойчева, от девети клас: Илиян Павлинов, Гюлнур Нуржан и Ясмин Шенол, от десети клас: Денислав Маринов и Айсен Вели/ от СУ „Йордан Йовков“ на първи и втори етап на Областно състезание за ключови компетентности по природни науки и екология, гр. Силистра.

Информацията предостави г-жа Марияна Йорданова – старши учител по природни науки.

още снимки…

Национално състезание по английски език

На 11-12. 11.2017 г. в гр. Сливен се проведе Националния кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език. Област Силистра бе представена от регионалния победител, ученичката от СУ ”Йордан Йовков” Любомира Бойчева, 8б клас с ръководител старши учител по английски език Диана Цвяткова. След упорит труд и оспорвана борба Любомира заслужено се подреди сред победителите в нейната възрастова група. С това тя спечели и стипендия за талантливи и даровити деца, присъждана от Министъра на образованието. Браво на нашето момиче!

Успехът на ученичката не е случаен. Преди три години друга наша ученичка – Габриела Иванова с ръководител старши учител Румянка Ангелова се нареди сред победителите на Националното състезание, представяйки успешно областта, а през миналата учебна година Диляра Рашидова ,Ивелина Красимирова и Хаят Метин с ръководител Диана Цвяткова спечелиха първо място на Първото областното състезание по говорни и презентационни умения на английски език.

Очакваме още много победи на нашите деца на престижни състезания по английски език!

Учениците от единайсети клас с 50 и над 50 процента успеваемост получиха удостоверения в съответствие с Европейската референтна рамка за оценяване на дигиталните компетентности. През юни месец на учебната 2016/2017 година десетокласниците за първи път се явиха на Националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности. То се проведе за установяването на очакваните резултати от обучението, определени с държавните образователни изисквания за учебното съдържание по информатика и информационни технологии.

Седмица на грамотността

В „Седмица на грамотността“ се проведоха дейности, в които се включиха ученици от първи до дванадесети клас. Целта беше да се повиши мотивацията на учениците да четат художествена и научна литература. Под формата на беседа, дискусия или четене пред класа се отбеляза Деня на народните будители – „Моят будител“.  Експозиция „Антикварните книги – венецът на всяка библиотека“ на антикварна литература от фонда на училищната библиотека беше подредена от г-жа Нейчева – библиотекар на училището. Ученици от 5, 6, 7 и 8 клас участваха в състезанието по компютърна грамотност „Спазвай правилата в MS Word“. За своето участие и отлично представяне получиха грамоти и предметни награди.

Към албума…