Класирани ученици за областните кръгове на олимпиадите

Английски език

8 клас

Емилиян Славов Василев

Денислав Златков Маринов

10 клас

Георги Николаев Горанов

Едже Синан Топал

Евгени Евгениев Чавдаров

Наталия Валериева Манчева

Толга Юмитов Кантаров

11 клас

Алпай Мевзим Али

Биляна Милкова Димитрова

Божидар Константинов Симеонов

Габриела Минчева Иванова

Дилян Светозаров Дяков

Симона Светославова Гвоздейкова

Славена Тодорова Тодорова

Християна Данаилова Раева

12 клас

Александра Тодорова Георгиева

Севил Сезгин Ниази

Селена Ценкова Дамянова

 

Математика

5 клас

Ванеса Димитрова Димитрова

Дамян Драгомиров Лазаров

Селин Сезгин Ниази

Теодор Трифонов Неделчев

 

География и икономика

5 клас

Али-Джан Садък Садък

Дамян Драгомиров Лазаров

Димитър Тодоров Стефанов

Юнона Радославова Николаева

7 клас

Гюлнур Нуржан Кяшиф

Илиян Павлинов Иванов

11 клас

Айгюл Мюрсел Сюлюман

Габриела Минчева Иванова

Мелис Мазям Юсуф

 

Биология и здравно образование

10 клас

Едже Синан Топал

Наталия Валериева Манчева

 

Резултати от конкурса-викторина, посветен на 19-я поход „По пътя на Бедреддин“

11 клас

Християна Данаилова  Раева

Симона Светославова Гвоздейкова

Петя Димитрова Димитрова

 

Втора мобилност – Чекано, Италия

Italiq_2016Преди броени дни приключи работата по втората мобилност от Европейския проект „Как преоткрих града си-бъдещи разкази за днешния град”в град Чекано, Италия.

В продължение на пет дни учениците Александра Иванова, Божидар Симеонов, Славена Тодорова, Теодора Йорданова и Християна Раева от 11. б клас на СОУ “Й. Йовков” гр. Тутракан, работиха заедно с ученици от още пет Европейски страни по проучвания, свързани с проблемите на местната река Сако.

Всички гостуващи ученици и техните домакини бяха разделени на 10 групи от по пет ученици. Всяка група работи по определена тема под ръководството на архитектката Джени от Германия и с помощта на местни специалисти-биолози.

Съвместната работа помогна на учениците да се научат да работят в екип, да създадат приятелски отношения помежду си и не на последно място да практикуват и подобрят комуникацията си на английски език.

Нашите ученици отново бяха сред най-активните и креативните, а отличното владеене на английски език им даде възможност свободно да изразяват мнение и да дават идеи по време на работата им, което беше забелязано и оценено от главната координаторка на проекта, г-жа Никол Бартел от Германия.

Освен работата по конкретните задачи, втората мобилност в Италия беше разнообразена от кулинарната изложба, организирана от домакините. След пристигането ни в Лицея по природни науки и чужди езици в гр. Чекано в понеделник сутринта, всяка държава трябваше да изложи свои типични храни и сувенири. Българската маса беше най-богата и отлично подредена от г-жа Диана Цвяткова, старши учител в СОУ „Й. Йовков”и втори ръководител на групата ученици от гр. Тутракан.

До края на учебната година предстои работа по някои от темите и проучванията, свързани със замърсяването на река Дунав, в участъка и по протежението на нашия град. В работата ще се включат всички ученици от училището, които участват в този проект.

 

Информацията предостави: Р. Ангелова, старши учител по англ. език и ръководител на проекта

Още снимки…

Koleda_2015През последния месец в СОУ “Йордан Йовков” учениците от 11а и 11б клас организираха благотворителна инициатива за набиране на подаръци за нуждаещи се деца от първи до осми клас. На 21 декември те бяха поканени на коледно тържество, на което получиха своите подаръци и се насладиха на лакомствата, приготвени от родителите и учителите на инициаторите. Въпреки че събитието се проведе в отсъствие на сняг и зимни температури, шейната на Дядо Коледа успя да долети, заедно със своите помощници и огромния чувал с подаръци. Старецът зарадва всички присъстващи, подарявайки им лакомства, дрехи и много играчки. Децата бяха изненадани и с празнична томбола, която направи предстоящата Коледа по-светла и щастлива. След това всички заедно запяха коледни песни и затанцуваха с Дядо Коледа, Снежанка и техните работни джуджета. Усмивките на децата и блясъка в очите им, докато получаваха своите подаръци разтопиха сърцата на всички, включили се в благотворителната акция “Коледа е…. подай ръка”. Те се надяват догодина да помогнат на още повече деца да се насладят на вълшебен празник, изпълнен с много усмивки, подаръци и запомнящи се детски мигове.

