Световен ден на Щастието

den na shtastieto20 март е обявен през 2012 година от ООН като Международен Ден на Щастието.

На този ден (20 март 2015 г.), в училищния двор се развихри щастливо българско хоро. В голямото междучасие ученици и учители си дариха няколко минути щастие. Първокласниците с класни ръководители г-жа Елена Николова и г-жа Маргарита Манолова с веселите си усмивки и букви в ръце изписаха „Ден на Щастието“.

Днешния ден беше интересен и с още един факт – частичното слънчево затъмнение. Учениците от 11-и и 12-и клас се опитаха да го наблюдават, но мъгливото небе им попречи.

Организатори на събитието: Бюрото на Училищния ученически съвет, при СОУ „Йордан Йовков“-гр. Тутракан в състав: Лиляна Стойкова – педагогически съветник, Нора Димитрова – председател на Училищния ученически съвет, Петя Димитрова, Теодора Бойчева, Диана Стефанова, Елиз Емилова – представители на Ученическите съвети по класове.

още снимки…

IT Знайко+

ITZnauko_II_2015Вторият кръг на Националното състезание по информационни технологии “IT Знайко+” се проведе на 14 март 2015 година. От училището участваха ученици от 5 до 8 клас. Те имаха възможност да изработят на място текстов документ, презентация, видеоклип, както и да нарисуват свои рисунки по темите „Приказен пъзел“ или „Тийн свят – за по-добър свят“.

През януари 2015 година се проведе първия кръг на състезението. В „А“ група се класираха учениците Гюлнур Нуржан Кяшиф от 6б клас, Денислав Златков Маринов от 7а клас и Теодора Николова Атанасова от 8б клас. Техните проекти на тема „Ретро парад“ бяха оценени с най-много точки, затова имаха право да участват във втория кръг на състезанието без да заплащат такса-участие.

повече снимки…

СОУ „ Йордан Йовков” участва в състезанието Spelling Bee 2015

Spelling Bee 2015_1Денислав Маринов се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 05.03.2015 г. в СОУ ”Йордан Йовков”. Денислав Маринов спелува правилно думата Whole и победи Пламен Калчев, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в град Русе. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee 2015_6Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е тринадесетгодишната Катерина Петрова от НСОУ „София”, гр. София.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.