Празнуваме 24 май-Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит празник учители и ученици! Честит празник абитуриенти!

С дъжд започна празничният ден, но това не попречи настроението да бъде приповдигнато. Физкултурният салон се изпълни с ученици, учители и гости  с уважение към най-българския празник, с признателност към делото на Светите братя Кирил и Методий.

В празничната програма взеха участие мажоретен състав към Общински център за извънучилищни дейности, Моника Ковачева, Теодора Николова и Арзу Исмаил от 6а клас, учениците от първи клас с класен ръководител г-жа Венета Консулова, учениците от четвърти клас с класен ръководител г-жа Анелия Калдарева.

Празнично слово произнесоха г-жа Соня Златарова – директор на училището, д-р Димитър Стефанов – кмет на Община-Тутракан. Сред гостите беше г-жа Стефка Станкова – директор- дирекция „Хуманитарни дейности”,  г-н Милен Маринов – зам. кмет на Община-Тутракан, Николета-Елена Мирча, Кристиана Драган и Кристиан Ликиардопол – гости от гр. Олтеница, Румъния..

За първа година се връчи отличителния знак „Ученик на годината”. В начален етап на обучение бяха номинирани Пламен Бисеров Калчев и Юнона Радослав Николаева. Отличителния знак получи Пламен Бисеров Калчев.

В прогимназиален етап на обучение бяха номинирани Денислав Златков Маринов и Георги Николаев Горанов. Приза получи Денислав Златков Маринов.

В гимназиален етап на обучение за отличителния знак бяха номинирани Маринела Бисерова Калчева, Йоана Славова Йорданова, Мария Диянова Терзийска, Севил Сезгин Ниази, Симона Владимирова Цонева, Даяна Радостинова Акпунарлиева, Радина Радославова Великова и Кирилка Красимирова Томова.Отличителния знак г-жа Златарова връчи на Мария Диянова Терзийска.

По традиция се присъди и училищния почетен знак „Най-добър” в съответната предметна област:

Български език и литература

Теменужка Николова Савова

Чуждоезиково обучение

Инна Красимирова Йорданова

Математика и информационни технологии

Даниел Маринов Грънчаров

Обществени науки

Теменужка Николова Савова

Природни науки

Мария Емилиянова Христова

Спорт

Мартин Миленов Маринов

Изкуства

Пламена Пламенова Андреева

Поздравителни адреси получиха родителите на отличените ученици.

Тържеството приключи с официалната размяна на знаменосците и техните асистенти.

Дванайсетте венеца, всеки един от които символ на една учебна година очакваха абитуриентите. С малко тъга те преминаха през тях в очакване на новото, добре планирано бъдеще.

Дано да бъде светло пред очите ни!

И нека по вода да ни върви!

Довиждане – училище, учители!

Довиждане приятели добри!…

IT Знайковци

 Приключи третия кръг на Националното състезание по информационни технологии “ITЗнайко +”. Даяна Тодорова, Теодора Атанасова, Рахан Рушид, Наталия Манчева, Николай Акпунарлиев, Ралица Акпунарлиева и Толга Кантаров са учениците, които показаха възможностите си при реализирането и защитата на своите проекти. Темите, по които работиха бяха „Митове и легенди” и „Защитени и изчезващи видове”.

Учениците имаха възможност и да се забавляват. Руми, Мария и Иван са аниматорите, които през останалото свободно време забавляваха участниците. Във вечерта на талантите „Като две капки вода”, Ралица и Теодора изпяха своите любими песни. През деня имаха възможност да се пробват в скалното катерене по статична стена, да се спуснат над езерото с тролей. В последния ден организаторите доц. Румяна Папанчева и доц. Красимира Димитрова наградиха състезателите, всеки получи сертификат за своето участие и предметна награда. Наталия беше удостоена с грамота за оригинална идея.

Неусетно изминаха дните от 17 май до 19 май 2013 год. в комплекс „Момина крепост”, гр. Велико Търново. Благодарим на организаторите за незабравимото и емоционално състезание.

 Ръководители на групата-състезатели от 6 и 7 клас са г-жа Н. Манчева и  г-жа Е. Тодорова.

https://www.facebook.com/photo.php?v=470919106312321&set=vb.100001827078374&type=2&theater

Нов успех за Пламен Калчев

       ПламенКалчев_1   На 19 май 2013 г. Пламен Бисеров Калчев от 4а клас в СОУ „Йордан Йовков” участва в Първата национална викторина по история в гр. Стара Загора за ученици от 4 до 7 клас.

След отличното му  представяне в трите задочни кръга на състезанието – посветени на Балканската война, на празничната система на българите и третият под надслов „И ний сме дали нещо на света“ ученикът извоюва правото да участва в Големия финал. От общо над 1500 участвали деца от цяла България само 100 бяха допуснати до финала. В град Стара Загора, в частно СОУ “Делфините“,в 10:00 часа, в неделя започна надпреварата. Пламен достойно представи нашето училище и нашия град като спечели 7-мо място сред четвъртокласниците, решавайки доста труден тест на историческа тематика.

Последва тържествено награждаване на участниците от заместник-областния управител на Стара Загора, Директора на Археологическия музей в града и други представителни лица.

Това бе завършекът на успешна поредица от участия на Пламен – общо 18 състезания за тази учебна година – от които 3 на национално ниво. 

Достойни учители

 На официална церемония на 15 май 2013 год. в залата на НЧ "Н. Й. Вапцаров", гр. Тутракан г-жа Мария Кирякова и г-жа Анелия Калдарева бяха удостоени с награди от д-р Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан. Г-жа Кирякова- главен учител по Биология и здравно образование бе отличена в направление „Образование и наука“, а г-жа Калдарева – главен начален учител в направление „Изкуство и култура“.

