1-ви ноември – Ден на народните будители

На този ден отдаваме своята признателност на будителите, които през годините допринасят за развитието и съхраняването на българския език, книжовността и духовните ценности на нацията ни. С уважение се прекланяме на българите, които пробуждат спомена за достойното ни минало.

В далечната 1762 год. Паисий Хилендарски написва „История Славянобългарска“. За разпространението допринася Софроний Врачански – достоен последовател на Паисиевата дейност.

Една малка част от духовниците и книжовниците, които почитаме са Свети Иван Рилски, Неофит Рилски, Петър Берон, Димитър и Константин Миладинови, Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов; борците за национално освобождение – Георги С. Раковски, Васил Левски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър.

За делата на будителите Гергана и Пламена от 10.б клас разказаха в своята презентация. Те я предоставиха на петокласниците, които на 29.10.2021 г. участваха в тематичен час по случай “Денят на народните будители”.

На обявения конкурс за най- добре изработен постер и рисунка се включиха учениците от  пети до десети клас.

Те бяха класирани от жури в състав:

  1. Г- жа А. Калдарева
  2. Г- жа С. Амза
  3. Г- жа Мария- Луиза Спирова, както следва:

Първа награда – София и Геновева от 10. б клас

Втора награда – Ивет от 8. а клас

Трета награда – Силвена и Синем от 10. б клас

Награда за най- малък участник – Айлин  от 5. б клас

Специални награди за положения труд получават: Михаела от 8. а клас, Дилара от 9. б клас, Дилара от 8. а клас, Мартин от 8. а клас, Магдалена от 7. б клас.

Наградите на класираните ученици ще бъдат тържествено раздадени на патронния празник на училището.

Благодарим за участието и старанието!

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.