СОУ „Йордан Йовков” участва в състезанието Spelling Bee

005Денислав Златков Маринов се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 11.03.2014 в СОУ „Йордан Йовков”, гр. Тутракан, обл. Силистра. Денислав спелува правилно думата label и победи Емилиян Славов Василев, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април в гр. Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

007 Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Мартин Бошкилов от СОУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

КОРПлюС  – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дъгогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към  разнообразяване и подобряване на обучението по английски език,  обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване  развитието на лидерски умения сред младежтa.

Фондация „Америка за България”– Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Информация и снимки: Д. Цвяткова – старши учител по английски език

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.