По стъпките на Таньо войвода

Отлична подготовка и участие на нашите ученици в прегледа на строевата и маршовата песен, посветен на 28-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Блокът на учениците от гимназиален етап на обучение е на първо място, а блокът от ученици в начален етап на обучение са на трето място. Поздравяваме и техните ръководители и им пожелаваме със същия хъс и родолюбие да продължават да обучават своите възпитаници.

Снимки: Теодора Николова – 6 клас

Снимки: Светлана Стойчева – старши учител по история и цивилизация

Впечатления на четник в 28-я поход

Горд съм, че участвах като четник в похода „По стъпките на Таньо войвода“. Преживяването беше уникално, но и много изморително, защото времето за почивка беше малко, а физическата умора твърде голяма. Всички, които участвахме в похода направихме тези 4 дена (30 май-2 юни 2013 г.) да се помнят дълго време. Всичко, което постигнахме се оказа, че не е било напразно. Запознах се с много нови приятели от Попово, Средище, Разград и Силистра. Незабравима ще остане срещата ни със знаменития кавалджия Теодосий Спасов. Кулминацията на нашето пътуване беше изкачването на Керчан баир до село Априлово, гр. Попово. На това място през 1876 г. четата на Таньо войвода е била потушена и в подножието му войводата е намерил своята смърт. Ние четниците и походниците го изкачихме за 25 минути, което е рекордно време.

Исках да бъда четник, защото обичам родината си. Благодарен съм на д-р Анатолий Кънев, който е секретар на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” и наш водач, на Лъчезар Любенов-Лъчо, без който нямаше да постигнем толкова високи резултати на прегледа на строевата и маршовата песен. Получихме заслужени 2 специални награди в гр. Разград и гр. Попово.

Иван Великов – Xб клас