Отличен в STEM направление

На 16 май 2019 год., в ПМГ „Св. Кл. Охридски“, град Силистра бяха наградени отличените ученици, които през учебната 2018/2019 година са участвали в Национални олимпиади и състезания по предмети от STEM направления. Г-жа Габриела Миткова – Началник РУО, Силистра им връчи грамоти и предметни награди.

Отличеният ученик от нашето училище Дамян Драгомиров Лазаров от 8. клас, като участник в Националното състезание „Ключови компетентности по природни науки и екология“ беше на награждаването заедно с още седемнадесет ученици от област Силистра.

Млад огнеборец

На 24.04.2019 год. се проведе общинското състезание „Млад огнеборец“. От нашето училище се състезаваха ученици от 7. и 8. клас.

Дисциплини:

  • 400 м. щафетно бягане с препятствия;
  • Бойно разгръщане на 100 метрова пътека.

Първото място зае отборът на 8-ми клас и в двете дисциплини. Отборът с ръководител г-жа Вероника Атанасова е в състав Велина Христова – капитан, Владислав Маринов, Донован Петров, Божидар Гогов, Красен Неделчев, Кристиян Тодоров, Пресиян Великов, Тодор Неделчев, Мартин Вълев и Дамян Лазаров. На второ място се класира отборът на 7-ми клас. Състезаваха се и отборите на 6. и 7. клас при СУ „Христо Ботев“, които заеха третото и четвъртото място.

На 15 май 2019 г. отборът победител ще се  състезава в регионалното състезание в град Силистра. Успех!

Класирани за финал

Оригинално подбрани теми, технически умения и бързина на изпълнение са уменията, чрез които учениците постигнаха отлични резултати на областния кръг на Националното състезание „IT Знайко+“. Класирани са за участие в последния кръг на състезанието, което ще се състои през месец май 2019 г. в Пампорово. Класирането е следното:

 

5 клас

А група

Диляра Хюсеин Кючук – 710 т.

В група

Ивет Цветанова Стоянова – 705 т.

Йоанна Огнянова Димитрова – 685 т.

Каан Юмитов Кантаров – 665 т.

6 клас

А група

Йоанна Илиева Стойчева – 760 т.

Селма Шенол Молла – 760 т.

В група

Елена Добринова Акпунарлиева – 720 т.

Дилара Сурай Мехмед – 710 т.

Виктор Николаев Горанов – категория „Програмист“ – 690 т.

С група

Берксан Джунай Джавит – 670 т.

7 клас

В група – Екипи

Гергана Златева Бончева и Пламена Вескова Димитрова – 710 т.

8 клас

А група

Мира Стойчева Стойчева – 720 т.

В група

Теодор Трифонов Неделчев- 650 т.

Александра Асенова Раева – 580 т.

В група – екипи

Ганка Пламенова Гвоздейкова, Дамян Драгомиров Лазаров, Кристиян Руменов Тодоров и Пресиян Йорданов Великов – 760 т.

Cartoon Wonders

Артистични и говорни умения на английски език показаха ученици от шести и седми клас. Те участваха в Третото областно състезание за презентационни и дигитални умения на английски език „Cartoon Wonders“ в град Силистра на 29.03.2019 г. На първо място се класираха Виктор Горанов, Дилара Мехмед и Синем Неджати с ръководител г-жа Росица Иванова. Отлично представиха любимите си анимационни филмови герои учениците Йоана Стойчева, Селма Молла и Дениз Невзат с ръководител  Шенел Кантарова.

Канадска борба

XXII-то Държавно първенство по канадска борба се проведе на 30-31 март 2019 година в град Белоградчик. Нашите ученици Мерт, Живко и Емир се състезаваха и се прибраха с медали,  заредени с енергия за бъдещи участия. Деветокласникът Мерт Айханов Юмеров се състезава в категория 65 кг. и зае първо място за дясна ръка при юношите, първо място за лява ръка при юношите и трето място при мъжете за лява ръка.

В категория 55 кг. Живко Веселинов Беджев от 9. клас зае второ място за дясна ръка при юношите, второ място за лява ръка при юношите, второ място за лява ръка и трето място за дясна ръка при мъжете.

В същата категория – 55 кг. се състезава Емир Биртан Сейфидин от 10. клас. Неговите първи места са три, за лява и дясна ръка при юношите и за лява ръка при мъжете. Медалът му за второто място е за дясна ръка при мъжете.

Красимир Костадинов е треньорът на момчетата, бивш възпитаник на СУ „Йордан Йовков“. Благодарим ти, тренер!

Областен конкурс-рецитал „България -моята родина“, 2019

На 27-28 март 2019 година се проведе Областния конкурс-рецитал „България – моята  родина“, организиран от Община Тутракан и Общински център за извънучилищни дейности. За отличното представяне участниците – ученици и учители получиха грамоти, медали и статуетки от организаторите. Награждаването се проведе на 29 март 2019 г., в НЧ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Тутракан.

