Продължава работата по проект “Коменски“

   

Финална мобилност до Словения

     От 3.06.2013 до 07.06.2013г група учители и служители от СОУ “Йордан Йовков“ посети гр. Целе, Словения. Това е последната мобилност от двугодишния проект „Аз съм дете и безопасния свят е мое човешко право“ по програма Коменски към ЦРЧР.

     В продължение на две години ученици от клуба правиха проучвания по 9-те теми от проекта като предлагаха решения на откритите проблеми в страните участници в проекта – Великобритания, Италия, Словения, Румъния, Португалия, България, Турция, Гърция и Унгария.

     Финалният етап приключи с фотоизложба в училището на домакините, топло посрещнали участниците от проекта. През трите дни на мобилността гостите се запознаха с културата, традициите и историята на Словения.

                                              Информацията предостави г-жа Д. Цвяткова – старши учител по Английски език.


    На 15.03.2013г. се завърна групата от учители и ученици пътували до гр.Скидра, Гърция по проект „Аз съм дете и безопасния свят е мое човешко право“

            Двугодишният проект, стартирал през септември 2011, реализира успешно и петата си мобилност след посещенията си в гр.Бартън, Турция, гр.Каундън, Англия, гр. Лорето, Италия и гр. Дебрецен, Унгария. По този проект досега са извършени 15 ученически мобилности, с три повече от плануваните 12. Предстои още една финална мобилност до финализирането му през месец юни в Словения.

            Посещението в Гърция мина под мотото “Аз съм дете и избягването на вредните навици е мое човешко право“. Учениците участваха в редица дейности предложени от домакините. Ученичките Андрея Костадинова – 9б кл., Севил Ниази – 9б кл. и Габриела Иванова – 8б кл. спечелиха първо място в състезание за дизайн на буква за логото на проекта в Гърция. Те представиха училището и на областната олимпиада по английски език в тяхната възрастова група. Ученичките Маринела Калчева – 10б кл. и Йоана Йорданова – 10б кл. представиха презентации по темите от проекта – чиста околна среда, вредни навици, равни възможности за деца със специални образователни потребности и здравословна диета, както и резултатите от проведените статистически проучвания.

            Групата посети още археологическите музеи в Пела и Вергина, екологичния център и стария град в Едеса, планинския курорт Agios Atanasios, запозна се с културата и историята на нашата южна съседка.

            Тук може да разгледате резултатите от статистическите въпроси .

           Информацията предостави г-жа Д. Цвяткова – старши учител по Английски език

           Снимки: Йоана Йорданова – ученичка от 10б клас