Дипломиране

Учениците от Випуск 2013 получиха своите дипломи на тържествена среща в залата на Общински съвет – гр. Тутракан, на 20 юни 2013 год.

Дипломираха се 70 ученици, от които 21 отличници и един пълен отличник /6.00/. Дипломантката Мария Емилиянова Христова получи две пълни отлични оценки на ДЗИ по Български език и литература и по Биология и здравно образование.

От протокола с резултатите на зрелостниците от Държавните зрелостни изпити /Майска сесия/ могат да се направят следните изводи:

–         20 отлични оценки, от които 2 пълни отлични оценки /6.00 – 100 т./  на ДЗИ по Български език и литература. В Силистренска област пълните отлични оценки по предмета са само три.

–         8 отлични оценки, от които 6 пълни отлични оценки /6.00 – 100 т./  на ДЗИ по Биология и здравно образование;

–         5 отлични оценки , от които 4 пълни отлични оценки /6.00 – 100 т./  на ДЗИ по Математика;

–         5 отлични оценки, от които 2 пълни отлични оценки /6.00 – 100 т./  на ДЗИ по Английски език;

–         Отлични оценки за явилите се двама ученици на ДЗИ по Химия и опазване на околната среда и Физика и астрономия.

Прием след 7 клас

Днес стартира приема на документи на учениците желаещи да кандидатстват  след седми клас за профил „Природоматематически“ в СОУ „Й. Йовков“ . Крайният срок за подаване на заявления за първи етап на приема е 21.06.2013 год.

Балът за кандидатстване в профила се образува от оценките от положените тестове по Български език и литература и Математика, утроената оценка от теста по Математика, оценките по предметите Математика и Биология и здравно образование от свидетелството за завършен седми клас.

Обучението в профил „Природоматематически“ е от седми до дванадесети клас. В осми клас се изучава интензивно английски език, а в девети клас се избира още един чужд език – руски или френски. Профилиращите предмети са Математика, Английски език и Биология и здравно образование.

Отличени ученици на Международни и Национални състезания

–          Национален ученически конкурс „Зелена планета -2013“

Първа награда за Луиза Ганева от 12б клас в раздел „Еко обектив“ – конкурс за фоторепортажи за екологична социално полезна дейност.

Втора награда за Габриела Иванова от 8б клас в раздел „Съвременни технологии в услуга на природата“ – конкурс за сайтове.

Ръководители на момичетата са г-жа Елена Тодорова и г-жа  Мария Кирякова.

Организатори на националния етап на Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2013“ са фондация „Устойчиво развитие за България“, Руския културно-информационен център и Националния дворец на децата.

–          Национален исторически конкурс , фондация „Ценности“

 Грамота за участие на Радина Великова от 11а клас за разработка на тема „Толерантността на българския народ – заедно, въпреки различията“.  Ръководител на Радина е г-жа Димитричка Христова.

–           Национален ученически конкурс "Не се гаси туй, що на гасне", Национално движение русофили

  Трето място за Деана Акпунарлиева от 11а клас. Ръководител- г-жа Димитричка Христова – старши учител по История и цивилизация. 

 

По стъпките на Таньо войвода

Отлична подготовка и участие на нашите ученици в прегледа на строевата и маршовата песен, посветен на 28-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Блокът на учениците от гимназиален етап на обучение е на първо място, а блокът от ученици в начален етап на обучение са на трето място. Поздравяваме и техните ръководители и им пожелаваме със същия хъс и родолюбие да продължават да обучават своите възпитаници.

Снимки: Теодора Николова – 6 клас

Снимки: Светлана Стойчева – старши учител по история и цивилизация

Впечатления на четник в 28-я поход

Горд съм, че участвах като четник в похода „По стъпките на Таньо войвода“. Преживяването беше уникално, но и много изморително, защото времето за почивка беше малко, а физическата умора твърде голяма. Всички, които участвахме в похода направихме тези 4 дена (30 май-2 юни 2013 г.) да се помнят дълго време. Всичко, което постигнахме се оказа, че не е било напразно. Запознах се с много нови приятели от Попово, Средище, Разград и Силистра. Незабравима ще остане срещата ни със знаменития кавалджия Теодосий Спасов. Кулминацията на нашето пътуване беше изкачването на Керчан баир до село Априлово, гр. Попово. На това място през 1876 г. четата на Таньо войвода е била потушена и в подножието му войводата е намерил своята смърт. Ние четниците и походниците го изкачихме за 25 минути, което е рекордно време.

Исках да бъда четник, защото обичам родината си. Благодарен съм на д-р Анатолий Кънев, който е секретар на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” и наш водач, на Лъчезар Любенов-Лъчо, без който нямаше да постигнем толкова високи резултати на прегледа на строевата и маршовата песен. Получихме заслужени 2 специални награди в гр. Разград и гр. Попово.

Иван Великов – Xб клас