С признателност към Апостола

Levski_2016На днешния ден, 19 февруари 2016 г. почетохме паметта на Апостола на свободата. Навършват се 143 години от неговата гибел. Образът на Васил Левски се ражда още в ранна възраст във всеки един от нас, а неговото дело се помни през годините. Безстрашието, ловкостта, с която е излизал невредим от опасностите, естествената му скромност, чистотата, голямото му търпение и великодушие заедно с величието на подвига и жертвата му превърнаха неговото дело в легенда. Идеите, легендарния живот на Васил Левски са велик и вдъхновяващ патриотичен пример за нас- българите. Примерът на неговия живот ще останат завинаги в съзнанието ни и ще изпълват бъдещите поколения с най-дълбока обич и признателност.

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако изгубя, губя само мене си“

Из писмото на Левски до Панайот Хитов, писано между март и април 1868 г.

Класирани ученици за областните кръгове на олимпиадите

Английски език

8 клас

Емилиян Славов Василев

Денислав Златков Маринов

10 клас

Георги Николаев Горанов

Едже Синан Топал

Евгени Евгениев Чавдаров

Наталия Валериева Манчева

Толга Юмитов Кантаров

11 клас

Алпай Мевзим Али

Биляна Милкова Димитрова

Божидар Константинов Симеонов

Габриела Минчева Иванова

Дилян Светозаров Дяков

Симона Светославова Гвоздейкова

Славена Тодорова Тодорова

Християна Данаилова Раева

12 клас

Александра Тодорова Георгиева

Севил Сезгин Ниази

Селена Ценкова Дамянова

 

Математика

5 клас

Ванеса Димитрова Димитрова

Дамян Драгомиров Лазаров

Селин Сезгин Ниази

Теодор Трифонов Неделчев

 

География и икономика

5 клас

Али-Джан Садък Садък

Дамян Драгомиров Лазаров

Димитър Тодоров Стефанов

Юнона Радославова Николаева

7 клас

Гюлнур Нуржан Кяшиф

Илиян Павлинов Иванов

11 клас

Айгюл Мюрсел Сюлюман

Габриела Минчева Иванова

Мелис Мазям Юсуф

 

Биология и здравно образование

10 клас

Едже Синан Топал

Наталия Валериева Манчева

 

Резултати от конкурса-викторина, посветен на 19-я поход „По пътя на Бедреддин“

11 клас

Християна Данаилова  Раева

Симона Светославова Гвоздейкова

Петя Димитрова Димитрова

 

Втора мобилност – Чекано, Италия

Italiq_2016Преди броени дни приключи работата по втората мобилност от Европейския проект „Как преоткрих града си-бъдещи разкази за днешния град”в град Чекано, Италия.

В продължение на пет дни учениците Александра Иванова, Божидар Симеонов, Славена Тодорова, Теодора Йорданова и Християна Раева от 11. б клас на СОУ “Й. Йовков” гр. Тутракан, работиха заедно с ученици от още пет Европейски страни по проучвания, свързани с проблемите на местната река Сако.

Всички гостуващи ученици и техните домакини бяха разделени на 10 групи от по пет ученици. Всяка група работи по определена тема под ръководството на архитектката Джени от Германия и с помощта на местни специалисти-биолози.

Съвместната работа помогна на учениците да се научат да работят в екип, да създадат приятелски отношения помежду си и не на последно място да практикуват и подобрят комуникацията си на английски език.

Нашите ученици отново бяха сред най-активните и креативните, а отличното владеене на английски език им даде възможност свободно да изразяват мнение и да дават идеи по време на работата им, което беше забелязано и оценено от главната координаторка на проекта, г-жа Никол Бартел от Германия.

Освен работата по конкретните задачи, втората мобилност в Италия беше разнообразена от кулинарната изложба, организирана от домакините. След пристигането ни в Лицея по природни науки и чужди езици в гр. Чекано в понеделник сутринта, всяка държава трябваше да изложи свои типични храни и сувенири. Българската маса беше най-богата и отлично подредена от г-жа Диана Цвяткова, старши учител в СОУ „Й. Йовков”и втори ръководител на групата ученици от гр. Тутракан.

До края на учебната година предстои работа по някои от темите и проучванията, свързани със замърсяването на река Дунав, в участъка и по протежението на нашия град. В работата ще се включат всички ученици от училището, които участват в този проект.

 

Информацията предостави: Р. Ангелова, старши учител по англ. език и ръководител на проекта

Още снимки…