Без тормоз в училище

Заставаме зад гърба на по-слабото дете. Не желаем да има деца, които идват със страх в училище.

Обединени около общата кауза „ Без тормоз в училище“ ученици от първи до дванадесети клас бяха облечени в розови тениски и поставиха стикери на своите дрехи „ Не на тормоза в училище“.

Международният ден срещу тормоза „ Ден на розовата фланелка“ се отбелязва всяка година в последната сряда от месец февруари. Тази година се пада на 22 февруари 2017 година, а началото е далечната 2007 година. В подкрепа на едно канадско момче, дошло на училище с розово поло, застават много ученици.

Обединението „Училище без страх“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката предостави материали, с които да се проведе игра-упражнение в подходящ час на тема „Думи, които нараняват“ – за ученици между 7 и 14 години и за ученици от 10 до 18 години на тема „Митове и реалност за тормоза в училище“.

Благодарим на МКБППМН, гр. Тутракан за предоставените стикери и розови тениски.

към албума…

В памет на Васил Левски

Днес, 19 февруари 2017 г. се навършват 144 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола, в последния работен ден от седмицата се състоя възпоменателно поклонение.

Присъстваха ученици и учители от СУ „Йордан Йовков“, служители на Община, гр. Тутракан, представители на Исторически музей, гр. Тутракан, граждани.

Стихове и песни, възхваляващи святото дело на Левски, изпълниха третокласниците с класни ръководители г-жа Елена Николова и г-жа Маргарита Манолова.

С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха своята почит към безсмъртието на човека, посветил живота си за свободна България.

 

„Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр. каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“

Васил Левски

към албума…

Открит урок „Пътят на Левски – славен безстрашен“ се проведе с учениците от 4б клас, с класен ръководител г-жа Анелия Христова.

към албума…

Открит урок по екология

otkrit-urok_ekologiqНа 12.12.2016 година беше проведен открит урок на тема „Интерактивно обучение по екология“ със старши учител Диана Цвяткова. В него взеха участие учениците от Клуб „Зелени“ и 4а клас с класен ръководител Румяна Младенова.

В продължение на 40 минути учениците от 7а клас показаха на четвъртокласниците, че опазването на околната среда не е досадно задължение, а вълнуващо приключение като готвиха заедно, провеждаха лабораторни опити, твориха, градинарстваха и сложиха началото на сандъче с домашен компост /биотор/. Самият урок беше под формата на игра, в която блестящо се справиха и двата отбора – добре обучените еколози от Клуб „Зелени“ и малките четвъртокласници. Урокът бе конструиран съгласно принципите на устойчиво развитие. Според тях всеки човек има право на здравословна среда и ползотворен живот с хармонията с природата. Друг принцип гласи, че държавите си сътрудничат в опазването на околната среда. По тази причина, гости на урока бяха учители по биология и математика от румънския град Олтеница, Теоретична гимназия „Наегое Бесараб“, които останаха впечатлени от учениците и интерактивните дейности в урока. Гости на урока бяха  г-жа Пенева, експерт по природни науки в РУО, Силистра и 24 учители по природни науки от област Силистра. Г-жа Пенева връчи поздравителен адрес от г-жа Габриела Миткова, началник РУО, Силистра на г-жа Цвяткова за нейния всеотдаен труд в системата на образованието.

към албума…

pokanapp_2016Екипът на Средно училище „Йордан Йовков“
Ви кани на

концерт

по повод Патронния празник на училището,

който ще се проведе на 28 ноември 2016 година,
от 17.30 часа, в салона на НЧ „Н.Й.Вапцаров“ – Тутракан.

Ще се радваме да бъдете наши гости!

21 ноември – Ден посветен на Йовковото слово

21-11-2016В празничния ден участниците в Международния турнир „Математика без граници“ получиха своите сертификати: Теодор Калоянов Обретенов, Гюрджан Салим, Ралица Валентинова, Селма Шенол Молла – от четвърти клас.

 

към албума…

prnauki_2016Г-жа Снежана Пенева, старши експерт по природни науки и екология награди учениците  Дамян Лазаров от 6а клас и Денислав Маринов от 9б клас. Те са ученици показали отлични резултати на областното състезание по природни науки, проведено в град Силистра. Денислав е класиран на второ място, а Дамян на трето място сред всички участници в областта. Състезанието е преминало на два етапа, решаване на тест и събеседване с въпроси от областта на природните науки – биология и екология, химия и опазване на околната среда  и физика и астрономия.

Финална вечер

proekt_finalПоследният работен ден, 18.11.2016 г. на участниците в Европейския проект Erasmus+ завърши с представяне на проектите. Учениците бяха разделени на десет групи и в продължение на една седмица обмисляха и  предлагаха идеи за предотвратяването на вандализма в града и за създаване на условия за по-разумно и добро място за живеене в град Тутракан. Проектите на учениците бяха насочени към улиците на града и обезопасяването им, разрушените, обезлюдени сгради и тяхното възстановяване и използване като спортни и конферентни зали, бездомните кучета и тяхното приютяване, кошчетата за отпадъци – увеличаване на техния брой и рециклирането на отпадъците, пестене на електроенергия и поставянето на соларни панели.

carevec_2016Заплануваната еднодневна екскурзия се осъществи на 17.11.2016 г., с посещението на крепостта Царевец, гр. Велико Търново, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ (музея на восъчните фигури), разходка по Самоводската чаршия. Гостите и нашите ученици имаха възможността да разгледат забележителностите по централната улица на гр. Русе.

към албума…

Как преоткрих града си – бъдещи разкази за днешния град

eproekt1_2016 eproekt2_2016От днес, 14.11.2016 година СУ „Йордан Йовков“ е домакин на ученици и ръководители от Германия, Испания, Италия, Франция и Дания. Гостите пристигнаха вчера от своите родни места. В училището бяха посрещнати по български обичай. Г-жа Анелия Калдарева ги приветства и им пожела една ползотворна и приятна седмица в нашия град. В продължение на пет дни гостите ще имат възможността да се запознаят с града и неговите забележителности. Ще бъдат организирани конкретни дейности по проекта „Как преоткрих града си – бъдещи разкази за днешния град“.

В продължение на две години  учениците от гимназиален етап на обучение работят по Европейския проект. Изпълнените и планувани дейности са свързани с градското планиране и разглеждат бъдещи перспективи и развитие на улицата, квартала, града, с цел превръщането им в по-добро място за живеене.

към албума…

petq-i-georgi_11-klasПетя Петрова и Георги Горанов от 11б клас се класираха съответно на 2-ро и 3-то място на проведеното на 1.11.2016 г. математическо състезание „Черноризец Храбър“ в гр. Силистра.