Християна Раева, 11б клас

Училищното ръководство и учителската колегия изказва благодарност на всички дарители и момичетата от единадесетите класове, които сътвориха празника с много любов.

към албума…

Успехи в точните науки

Denislav_22_2015На 9 декември 2015 год., на официална церемония, в хотел „Балкан“ се проведе награждаването на стипендиантите на клуба на IT мениджърите на България. Сред учениците от градовете Варна, София и Пловдив беше и нашият представител от град Тутракан Денислав Златков Маринов. Той беше отличен със специалната награда „Талант и решителност“, която се връчва на ученици с успехи в точните науки и потенциал в сферата на информационните технологии. Наградата е учредена от сдружението „Клуб на IT мениджърите в България“.

Въпреки възможностите на малкия град Денислав е впечатлил комисията със своите постижения в областите информационни технологии и математика на състезанията IT “Знайко+“, „Европейско кенгуру“, Коледно и Великденско математически състезания и Великденско състезание по информационни технологии.

повече снимки…

Коледен конкурс

Koleden konkurs_2015Днес, 17.12.2015 г. награди получиха победителите в Коледния конкурс, организиран от вестник „Напредък“ и фирма „ЕП ЕЛ ПИ ЕС“ АД, под егидата на кмета на Община Тутракан д-р Д. Стефанов. Темата върху която твориха учениците беше „Ако съм Дядо Коледа, какви чудеса бих сътворил.“ В конкурса участваха ученици от 1 –ви до 12-ти клас, като оценяването бе по възрастови групи и по жанрове. Победителите от нашето училище са както следва:

Първа възрастова група /1-4 клас/

Раздел „Стихотворение“: Рая Атанасова от 3б клас – 3 място.

Раздел „Есе“: Йоана Стойчева от 3б клас – 1 място; Янислав Марков от 3а клас – 2 място.

Раздел „Рисунка“: Албена Стоянова от 1а клас – 1 място; Михаела Красимирова от 2а клас – 2 място; Диляра Кючук от 2б клас – 3 място.

Втора възрастова група /5 – 8 клас/

Раздел “Стихотворение“: Пламен Калчев от 7а клас – 1 място.

Раздел „Есе“: Ганка Гвоздейкова от 5а клас – 2 място; Юнона Николаева от 5б клас – 3 място.

Раздел „Разказ“: Любомира Бойчева от 6б клас – 1 място.

Трета възрастова група /9 – 12 клас/

Раздел „Есе“: Севил Ниази от 12б клас – 2 място.

Раздел „Рисунка“: Ралица Акпунарлиева от 10б клас – 3 място.

Раздел “Фотоколаж“: Даяна Тодорова от 9б клас – 1 място; Габриела Косулиева от 9б клас – 2 място.

Специалната награда на Симон Хараламбиев, в областта на литературното творчество получи Християна Раева от 11б клас за своя разказ.

към албума…

Национална седмица на четенето /7.12. – 11.12.2015 г./

Chetene_2015В час на класа се проведе анкета „Чета, защото…“, която беше обобщена от педагогическия съветник Лиляна Стойкова.

Ученици от 6 клас четоха коледни приказки на първокласници в читалнята към училищната библиотека, запознавайки ги с любими приказни герои.

В състезанието „Най-добър четец“ участваха ученици от 5, 6 и 7 клас, като най-добрите получиха грамоти за I, II и III място, а всички участници – грамота за отлично представяне, връчени от г-жа Калдарева, пом. директор на училището.

В инициативата за подаряване на книги „Ден на книгата“ – се включиха ученици от 6б и 7б клас. Те дариха детски книжки на училищната библиотека.

В читалнята към библиотеката беше представена изложба от любими детски книги от личната колекция на Кр. Нейчева, библиотекар в училищната библиотека.

Учениците от 5а клас изработиха книга „Митове и богове“ с помощта на г-жа В. Александрова.

Информацията предостави г-жа В. Александрова, старши учител по български език и литература.

към албума…

Коледа е… подай ръка!

koleda_2015Учениците от единадесети клас призоваваме всички ученици, учители и служители да се присъединят към благотворителната ни кауза.

Това е една акция за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Нека да им подадем ръка, да превърнем Коледа в един по-светъл празник!

Как да се присъедините?

  • С даряване на дрехи и обувки;
  • С даряване на лакомства и пакетирани храни;
  • С даряване на играчки.

Пунктът за събиране на средствата е кабинет 106, в срок от 08.12.2015 г. до 16.12.2015 г.

Свят без СПИН

SPIN_2015На 1.12.2015 год., през голямото междучасие, във фоайето на СОУ ”Йордан Йовков”- гр. Тутракан, Бюрото на УУС при училището представи презентацията „Свят без СПИН”. Учениците от дежурния клас, представители на УС, раздаваха червени лентички като съпричастност за борбата със СПИН, кондоми и диплянки.