За всички дейци на образованието и културата г-н Стефанов в лицето на Община Тутракан подари театралната постановка „Боси в парка“ по повод предстоящия празник 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

Номинации „Най-добър“

ВИПУСК 2013

Категория "Български език и литература"

Категория "Чуждоезиково обучение"

Категория "Математика и информационни технологии"

Категория "Обществени науки"

Категория "Природни науки"

Категория "Изкуства"

Категория "Спорт"

Футболен турнир

otbor po futbolНа 10 май 2013г., на игрището на СОУ "Христо Ботев" се проведе общински турнир по футбол, в който взеха участие 8 отбора. Отборът / Мустафа Юсюф, Мартин Маринов, Нурбин Благинов, Николай Ангелов, Димитър Христов, Диян Чобанов, Ерсин Ангелов, Мартин Ганев, Петър Русев/ на СОУ "Йордан Йовков " зае първото място. Браво момчета!

9 май – Ден на ученическото самоуправление

Права и задължения на учениците,
участващи в провеждането на деня на ученическото самоуправление

Списък
на ученическото административно ръководство

Директор:
1. Елица Тодорова – ХI”б” клас
2. Даяна Акпунарлиева – ХI”а” клас

Помощник директор УВР
1.Надежда Захариева – Х”б” клас
2.Мария Терзийска – IХ”б” клас

Помощник директор АСД
1. Зорница Кръстева – ХI”б” клас
2. Мариела Тодорова – IХ”б” клас

Педагогически съветник
1.Иван Великов – Х”б” клас
2.Екатерина Стефанова – Х”б” клас
3.Моника Георгиева – ХI”в” клас

Библиотекар
1.Димена Станчева – V”б” клас
2.Павлина Иванова – Х”б” клас
3.Детелина Стефанова – VIII”б” клас

ЗАТС
1.Надежда Симеонова – Х”б” клас
2.Гергана Борисова – Х”б” клас

Фелдшер
1.Радина Петрова – Х”б” клас
2.Севил Ниази – IХ”б” клас
3.Андрея Костадинова – IX”б” клас

Общ работник
1.Светослав Кулев – Х”а” клас
2.Станислав Стоянов – Х”а” клас

Хигиенисти:
2 етаж – Николай Николов и Петър Ангелов – Х”б” клас
3 етаж – Ралица Акпунарлиева – VII”б” клас и Лорета Димитрова – Х”б” клас


Снимки:Надежда Симеонова – 10б клас

До самия ден на самоуправлението не смятах, че длъжността помощник директор по учебно възпитателният процес е нещо толкова  сложно и впечатляващо. Мнението ми обаче се промени коренно ,разбрах,че тази длъжност е много отговорна и далеч не толкова лесна ,колкото страничен наблюдател би предположил. Заедно с Мария Терзийска, другият пом. директор извършихме най-различни дейности,  като най-интересно  ни беше да наблюдаваме провеждането на външното оценяване на четвъртокласниците, проверяването на материалната книга  и подготвянето на плановете за края на учебната година и за провеждането на 24 май. Бяхме изключително ентусиазирани и с голям интерес и желание изпълнихме част от задълженията на пом. директора. Бих заела  тази позиция отново и през следващата учебна година!

Впечатления на Надежда Захариева от 10б клас.

Международна седмица за пътна безопасност

BD_1Учениците от 5-8 клас участваха в беседа за безопасност на движението по пътищата с младши инспектор Георги Симеонов Георгиев към РПУ-КАТ. Срещата на 29.04.2013 год. беше във връзка с  инициативата на Община – гр. Тутракан по повод обявената от Общото събрание на Организацията на Обединените нации, Втора глобална международна седмица за пътна безопасност /6-12 май 2013 год./.

 

BD_2Учениците задаваха въпроси, а също така отговаряха на поставените към тях такива относно опазване на живота и здравето на пешеходците, за правилата на движението на водачите на МПС и на колоездачите. Г-н Георгиев даде практически съвети на младите пешеходци за безопасно поведение на улицата.

Кариерно ориентиране в училищното образование

Petkova_11bВъв връзка с процедурата „Система за кариерното ориентиране в училищното образование” по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 на 25.04.2013 год. учениците от 11б клас и техният класен ръководител г-жа Д. Петкова посетиха бившето предприятие „Терма”, сега фирмите „Ес Ейч” АД и „Джи Ел Си” АД.  Предприятието съществува от 1965 год., въпреки че до сега е сменило името си и почти цялото производство – преди е имало газови, отоплителни печки, котлони, а сега – специализирано производство на паркинг машини, от които 98% се изнасят към Австралия, Гватемала и ред други държави.

При посещението си учениците  разгледаха производството на машини с жетони и карти за платените паркинги, изработването на различни компоненти за този вид машини, принтиране на картини и схеми върху различни по големина плоскости и платна. Интересно е, че във фирмите има и работещи жени, а не се изисква само силна мъжка ръка. Дава се шанс за работа и развитие и на млади хора, като пример е завършилата скоро университет г-ца Добромира Василева.

Предлагат се много добри условия за работа, почти всичко е модернизирано и много добре поддържано. Класът остана с много добро впечатление и се надява да не са попречили на процеса на работа. С благодарност към г-н Ивайло Кискинов – началник производство, който разведе групата посетители и на всички, които любезно обясняваха на учениците. Някои от присъстващите, дълбоко впечатлени се ориентираха към възможността един ден да работят като машинен и електроинженер, програмист или монтажник.

                                   Информацията предоставиха Магдалена Ангелова и Еслин Каранасуф