Индивидуални изпълнители:

1.клас

Ясмин Расим с р-л Маргарита Манолова

2.клас

Самир Рашид и Айлин Халиибрямова с р-л Анелия Христова

4.клас

Мартин Караджов с р-л Даниела Кръстева и Ана-Мария Атанасова с р-л Мария Тодорова

5.клас

Мелих Махмуд, Ивет Стоянова и Йоанна Димитрова с р-л Мариета Спирова

6.клас

Дилара Мехмед, Йоана Стойчева и Селма Молла с р-л Елка Стоянова

7.клас

Силвена Енчева с р-л Мариета Спирова

8.клас

Дамян Лазаров и Калина Василева с р-л Диляна Търпанова

9.клас

Демед Али с р-л Елка Стоянова

11.клас

Калоян Петров с р-л Гинка Георгиева

Групово участие

1.– 3.клас с р-ли Венета Консулова и Маргарита Манолова

2.б клас с р-л Анелия Христова

4.б клас с р-л Мария Тодорова

5.а клас и 5.б клас с р-л Мариета Спирова

6.-9.клас с р-л Елка Стоянова

8.клас с р-л Диляна Търпанова

снимки… Тамара Спасова

„Teen Coin“ Русе 2019

На 29 март 2019 г., се проведе поредното издание на Иновационен лагер „Teen Coin“ Русе 2019 за ученици от 8. до 12. клас и „Teen Coin Junior“ за ученици от 5. до 7. клас. Състезанието се провежда в рамките на Световната седмица на парите. Организатори на събитието са факултет „Природни науки и образование“ и факултет „Бизнес и мениджмънт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Джуниър Ачийвмънт България. Участие в състезанието взеха близо 150 ученици от различни основни и средни училища от Русе и региона. Те бяха разпределени в екипи, непосредствено преди състезанието. Участниците разработиха и представиха идеи пред журито на тема: „Въпросите за градската среда са важни“. Отборите представиха своята бизнес идея с презентация пред жури и състезатели. От СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан взеха участие ученичките Петя Слободанова, 12. б клас; Кристияна Вичева, 12. б клас; Стела Вичева, 9. б клас; Ивелина Красимирова, 9. б клас. Чудесно представяне на нашите момичета. Получиха сертификати за участие и предметна награда. Дванадесетокластничките Петя Слободанова, Кристияна Вичева са приети за студентки в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Информацията предостави Пенка Иванова – учител по Информационни технологии

снимки…

Национално състезание „IT Знайко+“, първи кръг

Резултатите от Националното състезание „IT Знайко+“, първи кръг за учебната 2018-2019 година са както следва:

С грамота за отлично представяне и класиране в група „А“

  1. клас

Направление „Програмист“

Виктор Николаев Горанов

Направление „Информационни технологии“

Елена Добринова Акпунарлиева

  1. клас

Направление „Информационни технологии“

Пламена Вескова Димитрова и Гергана Златева Бончева

С грамота за отлично представяне и класиране в група „Б“

Направление „Информационни технологии“

  1. клас

Ивет Цветанова Стоянова, Йоанна Огнянова Димитрова и Диляра Хюсеин Кючук

  1. клас

Пресиян Йорданов Великов, Дамян Драгомиров Лазаров, Ганка Пламенова Гвоздейкова и Вероника Валентинова Иванова

Със сертификат за участие

  1. клас

Йоана Илиева Стойчева, Селма Шенол Молла и Мелиса Сенай Халил

  1. клас

Теодор Трифонов Неделчев, Кристиян Руменов Тодоров, Мартин Мариянов Вълев и Калина Юрий Василева

Състезателите създадоха проекти като избраха една от темите: Космос, Времето, Роботите, Любим творец, Един вълшебен ден, Приказни математически игри.

Подготовката за втория кръг започна с нови теми, нови идеи. Той ще се състои на 9.03.2019 год. Отново ще има самостоятелни проекти както и проекти създадени от екип.

Навършват се 146 години от гибелта на Апостола

Пред паметника на Васил Левски днес, 19 февруари 2019 год. учениците от Средно училище „Йордан Йовков“ бяха неотлъчно до своите учители. Поводът беше делото и достойния живот на Левски, който ще бъде винаги пример за поколенията. Цветята, които поднесоха са в знак на уважение и признателност към един достоен българин. С голямо въодушевление второкласниците с ръководители Анелия Христова и Валя Куцарова представиха постановка посветена на героичния и безсмъртен живот на Левски.

В училищната библиотеката има книги посветени на Васил Иванов Кунчев. Те са голяма ценност и богатство за нашето училище. Препрочитането на всяка една от тях носи удовлетворение и винаги нещо ново от революционната дейност на Левски.

 

към албума…

Медиация

На 12 и 13.11.2018 г. група учители от СУ „Йордан Йовков“- гр. Тутракан, в състав: Невянка Иванова- учител в ГЦОУД- 7. кл., Светлана Стойчева- класен ръководител- 12. кл., Пенка Иванова- учител по информационни технологии, Мария Тодорова- начален учител, класен ръководител, и Николай Николов- класен ръководител на 12. клас посетиха СУ „К. Константинов – гр. Сливен по проект „Мобилности за посещение на училища с кабинети по медиация“.

Срещата бе полезна, позитивна и нова за нас. Установи се, че чрез обучени ученици и учители може да се осъществи медиация /посредничество/ между учениците, между ученици и учители, между ученици и родители и решаване на проблемите между тях чрез този метод.

Представена ни беше проблемна ситуация от ученици, които под формата на определени роли ни „показаха“ действието на метода.

В СУ „К. Константинов“ има обособена и оборудвана специална стая за медиация. Медиацията като метод за решаване на проблеми в училище е въведен в цялата община Сливен.

Всички колеги получиха папки с материали- диск, книга, тетрадка, презентация. Посетихме част от класните стаи на училището и двора, които  напълно отговарят на всички стандарти за много добро обучение.

Присъстващите колеги на представянето са убедени  в предимствата на метода, във въвеждането му във всяко българско училище. Така ще се намалят процентите на агресия, нетолерантност и нетърпимост между учениците, ще се увеличи и съпричастността на родителите към проблемите на децата.

 

Информацията предостави Невянка Иванова.