 

Лиляна Стойкова – педагогически съветник

Снимки: Айгюл Сюлюман, 11а клас

Една седмица /16.11. – 20.11.2015 г./ посветена на Йовков

spomen za JovkovВ дейностите посветени на патрона на училището – писателя Йордан Йовков се включиха учители и ученици от първи до дванадесети клас. Спортните надпревари по футбол продължиха няколко дена, докато се стигна до победата на най-добрите. Спортен дух имаше и в състезателните игри по математика и при писането на текст и форматирането му между седмокласниците. Динамичната игра „Triviador“ плени със своята атрактивност десетокласниците и учениците от единадесети клас. Те се състезаваха с отбор от учители, като показаха стратегия и знания. Изложба от рисунки и постери , изложба по икебана, изложба на съдове и кукли с национални носии все още могат да се видят във фоайетата на училището. Литературен конкурс, и не само това, а и викторина организирана от учителите по чуждоезиково обучение. Тържествен ученически съвет с награждаване на победителите, поднасянето на венец пред паметника на Йовков и театрална постановка „Шибил“ на русенския драматичен театър и фолклорен танцов театър „Найден Киров“, гр. Русе представена в НЧ „Н. Вапцаров“, гр. Тутракан.
Снимки: Омина Стойкова и Айгюл Сюлюман, 11а клас


Резултати от литературния конкурс

Темата за учениците от начален етап беше: „Моят домашен любимец“.

Стихотворенията бяха оценени както следва:

Първо място – Надя Драгомирова Лазарова, Iа клас

Второ място – Людмила Накова, IIIа клас

Трето място – Теодор Димитров, Iа клас

Разказите бяха оценени както следва:

Първо място – Вяра Иванова Тодорова, IVа клас и Мелиса Сунай Махмуд, IIа клас

Второ място – Гергана Георгиева Андреева, IIа клас и Мартин Караджов, Iа клас

Трето място – Виктор Горанов, IIIа клас и Емирджан Еркян Азис, IIа клас

 

Темата за учениците от прогимназиален и гимназиален етап беше: „Моята среща с бялата лястовица“.

Комисията ги оцени както следва:

Ученици от V – VIII клас

Първо място – Али Джан Садък, Vб клас; Даниела Христова, VIб клас; Радослав Нейчев, Vа клас

Второ място – Пресиян Великов, Vа клас; Ралица Борисова, VIб клас; Владислав Маринов, Vа клас

Ученици от IX – XII клас

Първо място – Севил Ниази, XIIб клас; Християна Раева, XIб клас

Второ място – Петя Слободанова, IXб клас; Теодора Маринова, Xб клас; Александра Иванова, Xб клас

Трето място – Александра Гогова, IXб клас; Велизар Григоров, IXб клас; Даяна Тодорова, IXб клас


Резултати от математическото състезание:

Първо място за отборът на XIб клас

Второ място за отборът на Xб клас

Трето място за отборът на IXб клас

 

Дейности в Испания по проект

Ispaniq_2015Преди броени дни приключи първата мобилност по европейския проект „Как преоткрих моя град – бъдещи разкази за днешния град”.

В продължение на 5 дни  Габриела Иванова, Биляна Димитрова, Симона Гвоздейкова, Алпай Али и Дилян Дяков от 11. б клас от СОУ „Й. Йовков” живяха, работиха и се забавляваха с ученици от още 5 европейски държави в град Талавера, Испания.

По време на своето пребиваване в семействата на свои връстници те успяха да научат много за бита и културата на испанския народ, разгледаха забележителностите на града, събраха много положителни емоции и впечатления, създадоха си нови приятелства.

Но основната дейност на тази мобилност бяха проучванията, снимките и интервютата, които те направиха из града, а след това обобщиха и представиха в клипове и видия, с помощта на Джени, която работи за неправителствената организация JAS в Германия.

И отново българската група беше сред най-добрите. Скромни и добре възпитани, усърдни в работата си и с отлична езикова подготовка, те направиха впечатление на домакините, координаторите от Германия и на самия г-н Морено- директор на училището „Сан Исидро” в гр. Талавера.

Дилян Дяков беше избран от г-жа Никол Бартел, координатор и главен ръководител на проекта, да отправи благодарствени думи на Джени, която напътства и помага на учениците да изпълнят основните дейности, предвидени в тази мобилност.

Изказвам похвала на нашите участници от името на г-жа Златарова, на цялото училищно ръководство, и на всички колеги.

Браво, момичета и момчета, гордеем се с вас!

 

Румяна Ангелова- старши учител по английски език и ръководител на проекта